gyors házi hummusz

Gyors házi hummusz

A gyors házi hummusz tápanyagokkal teli, fehérjedús, vegán, csicseriborsós krémes étel, amit ehetsz pitához, kenheted pirítósra vagy tálalhatod mártogatósnak ropogós zöldségek, pl. zellerszárak mellé.

A hummusz fő alapanyaga a csicseriborsó, számos országban, köztük Indiában és Törökországban is igen közkedvelt hüvelyes növény. Magas a fehérjetartalma, B1- és B6 – vitamint, folsavat valamint magnéziumot, vasat és cinket is tartalmaz. Tápláló étel, mivel kiváló fehérje – és szénhidrátforrás ezért a vegán konyha közkedvelt alapanyaga. A másik fontos összetevője a hummusznak, a  tahini, ami szezámmagból készült sűrű massza.

A gyors házi hummusz recepteknél csicseriborsó konzervet használunk, így más dolgunk nincs is mint egy kis turmixolás, fűszerezés és már kenhetjük is a kész hummuszt a pirítósra, pitára. Az első receptben klasszikusan fűszerezett krém receptjét, a másodikban egy kis füstös ízzel gazdagított variációt találsz.

Lehet még hozzáadni, vagy variálni a hummusz fűszerezésén: korianderzöldet, petrezselymet, chilit is keverhetsz bele. A citromlét is nekünk tetsző mennyiségre állítsuk be. Van aki a kifejezetten savanykás ízvilágot kedveli ennél a krémnél, van aki 1-2 teáskanálnál nem tesz bele többet. Ha még nem ismered ezt az ételt, akkor inkább apránként add hozzá, míg el nem éred a számodra megfelelő ízvilágot.

1, GYORS HUMMUSZ RECEPT

  • 450 g csicseriborsó
  • 2 evőkanál olíva olaj
  • 3 evőkanál tahini szósz
  • 1 teáskanál római kömény
  • só ízlés szerint
  • 1-3 evőkanál citromé – ízlés szerint
  • 2 gerezd fokhagyma
  • kevés víz a krémes állaghoz
gyors házi  hummusz recept

2, MAGYAROS, PAPRIKÁS HUMMUSZ

  • 1 csicseriborsó konzerv 450 g
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1-2 teáskanál citromlé
  • 1/2 teáskanál só
  • 1 teáskanál füstölt paprika
  • 2 evőkanál tahini
  • 1 dl víz

GYORS HÁZI HUMMUSZ KÉSZÍTÉSE:

  1. A csicseriborsó konzervet nyisd fel, csöpögtesd le és tedd egy nagyobb teljesítményű turmixgépbe vagy egy aprítógépbe. Add hozzá a fokhagymát, tahinit, először egy kevés citromlevet, a fűszereket és a fokhagymát.
  2. Keverd pépesre a géppel, ha kell adj hozzá kevés vizet, hogy krémes legyen az állaga.
  3. Végül kóstold meg, ízlés szerint még fűszerezd, majd tedd egy tálba a közepébe kanállal készíts egy kis mélyedést és abba csurgasd bele az olíva olajat – ez akár elhagyható.

További vegán ételek >>

Reggeli receptek >>

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

szilvás muffin
Édes sütemények
Mesi

Szilvás muffin

Finom, könnyű szilvás muffin. Ropogós cini-minis darabkákkal, persze ez elhagyható belőle. A szilva és a fahéj jó párosítás és még kevés szeletelt mandula is került a süti tetejére. Almával is kipróbáltam, úgy is nagyon finom.

Tovább olvasom >
teljes kiőrlésű sajtos magvas rúd recept
Sós sütemények
Mesi

Teljes kiőrlésű sajtos rúd

Finom ropogós, belül omlós teljes kiőrlésű sajtos rúd recept.. Ropogós, akár sokmagvasan is készíthető, sajt nélkül is . A reggeli tea mellé, vagy vendégvárónak is tökéletes diétásabb sós rúd. Könnyen, gyorsan elkészíthető recept.

Tovább olvasom >
csokis mandulás kuglóf
Édes sütemények
Mesi

Csokis Mandulás kuglóf recept

Szokásosan egyszerű, könnyen, gyorsan elkészíthető recept, amit bármilyen sütőformában el lehet készíteni. Én most csokis – mandulás kuglófot készítettem. Finom, könnyű , nem száraz sütemény, a piskótáját akár torta alapnak is készíthetjük.

Tovább olvasom >
sütőtökös piskóta mascarpone krémmel
Édes sütemények
Mesi

Sütőtökös piskóta

Őszi-téi napokon amikor sütök sütőtököt a legédesebb részét megesszük frissen, melegében, vagy sütőtökös sütit készítek belőle. Nagyon egyszerű 10 perc alatt összeállítható kevert süti. Gazdag, narancsos, fahéjas ízvilággal, nem száraz, könnyű, de mégis szaftos süti. Még az is szereti aki utálja a sütőtököt.

Tovább olvasom >