Vágytunk egy kis új ízre, a savanyúságokon, finom dinsztelt lilakáposztán, gyümölcsös ragukon kívül, amit húsok vagy sült máj mellé tálalhatunk. Videókat, recepteket böngészve kerestem egy jó kis hagymalekvár receptet, így találtam rá Szoky receptjére, amit elkészítettünk és nagy sikert aratott nálunk.
Vendéglátáskor, ünnepek alkalmával, ha egy kis különlegességgel szeretnénk meglepni a vendégeinket, ajkkor érdemes elkészíteni ezt a franciák által méltán kedvelt édeskés, karamelles, pikánsan csípős köretet.
Az elkészítése egyszerű, a kész hagymalekvárt hűtőben több hétig is tárolhatjuk, tehát, ha ünnepi alkalomra készítenénk, akkor megfőzhetjük előre.
HAGYMALEKVÁR RECEPT
- 2 kg lila hagyma
- 1.5 teáskanál só
- 150 g barna cukor
- 80 ml olaj,
- 70 ml balzsamecet
- 2 csapott teáskanál cayenne paprika pehely
- 2 evőkanál méz
- 1 teáskanál őrölt rozmaring vagy kakukkfű ízlés szerint
HAGYMALEKVÁR KÉSZÍTÉSE
- A hagymát megpucoljuk félbevágjuk és vékonyan felszeleteljük, nem kell apróra kockázni, nehogy túl pépes legyen a végeredmény. A többi hozzávalót kimérjük.
- Egy nagyobb, mély edénybe öntjük az olajat, hozzákeverjük a cukrot, a mézet és elkezdjük melegíteni, ahogy elolvadt a cukor (2-3 perc), adhatjuk is hozzá a felszeletelt hagymát, a sót és 3-4 percig fedő nélkül keverjük, dinszteljük a hagymát.
- A só hatására a hagyma levet ereszt, hozzáadjuk a többi fűszert, a balzsamecetet keverünk rajta egyet és fedő alatt főzzük tovább az ízestett hagymát 30-35 percig.
- A nagyjából félóra letelte után, a hagyma már kellően megpuhult. További 10-15 percen keresztül főzzük tovább, gyakran kevergetve, hogy oda ne égjen. Amikor már elfőtt a víz és kellően besűrűsödött, ragacsos, karamellizált állagúvá vált a hagymalekvár akkor kész is. Üvegekbe vagy ételtartó dobozba töltjük és hagyjuk kihűlni. Hűtőben tároljuk, pár hétig biztos eláll. Tálalhatjuk húsok vagy pl. kacsazsíros-májas kenyér mellé.