A szezámmagos rántott csirkemell az egyik legkedveltebb frissensült nálunk. A szezámmagtól még finomabb, ropogósabb lesz a rántott hús. Köretet illetően répás rizs, rizibizi, tepsis burgonya, krumplipüré, saláta,… bármelyik passzol hozzá. Gyors vitamindús köretnek ajánlom az amerikai káposztasalátát.
Vékonyra szeletelem a csirkemellet és néha gyengéden ki is klopfolom, ha szükségét érzem. Keskenyebb szeletekre vágva számunkra ízletesebb, ropogósabb a hús és ha ügyesen sütjük nem szárad ki. Forró olajba teszem a húst, de csak közepes lángon sütöm, félig fedővel letakarva. A végeredmény pedig ropogós, átsült, de nem száraz rántott csirke.
A megadott mennyiséget természetesen lehet bőven növelni a személyek számától függően.
Szezámmagos rántott csirkemell recept:
- 500g csirkemell filé
- 2-3 db tojás
- só ízlés szerint
- 1 mély tányérnyi liszt
- 1/2 zacskó zsemlemorzsa
- 4-5 evőkanál szezámmag
- bő olaj a sütéshez
Szezámmagos rántott csirkemell elkészítése:
A csirkemellet vékonyabb szeletekre vágjuk, ha szükséges gyengéden klopfoljuk picit. A hússzeletek mindkét oldalát megszórjuk sóval. Kicsit állni hagyjuk így megsózva a hűtőben.
Két-három tojást felverünk kevés sóval egy mélyebb tányérban. Egy nagyobb laposabb tányérba lisztet szórunk, egy másikba zsemlemorzsát és hozzáadunk kb. 2 evőkanál szezámmagot. A szezámmagot a zsemlemorzsával összekeverjük.
A hússzeleteket mindkét oldalát először lisztbe forgatjuk, majd a felvert, enyhén sózott tojásba és végül a szezámmagos zsemlemorzsába. Egy nagyobb tányérba tesszük a bepanírozott húsokat. Panírozás közben pótoljuk a zsemlemorzsát/szezámmagot.
Egy mély serpenyőbe, edénybe olajat/zsírt öntünk (legalább 2 ujjnyi magasságú bő olaj legyen az edényben ). Amikor már forró az olaj beletesszük a hússzeleteket egymás mellé, majd közepes, nem túl magas lángon sütjük őket, közben letakarjuk a fedővel, úgy, hogy csak résnyire, ujjnyira lenyen nyitva a fedő.
Amikor már szép egyenletes világosbarnára sült a hús alja, megfordítjuk és ugyanígy résnyire a fedő alatt megsütjük a másik felét is.
Ha megsültek a húsok, akkor konyhai papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olaj lecsöpögjön róla. Többszöri adagban megsütjük az összes húst és tetszőleges körettel tálaljuk.
Tipp: Érdemes mindig frissen panírozni a húst a sütés előtt, akkor lesz a legfinomabb.
Rántott cukkini hasáb recept>>