A fokhagymakrém házilag készítve nem bonyolult dolog, érdemes tehát belevágni! Persze a fokhagyma pucolása picit időigényes, de az elkészített házi fokhagymakrém meghálálja magát, mikor főzés, pörkölt készítés vagy pl. hús, zöldség sütésekor, pácolásnál nem kell újra és újra pucolni fokhagymát, hanem csak elég a hűtőből kikapni az üveget és egy-két kanál fokhagymakrémet az ételhez keverni. Ráadásul ez a krém nagyon sokáig eláll.
Mivel sóval tartósítjuk a fokhagymát, ezért az ételek sózásánál ezt is vegyük figyelembe. A krém készítésekor, az aprításnál eldönthetjük mennyire krémesre, vagy inkább csak zúzott-krémes állagúra szeretnénk készíteni a krémet. Mi inkább a zúzott-krémes állagút szeretjük, de ez teljesen ízlés dolga.
Mindig ép, egészséges fokhagymát használjunk fel a krémhez. Amikor először készítettük a fokhagymakrémet emlékszem nagy boldogan vettem egy kg hazai fokhagymát, de sajnos nem tudtam a legtökéletesebb módon tárolni, így hamar kezdett romlani, barnulni, penészedni. A rossz fokhagymákat kidobtuk, a többit pedig, legalább 80 dkg-ot megmentettük ezzel az egyszerű tartósítással.
FOKHAGYMA TARTÓSÍTÁSA – FOKHAGYMAKRÉM RECEPT
- 20 dkg fokhagyma
- 4 dkg só
Az arányokat betartva növeljük a mennyiséget.
HÁZI FOKHAGYMAKRÉM KÉSZÍTÉSE
- Az ép, egészséges fokhagymát megpucoljuk. Kimérjük a fokhagyma mennyiségéhez arányosan a sót. A fokhagymát mennyiségtől függően több részletben pl 20-40 dkg-os adagokban felaprítjuk darabosra zúzottra, majd hozzáadjuk az ehhez a mennyiséghez kimért sót és tovább aprítjuk zúzott-krémes állagúra.
- Tiszta, jól záródó, száraz üvegekbe töltjük a kész fokhagymakrémet és hűtőben tároljuk. Nem kell megijedni, ha másnapra picit zöldes-kékes színe lesz a fokhagymának ( csak a kéntartalma miatt van ).
Mi elkészítés után a hűtőbe tároljuk a fokhagymakrémmel teli üvegeket. Nekünk nagyon bevált ez a módszer a fokhagyma tartósítására és nagyon kényelmes, hogy akár több hónapig nem kell a fokhagyma pucolással foglalkozni sütés-főzés közben.
TOVÁBBI FOKHAGYMA TARTÓSÍTÁS ÖTLETEK
- Másik módszer a fokhagyma tartósítására, ha pl. feldarabolva, zúzva olíva olajba teszed, majd hűtőben tárolod. Ez jóval rövidebb ideig áll el, mint a sóval való tartósítás.
- Remek fokhagymás kencét készíthetsz pirítóshoz ha sütőben, kevés olíva olajjal meglocsolva, alufóliába csavarva megsütsz több, egész fej fokhagymát. A kész langyosra hűlt fokhagymát nyomd ki a héjából, keverj hozzá pár csepp olíva olajat, pici sót és gazdagítsd apróra vágott petrezselyemmel. Szuper kis krémes kence lesz belőle, akár a héjában sült nyers burgonyát is megkenheted vele, majd süsd ropogósra. A fokhagymának nem lesz erős, csípős íze, mivel sütés után a fokhagyma inkább édeskés. Szintén hűtőben tudod tárolni pár hétig.