klasszikus lekváros linzer

Klasszikus lekváros linzer

A klasszikus lekváros linzer receptje. Omlós, ízes, a finom vajtól, vaníliától, citrom- és narancshéjtól igazán illatos aprósütemény. Lehet csak citrom-vagy narancshéjat is használni, de persze el is hagyható, ha valaki nem szereti. Ízlés szerint sütőmargarinnal, vagy zsírral is készíthetjük, mindegyiktől egy kicsit más lesz az íze, állaga. Zsírból talán kicsivel kevesebb is elég a tésztához. Sütőpor nélkül is készíthető a linzer.

Házi, vagy jó minőségű lekvárt válasszunk tölteléknek. Kitűnő a linzerhez a baracklekvár, az eper, málna, áfonya, meggy, vagy bármelyik nekünk tetsző íz. Mindig a kihűlt linzerekre kenjük a lekvárt, bőven tegyünk a linzerre, de arra figyeljünk, hogy ne folyjon ki. Ha túl édes a lekvár, a porcukrozást el is hagyhatjuk, bár azzal igazán mutatós.

A tésztát már egy-két nappal előre elkészítve hűtőben pihentethetjük, vagy le is fagyaszthatjuk. Nyújtás előtt időben vegyük ki a tésztát a hűtőből, hogy még hűvös, de ne túl dermedt állagú legyen.

A kész linzert sokáig tárolhatjuk száraz, hűvös helyen. Vendéglátáskor, családi-baráti összejövetelekre, ünnepekre pl. karácsony, húsvét, szilveszter, vagy csak egy hétvégi tea, kávé mellé is érdemes elkészíteni ezt a csodás aprósütit. Használhatunk alkalomhoz illő kiszúrót, ezzel egy kicsit változatossá téve a sütiket.

KLASSZIKUS LEKVÁROS LINZER RECEPT

  • 60 dkg liszt
  • 40 dkg vaj vagy sütőmargarin, zsír ízlés szerint
  • 20 dkg porcukor
  • 2 tojássárgája
  • 1 csipet só
  • 1 kis citrom és egy kisebb narancs reszelt héja
  • 1 csomag sütőpor
  • töltelék: tetszőleges lekvár
  • tetejére: porcukor

KLASSZIKUS LEKVÁROS LINZER KÉSZÍTÉSE

  1. A citromot, narancsot lereszeljük, kimérjük a hozzávalókat, a hideg vajat felkockázzuk
  2. A lisztet a hideg vajjal gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk. Utána hozzáadjuk a porcukrot, reszelt citrom-és narancshéjat, tojássárgákat, sütőport, csipet sót és minél fürgébben összegyúrjuk. A kész tésztát frissentartó fóliába csomagoljuk és már tesszük is a hűtőbe.
  3. Legalább fél-egy óra pihentetés után, kivesszük a hűtőből a tésztát, gyorsan átgyúrjuk és lisztezett deszkán kinyújtjuk nagyjából 3-5 mm vastagságúra. Kiszúrjuk a választott formával. A felének a közepét egy kisebb kiszúróval szúrjuk ki, ha nem teli tésztakorongot szeretnénk a linzerek tetejére.
  4. Nagyjából 170-180 fokra előmelegített sütőben, 8-15 perc alatt világosra sütjük a linzereket. Sütőtől és a tésztavastagságtól is függ a sütési idő.
  5. A kész kihűlt teli linzerkarika közepére lekvárt teszünk és finoman rátapasszuk a tetejét. Ízlés szerint vaníliás porcukorral megszórjuk. Száraz, hűvös helyen tároljuk.

A lekváros linzer mellé az isler is kiváló desszert és érdemes kipróbálni a mandulás lekváros linzer receptjét is. A linzerek készítésekor megmaradt tojásfehérjéket felhasználhatjuk a különlegese olasz, lisztmentes mandulás habcsók/keksz, az amaretti sütéséhez.

isler és lekváros linzer recept

“Klasszikus lekváros linzer” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Nagyon jó hogy megtalatam a recepteket így egyszerre több féle apró sütit tudok készíteni a minden napokra meg van a desszert. Vasárnap meg is fogom sütni.

    Válasz

Szólj hozzá!