Régebben sokszor kerestem a finom, könnyű és gyors házi pizza receptjét. Évekkel ezelőtt egy főzős csatornán egy olasz hölgy mutatott be egy olívás focaccia ( olasz kenyérlepény) és pizza alaptészta receptet. Azóta mindig ezzel a pizza alaprecepttel készítem a pizzát, langallót, kenyeret, lángost. Kirándulásra, uzsonnára pedig finom kis pizzás csigákat készíthetünk egy szintén ízletes élesztős tésztából.
A pizza recept nagyon egyszerű, ezért is szeretjük, íme:
PIZZA ALAPTÉSZTA RECEPT
1 nagy tepsi vastag tésztás pizza, vagy 2 nagy tepsi vékony tésztás pizza lesz a megadott mennyiségből.
- 500 g liszt
- 300 ml langyos-meleg víz (mostanában már inkább 350ml vizet használok )
- 3 evőkanál olíva olaj/ napraforgó olaj +1 evőkanál
- 1 tasak szárított élesztő 7g, vagy 25 g friss élesztő
- 1 csapott evőkanál só (2 csapott teáskanál)
- 1 teáskanál cukor
TETSZÉS SZERINTI FELTÉTEK HOZZÁ:
- sonkás-kukoricás-sajtos pizza
- szalámis-kukoricás-sajtos pizza
- tejfölös alappal készült pizza
- bolognai ragus pizza
- tejfölös gombás vegetáriánus pizza
- langalló recept, fokhagymás tejfölös kenyérlángos – hagyma, szalonna vagy kolbász
HÁZI PIZZA ALAPTÉSZTA KÉSZÍTÉSE
- A sót, lisztet, egy mély tálba tesszük, a tetejére egy kis mélyedésbe szórjuk cukrot, a porélesztőt, vagy a friss, szétmorzsolt élesztőt. Erre öntjük a meleg vizet és az olajat is hozzátesszük. Az egészet összegyúrjuk, kicsit dagasztjuk és legalább 1/2 órát, de ha van időnk, akkor inkább 1-1,5 órát is kelni hagyhatjuk letakarva, meleg helyen. Hűtőben is tarthatjuk 1-2 napig. Ha hűtőbe tesszük, jól olajozzuk be a tésztát és úgy csomagoljuk be, vagy takarjuk le frissentartó fóliával.
- A megkelt tésztát kétféleképpen készíthetjük: Az átgyúrt tésztát rátesszük a vékonyan olajjal megkent tepsire (40x40cm-es) és kevés olajat a kezünkbe téve a tepsi sarkai, szélei irányába egyenletesen széthúzkodjuk a pizza tésztát az ujjunkkal, tenyerünkkel. 1-2 percet vesz igénybe így a kinyújtás. Villával megszurkáljuk a tésztát. A másik variációban lisztezett felületen sodrófával szépen egyenletesen kinyújtjuk a tésztát pl. 2 részre osztva kör alakban és így kinyújtva tesszük a tepsire. Nyújtásnál próbáljunk mindig belülről kifelé nyújtani, így lesz meg a szélén a kicsit magasabb, levegős tészta.
- Miután a vékonyan kiolajozott tepsibe tettük a tésztát, tehetjük rá a pizzaszószt, vagy tejfölös szószt és a kedvünk szerinti feltéteket és végül a sajtot.
- Nagyjából 190-220°C-ra előmelegített sütőben megsütjük a pizzát/pizzákat. A hőfok és a sütési idő a pizza vastagságától is függ. Inkább a sütő alsóbb, vagy max. a középső szintjén süssük, figyelve arra, hogy a tészta átsüljön, de ne száradjon ki, vagy ne maradjon nyers, miközben a teteje már kész.
Ha egy nagy tepsibe tesszük az egész adag tésztát, akkor vastagabb pizzát vagy langallót kapunk. Ha vékonyabb tésztát szeretnénk készíteni, akkor felezzük meg a tésztát és 2 adagban, 2 nagy tepsi pizzát süssünk, vagy 2-4 adag kör alakú pizzát.
A képen nyújtás nélkül csak a tepsibe tettem a tészta egy részét és kézzel egyenletesre dolgoztam el.
Az alábbi képen vékony tésztás pizzát készítettem, a fele adag tésztát most nyújtottam, utána pici olajjal bekent tepsibe tettem.
4 Responses
Hogy tudom kinyomtatni a receptet? Köszönöm a segítséget!
Kedves Pető Zsigmondné!
Elküldtem e-mailben, úgy már nyomtatható. Szép napot! Mesi
Én is ugyan így készítem évek óta nagyon jó bevállt recept, az unokáim nagyon szeretik! Szép napot!
Köszönöm, igen ez a tészta nagyon jó alap.:) Szép napot kívánok én is!