A gyors házi hummusz tápanyagokkal teli, fehérjedús, vegán, csicseriborsós krémes étel, amit ehetsz pitához, kenheted pirítósra vagy tálalhatod mártogatósnak ropogós zöldségek, pl. zellerszárak mellé.
A hummusz fő alapanyaga a csicseriborsó, számos országban, köztük Indiában és Törökországban is igen közkedvelt hüvelyes növény. Magas a fehérjetartalma, B1- és B6 – vitamint, folsavat valamint magnéziumot, vasat és cinket is tartalmaz. Tápláló étel, mivel kiváló fehérje – és szénhidrátforrás ezért a vegán konyha közkedvelt alapanyaga. A másik fontos összetevője a hummusznak, a tahini, ami szezámmagból készült sűrű massza.
A gyors házi hummusz recepteknél csicseriborsó konzervet használunk, így más dolgunk nincs is mint egy kis turmixolás, fűszerezés és már kenhetjük is a kész hummuszt a pirítósra, pitára. Az első receptben klasszikusan fűszerezett krém receptjét, a másodikban egy kis füstös ízzel gazdagított variációt találsz.
Lehet még hozzáadni, vagy variálni a hummusz fűszerezésén: korianderzöldet, petrezselymet, chilit is keverhetsz bele. A citromlét is nekünk tetsző mennyiségre állítsuk be. Van aki a kifejezetten savanykás ízvilágot kedveli ennél a krémnél, van aki 1-2 teáskanálnál nem tesz bele többet. Ha még nem ismered ezt az ételt, akkor inkább apránként add hozzá, míg el nem éred a számodra megfelelő ízvilágot.
1, GYORS HUMMUSZ RECEPT
- 450 g csicseriborsó
- 2 evőkanál olíva olaj
- 3 evőkanál tahini szósz
- 1 teáskanál római kömény
- só ízlés szerint
- 1-3 evőkanál citromé – ízlés szerint
- 2 gerezd fokhagyma
- kevés víz a krémes állaghoz
2, MAGYAROS, PAPRIKÁS HUMMUSZ
- 1 csicseriborsó konzerv 450 g
- 1 gerezd fokhagyma
- 1-2 teáskanál citromlé
- 1/2 teáskanál só
- 1 teáskanál füstölt paprika
- 2 evőkanál tahini
- 1 dl víz
GYORS HÁZI HUMMUSZ KÉSZÍTÉSE:
- A csicseriborsó konzervet nyisd fel, csöpögtesd le és tedd egy nagyobb teljesítményű turmixgépbe vagy egy aprítógépbe. Add hozzá a fokhagymát, tahinit, először egy kevés citromlevet, a fűszereket és a fokhagymát.
- Keverd pépesre a géppel, ha kell adj hozzá kevés vizet, hogy krémes legyen az állaga.
- Végül kóstold meg, ízlés szerint még fűszerezd, majd tedd egy tálba a közepébe kanállal készíts egy kis mélyedést és abba csurgasd bele az olíva olajat – ez akár elhagyható.