Gazdag, húsos bolognai pizza, eredeti recept alapján készített finom, könnyű alaptésztával. A pizzatészta vastagságát ízlés szerint variálhatod. Bevallom még direkt a pizza kedvéért nem készítettem el a bolognai ragut, de ha bolognai tésztát készítek és marad a raguból akkor időnként pizza feltét lesz belőle. Ízes, laktató, szaftos, ropogós ebéd vagy vacsora.
BOLOGNAI PIZZA RECEPT
1 nagy tepsi vastag tésztás pizza, vagy 2 nagy tepsi vékony tésztás pizza lesz a megadott mennyiségből.
Eredeti olasz pizza tészta alaprecept
-
- 500 g finomliszt
- 1 csapott evőkanál só
- 1 teáskanál cukor
- 2, 5 dkg friss élesztő vagy egy tasak porélesztő
- 3 dl langyos víz
- 3 evőkanál olíva olaj
Bolognai ragu
-
- 500 g darált hús ( általában sertés combot, lapockát, vagy sertés-marha darált húst használok )
- 500 g jó minőségű paradicsompüré, ( lehet darabos is vagy friss paradicsomból készített szósz )
- 1 közepes fej hagyma
- 2 nagyobb fokhagyma reszelve – elhagyható
- sö 1-2 teáskanál – ízlés szerint
- bors, oregánó, (1-2 teáskanál szárított ) bazsalikom ( 1-2 teáskanál szárított ) – ha van friss az a legjobb
- pár evőkanál étolaj/olívaolaj/zsír a dinszteléshez
- pár evőkanál ketchup, vagy 1-2 teáskanál cukor – ha savanykásabb a paradicsomszósz
- 200-250 g reszelt sajt mozzarella, vagy amit szeretünk
A sajt mennyisége egy vastag tésztás nagy tepsire elegendő, ha két tepsi vékony tésztás pizzát sütnénk, akkor növeljük a mennyiséget!
A bolognai húsos ragu készítését az olaszos tészta receptnél találod.
BOLOGNAI PIZZA KÉSZÍTÉSE
-
- A sót, lisztet, egy mély tálba tesszük, a tetejére egy kis mélyedésbe szórjuk cukrot, a porélesztőt, vagy a friss, szétmorzsolt élesztőt. Erre öntjük a meleg vizet és az olajat is hozzátesszük. Az egészet összegyúrjuk, kicsit dagasztjuk és legalább 1/2 órát, de ha van időnk 1-1,5 órát is kelni hagyhatjuk letakarva, meleg helyen. Hűtőben is tarthatjuk 1-2 napig. Ha hűtőbe tesszük, jól olajozzuk be a tésztát és úgy csomagoljuk be, vagy takarjuk le frissentartó fóliával.
- Ameddig kel a tészta addig elővesszük a megmaradt ragut, vagy elkészítjük frissen a bolognai ragut >>
- A megkelt tésztát kétféleképpen készíthetjük:1-2 evőkanál lisztet rászórunk egy üres tepsire. Az átgyúrt tésztát rátesszük a vékonyan olajjal megkent tepsire (40x40cm-es) és 1 evőkanál olajat a tenyerünkre téve a tepsi sarkai, szélei irányába egyenletesen széthúzkodjuk a pizza tésztát az ujjunkkal, tenyerünkkel. 2-3 percet vesz igénybe így a kinyújtás. Villával megszurkáljuk. A másik variációban lisztezett felületen sodrófával szépen egyenletesen kinyújtjuk a tésztát pl. 2 részre osztva kör alakban és így kinyújtva tesszük a tepsire. Nyújtásnál próbáljunk mindig belülről kifelé nyújtani, így lesz meg a szélén a kicsit magasabb, levegős tészta.
- Miután a vékonyan kiolajozott tepsibe tettük a tésztát, kenjük rá egyenletesen a kihűlt bolognai ragut, végül szórjuk rá a sajtot.
- Nagyjából 190-220°C-ra előmelegített sütőben megsütjük a pizzát/pizzákat. A hőfok és a sütési idő a pizza vastagságától is függ. Inkább a sütő alsóbb, vagy max. a középső szintjén süssük, figyelve arra, hogy a tészta átsüljön, de ne száradjon ki, vagy ne maradjon nyers, miközben a teteje már kész. A képen vastagabb késztával készítettem a bolognai húsos pizzát. Tálalhatod a kisült pizzát friss bazsalikommal meghintve.