Gyerekkorom nagy – nagy kedvenc diós aprósüteménye a hókifli. Elsősorban karácsony előtt készítette anyukám ezt a finomságot tetemes mennyiségben, hogy kitartson az ünnepre és a vendégeknek is jusson…
Ez a diós süti valami mennyei omlós, porhanyós, vaníliás finomság… az idő csak jót tesz neki, sőt…Dobozban sokáig eláll, főleg, ha elzárjuk a család elől, de ki tenne ilyet…:) Ez a klasszikus, eredeti és nagyon egyszerű recept.. Tésztáját nem szoktuk nyújtani, hanem kézzel sodorjuk a kis kifliket. Kifli helyett lehet hólabdát, kis gömböket is készíteni, annak a formázása még egyszerűbb.
A nyers tészta is elkészíthető előre, hűtőben tarthatjuk pár napig és sütés előtt ha elővesszük, már csak formázni kell. A megadott mennyiség kb. 2 nagy 40×40 cm-es tepsire elegendő. Nagyobb vendéglátáskor duplázzuk, vagy akár triplázzuk a receptben leírtakat.
Hókifli recept
- 250 g finomliszt
- 200 g vaj vagy margarin
- 100 g porcukor
- 100 g darált, vagy morzsásra aprított dió.
- 1 csipet só
- tetejére:
- vaníliás porcukor
Hókifli készítése:
- A vajat a liszttel elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a darált diót, csipet sót, porcukrot és az egészet gyors mozdulattal összegyúrjuk. Cipót formázunk belőle és folpackba csomagolva kb 1 órára vagy akár 2-3 napra hűtőbe tesszük.
- Sütés előtt elővesszük a nyers hókifli masszát és kb 10 percig hagyjuk egy kicsit felengedni. Előmelegítjük a sütőt kb 180°C-ra. Sütőpapírt helyezünk egy nagyobb tepsibe. A hókifli masszából lecsípünk egy kis diónyi mennységet, majd kezünkben megsodorjuk és kiflit formázunk belőle. Arra figyeljünk, hogy a kifli csücskeit ne vékonyítsuk el nagyon, mert akkor a vékony kis végek könnyen túlsülnek. Sütőpapírra helyezzük őket kellő távolságban egymástól.
- 170-180°C-ra előmelegített sütőben világosra sütjük a hókifliket kb 12-15 perc alatt. Nem légkeveréses módban. Első sütésnél gyakrabban nézegessük, nehogy megégjen, míg ki nem tapasztaljuk a megfelelő időt. Akkor jó ha világos színű, csak egy picit a szélein látszik, hogy változott a színe, vagy picit zsemleszínű a kifli.
- A kész hókifliket a tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, forrón nem lehet kivenni, mert törik, omlik szét a kifli. Ahogy hűl, úgy szilárdul. Langyosra hűlve, egy tálban vaníliás porcukorba meghempergetjük és persze rögtön kóstoljuk is 🙂 Fontos a tesztelés 😀 Szobahőmérsékleten pl. dobozban, tálon letakarva tároljuk a kihűlt hókifliket. Rögtön sütés után kihűlve kicsit visszakeményedik, egy-két nap után visszapuhul és minél tovább áll annál omlósabb lesz.
Van egy másik, nyújtható tésztás hókifli receptem is, ha nincs kedvünk kézzel formázni az is tökéletes választás.
A lekváros hókiflit is kipróbálnád ? Omlós lekváros kifli ecetes tésztával >>
Egy válasz
Nagyon jó a leírás, és finom a végeredmény 😁