Régebben sokszor kerestem a finom, könnyű és gyors pizza alapreceptjét. Évekkel ezelőtt egy főzős csatornán egy olasz hölgy mutatott be egy olívás focaccia ( olasz kenyérlepény) alapreceptet, melyet pizza tésztának is használt. Azóta mindig ezzel a pizza alaprecepttel készítem a pizzát, langallót, kenyeret, lángost. Kirándulásra, uzsonnára pedig finom kis pizzás csigákat készíthetünk. A recept nagyon egyszerű, ezért is szeretjük.
A pizza/lepénykenyér alaprecept:
- 500 g liszt
- 300 ml langyos-meleg víz (mostanában már inkább 350ml vizet használok )
- 3 evőkanál olíva olaj/ napraforgó olaj +1 evőkanál
- 1 tasak szárított élesztő 7g, vagy 25 g friss élesztő
- 1 csapott evőkanál só (2 csapott teáskanál)
- 1 teáskanál cukor
- feltét ötletek:
-
Sonkás kukoricás pizza:
- 250 g sonka, 250 g sajt, 1 kis konzerv kukorica, paradicsomszósz, oregánó, bazsalikom
-
TEJFÖLÖS PIZZA:
- 1 nagy doboz tejföl (330g ) zúzott fokhagyma, só, bors
- bármilyen feltét sonka, szalonna, szalámi, kolbász, hagyma
- 250 g sajt
A pizza/lepénykenyér elkészítése:
- A sót, lisztet, egy mély tálba tesszük, a tetejére egy kis mélyedésbe szórjuk cukrot, a porélesztőt, vagy a friss, szétmorzsolt élesztőt. Erre öntjük a meleg vizet és az olajat is hozzátesszük. Az egészet összegyúrjuk, kicsit dagasztjuk és legalább 1/2 órát, de inkább 1-1,5 órát kelni hagyjuk meleg helyen. Hűtőben is tarthatjuk 1-2 napig. Ha hűtőbe tesszük, jól olajozzuk be a tésztát és úgy csomagoljuk be, vagy takarjuk le folpackkal.
- A megkelt tésztát kétféleképpen készíthetjük:1-2 evőkanál lisztet rászórunk egy üres tepsire. Az átgyúrt tésztát rátesszük a tepsire (40x40cm-es) és 1 evőkanál olajat a tenyerünkre téve a tepsi sarkai, szélei irányába egyenletesen széthúzkodjuk a pizza tésztát az ujjunkkal, tenyerünkkel. (A tészta alá nem kell olaj) 2-3 percet vesz igénybe így a kinyújtás. Villával megszurkáljuk. A másik variációban lisztezett felületen sodrófával szépen egyenletesen kinyújtjuk pl. 2 részre osztva kör alakban. és kinyújtva tesszük a tepsire. Nyújtásnál próbáljuk mindig belülről kifelé nyújtani, így lesz meg a szélén a kicsit magasabb, levegős tészta.
- Utána tehetjük a pizza szószt, vagy tejfölös szószt és a kedvünk szerinti feltéteket és végül a sajtot.
- 180°C-os előmelegített sütőben megsütjük, 180-200°C-on. Ameddig a sajt szépen megsül rajta. Inkább az alsóbb, vagy max. a középső szinten süssük, figyelve arra, hogy a tészta átsüljön, de nem száradjon ki, vagy ne maradjon nyers, miközben a teteje már megsült.
Egy nagy tepsiben kicsit vastagabb pizzát, langallót kapunk. Ha vékonyabb tésztát szeretnénk akkor felezhetjük a tésztát és 2 adagban, 2x sütve, kör alakúra dolgozva tegyük a tepsire, ahogy a leírásban szerepel. Így a sütési idő kevesebb. Alatta a képek, a variációkra…
Tejfölös kenyérlángos receptet is érdemes kipróbálni.
Egy másik péksütit készítve egy részét a család kérésére pizzának sütöttem ki és nagyon finom lett. Érdemes esetleg ezt a receptet is megnézni. Sajtos kifli receptnél.