Finom, ízletes szalámis pizza, könnyű eredeti pizza alaptésztával. A tészta vastagságát ízlés szerint variálhatod és tejfölös alappal is készítheted.
Ha egy nagy tepsibe tesszük az egész adag tésztát, akkor vastagabb pizzát vagy langallót kapunk. Ha vékonyabb tésztát szeretnénk készíteni, akkor felezzük meg a tésztát és 2 adagban, 2 nagy tepsi pizzát süssünk, vagy 2-4 adag kör alakú pizzát.
SZALÁMIS PIZZA RECEPT
1 nagy tepsi vastag tésztás pizza, vagy 2 nagy tepsi vékony tésztás pizza lesz a megadott mennyiségből.
Eredeti olasz pizza tészta alaprecept
- 500 g finomliszt
- 1 csapott evőkanál só
- 1 teáskanál cukor
- 2, 5 dkg friss élesztő vagy egy tasak porélesztő
- 3 dl langyos víz
- 3 evőkanál olíva olaj
Szalámis pizza feltét
- 250 g szalámi
- 250 g sajt
- 1 kis kukorica konzerv ( kb. a fele elég ) – elhagyható
- paradicsomszósz, oregánó, bazsalikom
Ez a szalámi, sajt mennyiség egy vastag tésztás nagy tepsire elegendő, ha két tepsi vékony tésztás pizzát sütnénk, akkor növeljük a mennyiségeket!
Ha nincs otthon házi pizzaszósz, akkor van egy-két jó minőségű kész pizzakrém is amit használok. Pl. az Univer pizzakrémet, elég tömény, ezért 2 teáskanál krémhez teszek 6 evőkanál ketchupot elkeverem és azt kenem egy nagy tepsi pizzára., majd megszórom oregánóval, bazsalikommal. Tudom, az eredeti szószokhoz semmi köze a ketchupnak, de a gyerekek általában kedvelik ezt a szósz kombinációt.
SZALÁMIS PIZZA KÉSZÍTÉSE
- A sót, lisztet, egy mély tálba tesszük, a tetejére egy kis mélyedésbe szórjuk cukrot, a porélesztőt, vagy a friss, szétmorzsolt élesztőt. Erre öntjük a meleg vizet és az olajat is hozzátesszük. Az egészet összegyúrjuk, kicsit dagasztjuk és legalább 1/2 órát, de ha van időnk 1-1,5 órát is kelni hagyhatjuk, letakarva, meleg helyen. Hűtőben is tarthatjuk 1-2 napig. Ha hűtőbe tesszük, jól olajozzuk be a tésztát és úgy csomagoljuk be, vagy takarjuk le frissentartó fóliával.
- A megkelt tésztát kétféleképpen készíthetjük:1-2 evőkanál lisztet rászórunk egy üres tepsire. Az átgyúrt tésztát rátesszük a vékonyan olajjal megkent tepsire (40x40cm-es) és 1 evőkanál olajat a tenyerünkre téve a tepsi sarkai, szélei irányába egyenletesen széthúzkodjuk a pizza tésztát az ujjunkkal, tenyerünkkel. 2-3 percet vesz igénybe így a kinyújtás. Villával megszurkáljuk. A másik variációban lisztezett felületen sodrófával szépen egyenletesen kinyújtjuk a tésztát pl. 2 részre osztva kör alakban és így kinyújtva tesszük a tepsire. Nyújtásnál próbáljunk mindig belülről kifelé nyújtani, így lesz meg a szélén a kicsit magasabb, levegős tészta.
- Miután a vékonyan kiolajozott tepsibe tettük a tésztát, kenjük rá egyenletesen a házi vagy kész pizzaszószt, hintsük meg oregánóval, bazsalikommal, tegyük rá a szalámit, kukoricát, végül a sajtot.
- Nagyjából 190-220°C-ra előmelegített sütőben megsütjük a pizzát/pizzákat. A hőfok és a sütési idő a pizza vastagságától is függ. Inkább a sütő alsóbb, vagy max. a középső szintjén süssük, figyelve arra, hogy a tészta átsüljön, de ne száradjon ki, vagy ne maradjon nyers, miközben a teteje már kész.