Egyik kedvenc nálunk a borsóleves. A nagymamám a kertjéből szedett finom, zsenge édes borsóból készítette és hozzá reszelt ( kemény csipetke tészta volt lereszelve ) volt a levesbetét, imádtam. Általában én házi galuskával készítem, ami nagyon egyszerű, gyors, nincs semmi macera vele és a gyerekek nagyon szeretik.

 

 

A bejegyzés alján krumpligombóc receptet is találhattok, az is remek levesbetét pl. maradék krumplipüréből…

 

 

Borsóleves recept:

  • 500 g zöldborsó (kifejtett vagy mirelit)
  • 300 g sárgarépa – kb 3 db nagyobb szál
  • 1 közepes hagyma
  • pár evőkanál étolaj a dinszteléshez
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint
  • 1,5 teáskanál pirospaprika
  • házi galuska recept:
  • 2 db tojás – M-es
  • kb . 6 kicsit púpos evőkanál liszt – a lényeg, hogy a tojással összekeverve tejföl sűrűségű tésztát kapjunk
  • pici só

Zöldborsóleves elkészítése:

  1. Előkészítem a zöldségeket, a hagymát, répát megpucolom, megmosom, ha kell a borsót kifejtem, de mirelitből is finom, csak a lényeg, hogy a zsenge zöldborsót válasszuk. A hagymát apróra vágom, a répát vékony karikára szeletelem.
  2. Egy nagyobb kb 7 literes fazékban, pár evőkanál olajon, alacsony lángon elkezdem dinsztelni a hagymát majd kis idő után hozzáadom a répát, azzal is kicsit együtt dinsztelem, majd 1-2 perc után a zöldborsót is. Kevés dinsztelés után kicsit borsozom, 1 teáskanál sót is keverek hozzá, majd felöntöm egy kispohár hideg vízzel és akkor keverem hozzá a 1,5 teáskanál pirospaprikát. (kezdő szakácsoknak: a pirospaprika könnyen megég, megkeseredik- ezért kell vagy rögtön kevés vízzel hozzáadni vagy odakészítve a vizet pici keverés után rögtön felönteni vele, vagy a tűzről lehúzva a fazekat, hozzáadni a paprikát) Átkeverem, majd felöntöm az egészet kb 3 l vízzel. és főzöm fedő alatt kis rést hagyva, közepes lángon kb 30 percig., néha átkeverem, kóstolom….
  3. Ahogy feltettem főni a levest, rögtön elkészítem a galuska tésztát, amit majd a forró, lobogó, már majdnem kész levesbe teszünk. A tojásokat egy mély tányérba feltöröm, hozzákeverem a lisztet kb 6 kicsit púposabb evőkanállal, pici sót és így összekeverve állni hagyom. A lényeg, hogy tejföl sűrűségű legyen a tészta, ha kevés a liszt szétesik a galuska, ha túl sok keményebb lesz…( lehet több, vagy kevesebb galuskát készíteni. tojásonként 3 nagyobb evőkanál lisztet kell számolni. ) A hűtőbe tesszük a galuska tésztát amíg a leves fő, így van ideje kicsit tovább sűrűsödni.
  4. kb 30 után megnézem, hogy a zöldségek elég puhák-e. Tovább sózom a levest ízlésnek megfelelően. Amikor már szinte teljesen jók a zöldségek, akkor szaggatom bele a galuskát, Előkészítem a galuskatésztát és egy teáskanalat belemártok a forró levesbe, így nem tapad majd rá a galuska. Kb 1/3 teáskanálnyi galuskákat szaggatok a lobogó levese folyamatosan. Ez kb 1-2 percig tart, közben már látjuk is, hogy jönnek fel rögtön a galuskák a tetejére. Ha az összeset beleszaggattuk, akkor pár percet várunk és kiveszünk egy galuskát, megkóstoljuk, hogy megfőtt-e a közepe, elég puha-e. – én inkább keményebben szerettem mint nagyon puhára főve – de ízlésünknek megfelelő ideig főzzük. Kb 45 perc lett a főzési idő a galuskával együtt.

Borsóleves betét  – krumpligombóccal

Maradék krumplipürét sajnáltam kidobni, levesbetét lett belőle:


krumpligombóc  recept hozzávalók:

  • 250 g  maradék burgonyapüré- sós, vajas, vagy frissen főtt kihűlt, áttört burgonya kevés vaj és  só hozzáadásával
  • 200 g liszt
  • apróra vágott petrezselyem 
  • összegyúrni, pici gombócokat formázni és kifőzni.

krumpligombóc burgonyagombóc