Régebben sokszor kerestem a finom, könnyű és gyors pizza alapreceptjét. Évekkel ezelőtt egy főzős csatornán egy olasz hölgy mutatott be egy olívás focaccia ( olasz kenyérlepény) alapreceptet, melyet pizza tésztának is használt. Azóta mindig ezzel a pizza alaprecepttel készítem a pizzát, langallót, kenyeret, lángost. A recept nagyon egyszerű, ezért is szeretjük.

 

A pizza/lepénykenyér alaprecept:

  • 500 g liszt 
  • 300 ml langyos-meleg víz (mostanában már inkább 350ml vizet használok )
  • 3 evőkanál olíva olaj/ napraforgó olaj +1 evőkanál
  • 1 tasak szárított élesztő 7g, vagy 25 g friss élesztő
  • 1 csapott evőkanál só (2 csapott teáskanál)
  • 1 teáskanál cukor 
  • feltét ötletek:
  • Sonkás kukoricás pizza:

  • 250 g sonka, 250 g sajt, 1 kis konzerv kukorica, paradicsomszósz, oregánó, bazsalikom
  • TEJFÖLÖS PIZZA:

  • 1 nagy doboz  tejföl (330g ) zúzott fokhagyma, só, bors
  • bármilyen feltét sonka, szalonna, szalámi, kolbász,  hagyma 
  • 250 g sajt

A pizza/lepénykenyér elkészítése:

  1. A sót, lisztet, egy mély tálba tesszük, a tetejére egy kis mélyedésbe szórjuk cukrot, a porélesztőt, vagy a friss, szétmorzsolt élesztőt. Erre öntjük a meleg vizet és az olajat is hozzátesszük. Az egészet összegyúrjuk, kicsit dagasztjuk és legalább 1/2 órát, de inkább 1-1,5 órát kelni hagyjuk meleg helyen. Hűtőben is tarthatjuk 1-2 napig. Ha hűtőbe tesszük, jól olajozzuk be a tésztát és úgy csomagoljuk be, vagy takarjuk le  folpackkal. 
  2. A megkelt tésztát kétféleképpen készíthetjük:1-2 evőkanál lisztet rászórunk egy üres tepsire. Az átgyúrt tésztát rátesszük a tepsire (40x40cm-es) és 1 evőkanál olajat a tenyerünkre téve a tepsi sarkai, szélei irányába egyenletesen széthúzkodjuk a pizza tésztát az ujjunkkal, tenyerünkkel.  (A tészta alá nem kell olaj) 2-3 percet vesz igénybe így  a kinyújtás. Villával megszurkáljuk. A másik variációban lisztezett felületen sodrófával szépen egyenletesen kinyújtjuk pl. 2 részre osztva kör alakban. és kinyújtva tesszük a tepsire. Nyújtásnál próbáljuk mindig belülről kifelé nyújtani, így lesz meg a szélén a kicsit magasabb, levegős tészta.
  3. Utána tehetjük a pizza szószt, vagy tejfölös szószt és a kedvünk szerinti feltéteket és végül a sajtot.
  4. 180°C-os előmelegített sütőben megsütjük, 180-200°C-on. Ameddig a sajt szépen megsül rajta.    Inkább az alsóbb, vagy max. a középső szinten süssük, figyelve arra, hogy a tészta átsüljön, de nem száradjon ki, vagy ne maradjon nyers,  miközben a teteje már megsült.

Egy nagy tepsiben kicsit vastagabb pizzát, langallót kapunk. Ha vékonyabb tésztát szeretnénk akkor felezhetjük a tésztát és 2 adagban, 2x sütve, kör alakúra dolgozva tegyük a tepsire, ahogy a leírásban szerepel.  Így a sütési idő kevesebb. Alatta a képek, a variációkra…

 

 

pizza készítés

 

pizza készítés

pizza recept és készítés

tejfölös pizza

tejfölös pizza

Tejfölös kenyérlángos receptet is érdemes kipróbálni. 

Egy másik péksütit készítve egy részét a család kérésére pizzának sütöttem ki és nagyon finom lett. Érdemes esetleg ezt a receptet is megnézni. Sajtos kifli receptnél.

pizza