halloween trick or treat csokit vagy csalunk

Csokit vagy csalunk – a halloweeni édességgyűjtés története

Ez az régi hagyomány a halloween egyik legkedveltebb része. Minden évben október 31-én a gyerekek minden korosztályból jelmezbe öltöznek és házról házra járnak a környékükön, hogy cukorkát gyűjtsenek barátaiktól, családtagjaiktól és a szomszédoktól. Honnan ered a csokit vagy csalunk ( trick or treat )? Vessünk egy pillantást ennek a szórakoztató szokásnak a történetére.

CSOKIT VAGY CSALUNK TÖRTÉNETE (TRICK OR TREAT)

A csokit vagy csalunk gyökerei az ősi kelta Samhain ünnepig vezethetők vissza. Ezen az október 31-én tartott fesztiválon a druidák hatalmas máglyákat raktak és áldozatokat mutattak be az isteneknek. A kelták úgy hitték, hogy a Samhain előtti éjszakán a mi világunk és a szellemvilág közötti határ elmosódik és a szellemek szabadon járkálhatnak a földön. E természetfeletti lények megbékítésére a falusiak állatbőrből készült jelmezekbe öltöztek és ételt, italt kínáltak nekik.

A szegények gazdagabb családok házaiba látogattak és péksüteményeket kaptak. Cserébe az ígéretért, hogy imádkoznak a háztulajdonosok elhunyt hozzátartozóinak lelkéért. Ezt a gyakorlatot később a gyerekek is átvették, és házról házra járva ajándékokat kértek, például ételt, pénzt.

Skóciában és Írországban a fiatalok részt vettek az álcázásnak nevezett hagyományban jelmezbe öltözve és felajánlásokat fogadtak el a környékben lakóktól.  A halott lelkekért való imádkozás helyett énekeltek, verset, viccet mondtak, mielőtt összeszedték volna az ajándékot, amely általában gyümölcsből, dióból vagy pénzérméből állt. Néha figyelmeztették a házigazdákat a szerencsétlenségre, ha nem fogadták őket szívesen.

A halloweeni jelmezbe öltözés szokása tehát a Samhainra vezethető vissza. A 19. században főként Ír bevándorlók hozták a halloweent Amerikába. A 20. század elején az ír és skót közösségek újjáélesztették az Egyesült Államokban a lélekkeltés és a beöltözés óvilági hagyományait.  Amerikába az 1920-as évekre a csokit vagy csalunk népszerű halloweeni szokássá vált. A 30-as évek durvább halloweeni csínytevéseinek visszaszorítása érdekében, az 50-es években sok közösségben inkább arra ösztönözték a gyerekeket, hogy öltözzenek be és házról házra járva gyűjtsenek cukorkát. Így alakult ki az általunk ismert csokit vagy csalunk!

Csokit vagy csalunk napjainkban

A gyerekek általában kisebb, vagy nagyobb csoportokba gyűlve, sokszor jelmezbe öltözve járják a környék házait. Faragott töklámpással, kiegészítőkkel jelzik a házigazdák, hogy jöhetnek hozzájuk a gyerekek. A gyerekek becsöngetnek, kopognak és kiabálják kórusban, hogy „csokit vagy csalunk”. Ezután várják az édességeket. Általában cukorkát, csokit, nyalókát esetleg süti kínálnak nekik, amit a saját halloween kosarukban gyűjtenek. Persze nem kötelező a nasi osztás, akkor jöhet helyette egy kis játékos csíny. Erre azonban nem kerül sor, mert mindig sok-sok édességgel készülnek a mókában résztvevő házigazdák. Van, hogy már az ajtóba kiteszik az édességeket egy nagyobb tálban és abból bátran vehetnek az arra járó gyerekek. A házak tornácán a világítást is égve hagyják, mint univerzális jelzést arról, hogy van édesség a verandán.

Az amerikaiak 3,1 milliárd dollárt költenek édességekre Halloweenkor!! Ez a nap az ország második legnagyobb kereskedelmi ünnepévé vált.


Ez tehát a csokit vagy csalunk rövid története! Ez a szórakoztató halloweeni szokás már évszázadok óta létezik és egyre inkább terjed hazánkban is. Ha van kedved, vegyél részt ebben az ártalmatlan szórakozásban a gyerekekkel, barátaiddal idén halloweenkor!

halloween édességek

Halloween sütik, étel receptek>>

Halloween italok, koktélok az egész családnak>>

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

MesiNasi

Könnyen, gyorsan elkészíthető házias ízvilágú finomságok, amivel kényeztethetjük szeretteinket, vendégeinket és persze magunkat. 

Adó 1 Százalék