Az amaretti Olaszország egyik legkedveltebb édessége! Ezt a hagyományos mandulás habcsókos süteményt az olaszok évszázadok óta készítik és ma is nagyon szeretik. Egyedi ízével és légiesen könnyű állagával az amaretti igazi különlegességet nyújt. Nem fogod megbánni, hogy kipróbálod ezt a klasszikus olasz finomságot!
Az amaretti tehát, egy hagyományos olasz mandulás habcsók. Tojásfehérje, cukor és mandula kombinációjából készül, amit összekevernek tésztává. Ezt a tésztát aztán kis golyócskákba sodorják, és aranybarnára sütik. Az eredmény? Egy ízletes, ropogós finomság, amely éppoly függőséget okoz, mint amilyen egyedi! Nézzük meg közelebbről ezt a kedvelt olasz klasszikust!
Az amaretti kekszet évszázadok óta készítik Olaszországban, de pontos eredete rejtély maradt. Egyesek szerint apácák készítették először a 17. században, míg mások szerint egy olasz pék találta fel a 19. század végén. Függetlenül attól, hogy ki találta fel először, az amaretti ma már az olasz kultúra és konyha szerves részét képezi
Mitől olyan különleges az amaretti?
Az amaretti egyedülálló ízéről és állagáról híres. Ezek a sütemények könnyűek és légiesek, ropogós külsővel, amely utat enged a puha belsőnek.
Nincs benne liszt, gluténmentes desszert.
A receptben használt őrölt mandulának köszönhetően összetéveszthetetlen mandulaízzel rendelkeznek. Az édesség fokozására egyes receptek szerint egy kis Amaretto likőr is hozzáadható.
Ha valami újdonságot, különlegest keresel, amit viszont nagyon egyszerű elkészíteni, akkor próbáld ki az amarettit! Ráadásul remek ajándék lehet a barátoknak és a családnak!
AMARETTI RECEPT
A megadott receptből nagyjából 43 db közepesen nagy amaretti golyót készítettem. Lehet kisebb golyókat is formázni. Alapvetően lehet mandulalisztből, darált mandulából is készíteni.
Boltban kapható nagyon finomra őrölt darált mandulát (lidl) használtam az alapanyag feléhez a másik feléhez pedig héjas egész mandulát daráltam itthon durvára, így a kettő keverékével szuper lett az állaga.
Citromlét, citromhéjat ízlés szerint tesznek hozzá vagy sem, de szerintem nagyon finom friss ízt ad a sütinek. Van ahol porcukorba is megforgatják sütés előtt, van ahol csak a natúr sütik ki. Most a porcukros változatot készítettem el. Nagyon finom ropogós, édes „kérget” ad a sütinek.
- 50 dkg finomra darált mandula, vagy mandula liszt, lehet vegyesen
- 30 dkg porcukor
- 5 db M-es tojásfehérje
- 1 csipet só
- 2 teáskanál mandula aroma
- 4 teáskanál frissen facsart, szűrt citromlé – lehet ehelyett is mandula aroma
- 1 kisebb citrom reszelt héja – elhagyható, ha valaki nem szereti
- + egy tányér porcukor a forgatáshoz
AMARETTI SÜTI KÉSZÍTÉSE
- Ha egész mandulánk van otthon, akkor a mandula egy részét nagyon finomra egy másik részét morzsásra daráljuk. Ha kész darált mandulát vettünk, vagy mandulalisztet használunk akkor nincs vele dolgunk. A porcukrot, mandulát kimérjük.
- Egy mélyebb tálba szórjuk a mandulát, porcukrot és átkeverjük. 5 db tojást szétválasztunk, a fehérjére lesz csak szükségünk ennél a sütinél. A tojásfehérjét közepesen kemény habbá verjük egy csipet sóval. A felvert tojásfehérjét hozzáadjuk a mandulás cukorhoz, aztán hozzáadjuk a mandula aromát, citromlét, reszelt citromhéjat és az egészet lazán átkeverjük, nem kézzel, hanem kanállal, spatulával.
- A tálban hagyva, legalább 1,5 órára hűtőbe tesszük az összekevert tésztát, de nyugodtan hagyhatjuk egy éjszakára is a hűtőben.
- Előmelegítjük a sütőt 190 fokra. Elővesszük a tésztát és kézzel ( ha ragadna a tészta, egy kicsit nedvesítsük be a kezünket ) golyókat sodrunk belőle. A golyókat hempergessük meg a porcukorban és utána tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsibe. A tepsiben lévő golyók tetejét kézzel finoman nyomjuk be és tegyük a sütőbe.
- Sütőtől függően nagyjából 12-16 perc alatt süssük aranybarnára. Légkeverést használtam a sütés első felénél és utána váltottam alsó-felső sütésre. Hagyjuk a tepsiben kicsit meghűlni, mert forrón még puha, hogy hűl, úgy szilárdul a külső része ropogósra. A kész amaretti sokáig eláll, így előre is készülhetünk vele.
Gyakran készítem ezt a mennyei mandulás habcsókot más sütikkel együtt, amikhez csak tojássárgára van szükség pl. isler, mandulás lekváros linzer, klasszikus lekváros linzer, sós teasüti. Így remekül kiegészítik egymást és semmi nem vész kárba sütés során.
5 Responses
„Évszázadok óta” keresem, hogy a vásárokon kívül – ahová ritkán jutok el – hol lehet kapni ezt a sütit. Ami mellesleg elég drágán árulnak. Most véletlenül bukkantam erre a receptre, s nagyon hálás vagyok a közreadójának. Főként a recept miatt, de azért is, mert ha olyan sütit készítek, amihez csak a tojás sárgája kell, mindig feltörést okoz, mi az ördögöt csináljak a fehérjével. A tejben kifőzött tojáshabot – madártejben, gyümölcslevesekben – már unjuk, ez a süti viszont megunhatatlan. Köszönöm a receptet.
Kedves Klára! Köszönöm a visszajelzést, nagyon örülök, hogy tetszik a recept.
Kedves Mesi!
Sajnos a receptben nem találom a sütési hőfokot. Szeretek sütni, és nagyon megtetszett a recepted. Szeretném kipróbálása, de a sütési hőfok ismerete nélkül nem merek belekezdeni.
Segítségedet előre is köszönöm.
Kedves Zsuzsa! Az elkészítés 4-es pontjánál írtam le a hőfokot.190 fokra előmelegített sütőben sütöttem. Remélem jól sikerül majd és ízleni fog! 🙂
Szia! Köszi a receptet Isteni lett! Nem tudtam az e a jó ha teljesen porcukoros vagy ha csak épphogy! De jelentem ne sajnáljátok!