Mit csinálj akkor, ha benasiztál és mégis szeretnél jól aludni

Sokszor nem tudunk teli hassal nyugodtan aludni. Cikkünkben a pihentető alvás fontosságáról írunk. Lehet, hogy érdemes kicsit hamarabb vacsizni, vagy az esti nasi után beiktatni pár dolgot még lefekvés előtt.

A pihentető, nyugodt alvásra való felkészülés és a test optimalizált regenerálódása érdekében több stratégiát is alkalmazhatunk:

1. Készíts nyugtató esti rutint: Egy meghatározott esti rutin, mint például egy könnyű olvasmány, relaxációs gyakorlatok, vagy egy meleg fürdőhabos fürdő, segíthet lecsendesíteni az elmét és előkészíteni a testet az alvásra.

puella furdohab

2. Optimalizáld az alvási környezetet: Gondoskodj egy csendes, sötét és hűvös hálószobáról. Használj kényelmes matracot és párnát, és szabályozd a hálószoba hőmérsékletét, hogy az ne legyen sem túl meleg, sem túl hideg.

3. Kerüld a stimulánsokat: Próbáld meg kerülni a koffeintartalmú italokat, nikotint és alkoholt az esti órákban, mivel ezek befolyásolhatják az alvás minőségét.

4. Digitális detox: Kerüljd az elektronikus eszközök használatát legalább egy órával az alvás előtt, mivel a képernyők kék fénye zavarhatja a melatonin termelődését, ami létfontosságú az alvási ciklus szabályozásában.

5. Lazító technikák: Gyakorolj meditációt, légzőgyakorlatokat, vagy könnyű jóga gyakorlatokat az alvás előtt, hogy nyugtasd az elmét és a testet.

6. Használj nyugtató hatású illatokat: A finom illatokat juttasd lakásparfüm segítségével hálószobád levegőjébe. Ez a legegyszerűbb, leggyorsabb és legpraktikusabb megoldás esténként. A néhány fújás több helyre, jól eloszlatható a szobában és utána csak az illat marad gondok nélkül. Az illatgyertyák tűzveszélyesek, elszívják az oxigént a levegőből, és eloltáskor ugyanúgy füstölnek, mint a füstölők. A pálcás illatosítók könnyen felborulnak és kifolynak, illatintenzitásuk nehezen szabályozható, közelükben szinte elviselhetetlenül tömények. A diffúzoros illatosítók pedig általában hangosak és mindig pont akkor fogy ki belőlük a víz, amikor már pont lefeküdtünk.

Alvás közben a testünk így regenerálódik legjobban:

  • Mélyalvás fázisa: Ez az alvás legmélyebb szakasza, amikor a test javítja és regenerálja a szöveteket, építi az izmokat és erősíti az immunrendszert.
  • REM (Rapid Eye Movement) fázis: Az agyi tevékenység ebben a szakaszban növekszik, ami segíti az agy regenerálódását és a memória megszilárdítását.
  • Hormontermelés: Alvás közben több regeneráló hormon, mint pl. a növekedési hormon termelődik, amely elősegíti a sejtek javítását és az egészséges testi funkciók fenntartását.

(szponzorált tartalom, fotó: Pexels)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

MesiNasi

Könnyen, gyorsan elkészíthető házias ízvilágú finomságok, amivel kényeztethetjük szeretteinket, vendégeinket és persze magunkat. 

Adó 1 Százalék