bolognai pizza

Bolognai pizza recept

Gazdag, húsos bolognai pizza, eredeti recept alapján készített finom, könnyű alaptésztával. A pizzatészta vastagságát ízlés szerint variálhatod. Bevallom még direkt a pizza kedvéért nem készítettem el a bolognai ragut, de ha bolognai tésztát készítek és marad a raguból akkor időnként pizza feltét lesz belőle. Ízes, laktató, szaftos, ropogós ebéd vagy vacsora.

BOLOGNAI PIZZA RECEPT 

1 nagy tepsi vastag tésztás pizza, vagy 2 nagy tepsi vékony tésztás pizza lesz a megadott mennyiségből.

Eredeti olasz pizza tészta alaprecept

    • 500 g finomliszt
    • 1 csapott evőkanál só
    • 1 teáskanál cukor
    • 2, 5 dkg friss élesztő vagy egy tasak porélesztő
    • 3 dl langyos víz
    • 3 evőkanál olíva olaj

    Bolognai ragu

      • 500 g darált hús ( általában sertés combot, lapockát, vagy sertés-marha darált húst használok )
      • 500 g jó minőségű paradicsompüré, ( lehet darabos is vagy friss paradicsomból készített szósz )
      • 1 közepes fej hagyma
      • 2 nagyobb fokhagyma reszelve – elhagyható
      • sö 1-2 teáskanál – ízlés szerint
      • bors, oregánó, (1-2 teáskanál szárított ) bazsalikom ( 1-2 teáskanál szárított ) – ha van friss az a legjobb
      • pár evőkanál étolaj/olívaolaj/zsír a dinszteléshez
      • pár evőkanál ketchup, vagy 1-2 teáskanál cukor – ha savanykásabb a paradicsomszósz
      • 200-250 g reszelt sajt mozzarella, vagy amit szeretünk

      A sajt  mennyisége egy vastag tésztás nagy tepsire elegendő, ha két tepsi vékony tésztás pizzát sütnénk, akkor növeljük a mennyiséget!

      A bolognai húsos ragu készítését az olaszos tészta receptnél találod.

      További pizza receptek >>

      BOLOGNAI PIZZA KÉSZÍTÉSE

          1. A sót, lisztet, egy mély tálba tesszük, a tetejére egy kis mélyedésbe szórjuk cukrot, a porélesztőt, vagy a friss, szétmorzsolt élesztőt. Erre öntjük a meleg vizet és az olajat is hozzátesszük. Az egészet összegyúrjuk, kicsit dagasztjuk és legalább 1/2 órát, de ha van időnk 1-1,5 órát is kelni hagyhatjuk letakarva, meleg helyen. Hűtőben is tarthatjuk 1-2 napig. Ha hűtőbe tesszük, jól olajozzuk be a tésztát és úgy csomagoljuk be, vagy takarjuk le  frissentartó fóliával. 
          2. Ameddig kel a tészta addig elővesszük a megmaradt ragut, vagy elkészítjük frissen a bolognai ragut >>
          3. A megkelt tésztát kétféleképpen készíthetjük:1-2 evőkanál lisztet rászórunk egy üres tepsire. Az átgyúrt tésztát rátesszük a vékonyan olajjal megkent tepsire (40x40cm-es) és 1 evőkanál olajat a tenyerünkre téve a tepsi sarkai, szélei irányába egyenletesen széthúzkodjuk a pizza tésztát az ujjunkkal, tenyerünkkel.  2-3 percet vesz igénybe így  a kinyújtás. Villával megszurkáljuk. A másik variációban lisztezett felületen sodrófával szépen egyenletesen kinyújtjuk a tésztát pl. 2 részre osztva kör alakban és így kinyújtva tesszük a tepsire. Nyújtásnál próbáljunk mindig belülről kifelé nyújtani, így lesz meg a szélén a kicsit magasabb, levegős tészta.
          4. Miután a  vékonyan kiolajozott tepsibe tettük a tésztát, kenjük rá egyenletesen a kihűlt bolognai ragut, végül szórjuk rá a sajtot. 
          5. Nagyjából 190-220°C-ra előmelegített sütőben megsütjük a pizzát/pizzákat. A hőfok és a sütési idő a pizza vastagságától is függ. Inkább a sütő alsóbb, vagy max. a középső szintjén süssük, figyelve arra, hogy a tészta átsüljön, de ne száradjon ki, vagy ne maradjon nyers,  miközben a teteje már kész. A képen vastagabb késztával készítettem a bolognai húsos pizzát. Tálalhatod a kisült pizzát friss bazsalikommal meghintve.

        bolognai pizza recept

        bolognai pizza

        További pizza receptek >>

        Vélemény, hozzászólás?

        Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük