befőzés

Befőzési gyorstalpaló 5 lépésben: a tartósítástól a dunsztolásig, hogy garantált legyen a siker!

A nyári meleggel együtt megjött a befőzési szezon is.

Érik a sok friss, zamatos, vitamindús nap érlelte gyümölcs, zöldség, melyet frissen is örömmel fogyasztunk, de ott a vágy bennünk, hogy az őszi-téli hónapokban is szeretnénk majd élvezni ezeket a remek ízeket.

A hazai, gondosan eltett lekvároknál, szörpöknél vagy savanyúságoknál nincs is jobb, finomabb, ezt mindenki tudja, aki evett vagy ivott már ezekből a házi finomságokból, melyet a nagyi vagy akár mi magunk tettünk el.

Előfordulhat sajnos, hogy a legnagyobb igyekezetünk ellenére hamar megromlik a lekvár vagy a befőtt, vagy nem lesz olyan az állaga amilyet szerettünk volna. A befőzésnek vannak fontos, de nem túl bonyolult előkészületei, fortélyai, amikre érdemes odafigyelnünk a siker érdekében.

5 lépésben a legfontosabb tennivalók, előkészületek, hogy valóban sokáig tudjuk élvezni a befőzési idényben eltett kincseinket.

1. FERTŐTLENÍTSÜK A BEFŐTTES ÜVEGEKET!

Fontos, hogy teljesen steril üvegeket használjunk a befőzéshez, különben a sok munkával eltett lekvárok, befőttek hamar megromolhatnak.  A befőttes üvegek fertőtlenítése, csírátlanítása többféleképpen is történhet, ha alaposan hajtjuk végre ezt, nem kell aggódnunk az eredmény miatt.

HOGYAN KELL?

Először mossuk át az üvegeket, fedeleket forró vízzel, mosogatószerrel, majd öblítsük le.

Majd válaszd ki a neked megfelelő módot a fertőtlenítésre, hogy könnyebben dönts, íme a különböző lehetőségek:

Sterilizálás főzéssel

Az elmosott üvegeket és fedőket tedd egy nagy, tiszta edénybe, majd engedj rá annyi vizet, hogy teljesen ellepje őket. Tedd a tűzre a lábost és melegítsd addig, míg nem forr és forrald így még 10-15 percig. A fedőket külön is kifőzheted, azokat elég 5 percig forralni. Ha letelt az idő, az üvegeket és a fedőket vedd ki a vízből, olyan csipeszt, fakanalat használj, amiket előtte  elmostál! Utána fejjel lefelé állítsuk őket tiszta konyharuhára, hogy maguktól megszáradjanak. Ne töröljük el őket, mert így a konyharuháról, papírtörlőről beléjük kerülő szöszök miatt sajnos megromolhat a tartalmuk.

Mosogatógépben végezve

Az üres, tiszta üvegeket, fedeleket helyezzük a mosogatógépbe fejjel lefelé és indítsunk el egy szárítóprogramot, vagy egy olyan mosogató programot, mely magas hőmérsékleten mossa el az üvegeket.

Mikróban fertőtlenítve

A hagyományos módon elmosott és elöblített üvegeket még nedvesen tedd be a mikrohullámú sütőbe. Majd a mikró a legmagasabb fokozatra kapcsolva legalább 2-4 percen át járasd, így hőkezelve az üvegeket. Természetesen a fém fedeleket ne tegyük be.

Sütőben sterilizálva

110-160 fokra előmelegített sütőbe állítsd az elmosott, elöblített üvegeket, mellé a fedőket, úgy, hogy nyitott tetejükkel felfelé nézzenek. Ennél magasabb hőmérsékletre ne kapcsoljunk, nehogy az üvegek elpattanjanak. 10-15 percig tartsuk a megadott hőfokot, majd a sütőt lekapcsolva, teljes száradásig hagyjuk a sütöben az üvegeket.

Bármelyik módját is válasszuk a sterilizálásnak, a fertőtlenített üvegeket, kupakokat már csak kívülről fogjuk meg kézzel!

2. FŐZZÜK A LEKVÁRT, KÉSZÜL A BEFŐTT :

Mindig kellően érett, gyümölcsöket, zöldségeket használjunk, melyeket befőzés előtt alaposan tisztítsuk meg, magozzunk ki, távolítsuk el a hibás részeket, szárat. Aprítsuk a megfelelő méretre. Olyan magas falú fazekat válasszunk a főzéshez, melyben kényelmesen kavarhatjuk az alapanyagokat és nem fröccsen ki könnyen. Főzés közben gyakran figyeljük, nehogy odaégjen. Nemcsak kristálycukorral készíthetjük a lekvárokat, befőtteket, hanem édesítőszerrel is, így diétás, alakbarát finomságokat is elrakhatunk télire.

Bátran kísérletezzünk új, izgalmas ízesítéssel, fűszerekkel.  Reszelt narancs – vagy citromhéjat, fahéjat, vaníliát, levendulát is adva a lekvárokhoz. Karakteresebb fűszereket szórva a csalamádéhoz. Először mindig kisebb mennyiség fűszerezésével próbáljuk ki az új ízeket.

3. TARTÓSÍTÓSZERT IGEN VAGY NEM?

Nagyon megoszlanak a vélemények ebben a témában. Sokan hisznek önmagában a sterilizálásban és a dunsztolásban, mások meg biztos ami biztos alapon mindenképp használnak  például egy késhegynyi nátrium-benzoátot mielőtt lezárnák a megtöltött lekváros, befőttes üvegeket. Kisebb mennyiségű, pár üvegnyi befőzésnél, amit hamarosan úgyis elfogyasztanánk mindenképp érdemes a tartósítószer mentes variációt kipróbálni.

4. ÜVEGEKBE TÖLTÉS

A receptünknek megfelelően elkészített forró lekvárt, befőttet, savanyúságot tiszta, fertőtlenített edényekbe töltjük fokozatosan, töltés közben rázogassuk is kicsit, hogy a massza tömörödjön, ne maradjanak benne légbuborékok. Minden üveget igyekezzünk úgy teletölteni, hogy minél kevesebb levegő maradjon benne. Figyeljünk rá, hogy a befőttes üveg szája ne legyen maszatos, hanem teljesen tiszta és jól zárható legyen. Miután lezártuk az üvegeket rögtön fordítsuk meg és 5-10 percig hagyjuk így, hogy vákuum keletkezzen és a forró lekvár az üvegben lévő levegőt „átforrázza”, vagyis csírátlanítja még a kupakot is. Van aki kihagyja az üvegek megfordítását és így is szuper befőtteket készít, ezt mindenki maga döntse el, hogy fordít vagy sem az üvegeken.

5. DUNSZTOLÁS SZÁRAZON VAGY NEDVESEN?

A száraz dunsztolást elsősorban a lekvárok, szörpök, befőttek esetében alkalmazzuk. A befőttek saját hője végzi el a sterilizálást. Ezért száraz dunsztnál az elkészült üvegeket csomagoljuk be 2-3 réteg újságpapírba, szorosan helyezzük egymás mellé és takarjuk be pléddel, takaróval. Minél tovább tart ez a folyamat annál alaposabb a csírátlanítás, ezért hagyjuk így az üvegeket 2-3 napig, hogy minél lassabban hűljön ki az eltett finomság.

A nedves dunsztot inkább nyersen eltett zöldségeknél, gyümölcsöknél alkalmazzák.  A frissen megtöltött, lezárt üvegeket tegyük egy nagyobb konyharuhával vagy újságpapírral bélelt lábosba és öntsük fel annyi vízzel, amennyi a 2/3 részükig ellepi őket. Forrástól számítva főzzük alacsony lángon – az eltett alapanyagoktól függően – 20-60 percig, majd hagyjuk kihűlni őket az edényben.

A kész, kihűlt lekvárokat, befőtteket, szörpöket, savanyúságokat a dunsztolás után a kamra, vagy a konyhaszekrény  polcaira helyezzük, de mindenképp naptól védett, hűvös helyre tegyük őket.  Felbontás után pedig hűtőben tároljuk.  Amennyiben minden fontos lépést betartottunk biztos meglesz a munkánk gyümölcse. 🙂

Pár üveg lekvár, vagy egy-két üvegnyi savanyúság készítésénél még a dunsztolás is elhagyható, ha hamar el is fogyasztjuk a finomságokat. Elég ha rögtön üvegekbe töltés után átfordítjuk, majd kihúlve felbontás előtt is hűtőben vagy hűvös helyen tároljuk.

Ha érdekel a lekvár eredete, története itt bővebben olvashatsz róla.

Fotók: Pixabay

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

MesiNasi

Könnyen, gyorsan elkészíthető házias ízvilágú finomságok, amivel kényeztethetjük szeretteinket, vendégeinket és persze magunkat. 

Adó 1 Százalék