szalámis pizza recept

Szalámis pizza

Finom, ízletes szalámis pizza, könnyű eredeti pizza alaptésztával. A tészta vastagságát ízlés szerint variálhatod és tejfölös alappal is készítheted.

További pizza receptek >>

Ha egy nagy tepsibe tesszük az egész adag tésztát, akkor vastagabb pizzát vagy langallót kapunk. Ha vékonyabb tésztát szeretnénk készíteni, akkor felezzük meg a tésztát és 2 adagban, 2 nagy tepsi pizzát süssünk, vagy 2-4 adag kör alakú pizzát. 

SZALÁMIS PIZZA RECEPT 

1 nagy tepsi vastag tésztás pizza, vagy 2 nagy tepsi vékony tésztás pizza lesz a megadott mennyiségből.

Eredeti olasz pizza tészta alaprecept

  • 500 g finomliszt
  • 1 csapott evőkanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • 2, 5 dkg friss élesztő vagy egy tasak porélesztő
  • 3 dl langyos víz
  • 3 evőkanál olíva olaj

Szalámis pizza feltét

  • 250 g szalámi
  • 250 g sajt
  • 1 kis kukorica konzerv ( kb. a fele elég ) – elhagyható
  • paradicsomszósz, oregánó, bazsalikom 

Ez a szalámi, sajt  mennyiség egy  vastag tésztás nagy tepsire elegendő, ha két tepsi vékony tésztás pizzát sütnénk, akkor növeljük a mennyiségeket!

Ha nincs otthon házi pizzaszósz, akkor van egy-két jó minőségű kész pizzakrém is amit használok. Pl. az Univer pizzakrémet, elég tömény, ezért 2 teáskanál krémhez teszek 6 evőkanál ketchupot elkeverem és azt kenem egy nagy tepsi pizzára., majd megszórom oregánóval, bazsalikommal. Tudom, az eredeti szószokhoz semmi köze a ketchupnak, de a gyerekek általában kedvelik ezt a szósz kombinációt.

SZALÁMIS PIZZA KÉSZÍTÉSE

  1. A sót, lisztet, egy mély tálba tesszük, a tetejére egy kis mélyedésbe szórjuk cukrot, a porélesztőt, vagy a friss, szétmorzsolt élesztőt. Erre öntjük a meleg vizet és az olajat is hozzátesszük. Az egészet összegyúrjuk, kicsit dagasztjuk és legalább 1/2 órát, de ha van időnk 1-1,5 órát is kelni hagyhatjuk, letakarva, meleg helyen. Hűtőben is tarthatjuk 1-2 napig. Ha hűtőbe tesszük, jól olajozzuk be a tésztát és úgy csomagoljuk be, vagy takarjuk le  frissentartó fóliával. 
  2. A megkelt tésztát kétféleképpen készíthetjük:1-2 evőkanál lisztet rászórunk egy üres tepsire. Az átgyúrt tésztát rátesszük a vékonyan olajjal megkent tepsire (40x40cm-es) és 1 evőkanál olajat a tenyerünkre téve a tepsi sarkai, szélei irányába egyenletesen széthúzkodjuk a pizza tésztát az ujjunkkal, tenyerünkkel.  2-3 percet vesz igénybe így  a kinyújtás. Villával megszurkáljuk. A másik variációban lisztezett felületen sodrófával szépen egyenletesen kinyújtjuk a tésztát pl. 2 részre osztva kör alakban és így kinyújtva tesszük a tepsire. Nyújtásnál próbáljunk mindig belülről kifelé nyújtani, így lesz meg a szélén a kicsit magasabb, levegős tészta.
  3. Miután a  vékonyan kiolajozott tepsibe tettük a tésztát, kenjük rá egyenletesen a házi vagy kész pizzaszószt, hintsük meg oregánóval, bazsalikommal, tegyük rá a szalámit, kukoricát, végül a sajtot. 
  4. Nagyjából 190-220°C-ra előmelegített sütőben megsütjük a pizzát/pizzákat. A hőfok és a sütési idő a pizza vastagságától is függ. Inkább a sütő alsóbb, vagy max. a középső szintjén süssük, figyelve arra, hogy a tészta átsüljön, de ne száradjon ki, vagy ne maradjon nyers,  miközben a teteje már kész.
szalámis pizza
szalámis pizza

További pizza receptek >>

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük