adó 1 % felajánlás leukémiás gyerekek

Adó 1% felajánlása, segítsd a leukémiás gyerekeket a betegség leküzdésében!

Mi a leukémia?

A leukémia a vér daganatos megbetegedése, amelyet a fehérvérsejtek rendellenességei okoznak. A kóros fehérvérsejtek gyorsan osztódnak és kiszoríthatják a normális sejteket, ami vérszegénységhez és más súlyos egészségügyi problémákhoz vezet. Lehet akut (gyorsan növekvő) vagy krónikus (lassan növekvő).

Általános tünetek

leukémia tünetei sok esetben megegyeznek más betegségek jeleivel, ezért nem olyan könnyű a korai szakaszban felismerni. A gyakori tünetek közé tartozik a kellő mennyiségű alvás mellett is fellépő extrém fáradékonyság. Tartós láz vagy éjszakai izzadás, gyakori fertőzések, duzzadt nyirokcsomók, étvágytalanság vagy fogyás, valamint a megnagyobbodott szervek, például a máj vagy a lép miatt fellépő hasi fájdalom vagy teltségérzet. További tünetek lehetnek a csontfájdalom vagy -érzékenység, könnyű véraláfutás vagy vérzés, ízületi fájdalom vagy duzzanat és légszomj. Ha ezek a tünetek tartósan jelentkeznek, vagy újra és újra előforduló fertőzéseket tapasztalunk, akkor mielőbb érdemes felkeresni a háziorvost.

Hogyan kezelik a leukémiát?

A leukémia kezelése az életkortól és a személy általános egészségi állapotától függ, de magában foglalhat kemoterápiát vagy sugárterápiát a kóros sejtek elpusztítására, illetve műtétet azok eltávolítására a szervezetből.

Csontvelő átültetést is alkalmaznak a sérült csontvelő egészséges csontvelővel való pótlására. A leukémia egyes típusai esetében őssejt-transzplantáció is rendelkezésre áll. Bizonyos esetekben a betegség pusztán gyógyszeres kezeléssel is kordában tartható, ha a leukémia nem túl előrehaladott.

Gyakorisága, esélyek a gyógyulásra

Leukémiák minden életkorban, gyerekeknél-felnőtteknél is előfordulnak. A leukémiának több típusa is van. Korosztályonként változó, hogy melyik a jellemző.

A gyermekek daganatos megbetegedései közül a leukémia a leggyakoribb a 15 évesnél fiatalabbak körében. Magyarországon évente nagyjából 150-200 gyermeket diagnosztizálnak leukémiával. Az 1950-es években még szinte gyógyíthatatlan volt ez a betegség.

Szerencsére az azóta eltelt évtizedek alatt az orvostudomány és a kezelések terén elért fejlődésnek köszönhetően a legtöbb gyermeknek, aki ezzel a félelmetes diagnózissal szembesül, ma már van esélye legyőzni a rákot, a túlélési arány jelenleg 80-85% között mozog.

Segítség a beteg gyerekeknek

A leukémia a betegnek és családjának is, mind lelkileg, fizikailag és anyagilag is megterhelő betegség, különösen, ha a diagnózis gyermeket érint. A segítség jól jön a kezelések előtt, alatt és az utógondozásban egyaránt. A Gyermekleukémia Alapítvány arra törekszik, hogy minél többféle segítséget nyújtson ezeknek a családoknak.

Gyakran kerül a család nehéz gazdasági helyzetbe, mert az egyik szülő kénytelen feladni az állását, hogy teljes támasza lehessen a beteg gyermeknek. Az adó 1% felajánlások ezért nagyon fontosak, hogy valódi segítséget nyújthassanak a családok lelki-anyagi támogatásával.

Többek között tényleges anyagi támogatást adnak a családoknak, valamint a leukémiás gyermekekért alapítványi nyár táborokat szerveznek a kis betegeknek és testvéreiknek.

Kórházakat, gyógyszereket támogatnak, orvostechnikai berendezések beszerzésére szerveznek kampányokat. Kiemelten támogatják a magyar gyermekonkológiai hálózat 10 központját, amely az egész országot lefedi.

Összességében elmondható, hogy bár súlyos betegség a leukémia, de már nagy arányban gyógyítható az orvostudomány mai állásának köszönhetően. A jövőre nézve ez az arány remélhetőleg csak javulni fog, a folyamatos kutatásoknak, technológiai fejlesztéseknek köszönhetően.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

MesiNasi

Könnyen, gyorsan elkészíthető házias ízvilágú finomságok, amivel kényeztethetjük szeretteinket, vendégeinket és persze magunkat. 

Adó 1 Százalék