Ha olaszos ízekre és olyan ebédre vagy vacsorára vágysz, ahol csak maximum 10 percet kell a konyhában töltened, akkor pl. ez a sonkás kukoricás pizza is lehet a nyerő. Az eredeti olasz recept alapján a tészta elkészítése mindössze percekbe telik a kelesztésre és a sütésre kell csak várni és addig intézheted otthon a dolgod vagy pihenhetsz egyet.
Ha egy nagy tepsibe tesszük az egész adag tésztát, akkor vastagabb pizzát vagy langallót kapunk. Ha vékonyabb tésztát szeretnénk készíteni, akkor felezzük meg a tésztát és 2 adagban, 2 nagy tepsi pizzát süssünk, vagy 2-4 adag kör alakú pizzát.
SONKÁS KUKORICÁS PIZZA RECEPT
1 nagy tepsi vastag tésztás pizza, vagy 2 nagy tepsi vékony tésztás pizza lesz a megadott mennyiségből.
Eredeti olasz pizza tészta alaprecept
- 500 g finomliszt
- 1 csapott evőkanál só
- 1 teáskanál cukor
- 2, 5 dkg friss élesztő vagy egy tasak porélesztő
- 3 dl langyos víz
- 3 evőkanál olíva olaj
Sonkás-kukoricás pizza feltét
- 250 g sonka
- 250 g sajt
- 1 kis kukorica konzerv ( kb. a fele elég )
- paradicsomszósz, oregánó, bazsalikom
Ez a sonka, sajt mennyiség egy vastag tésztás nagy tepsire elegendő, ha két tepsi vékony tésztás pizzát sütnénk, akkor növeljük a mennyiségeket!
Ha nincs otthon házi pizzaszósz, akkor van egy-két jó minőségű kész pizzakrém is amit használok. Pl. az Univer pizzakrémet, elég tömény, ezért 2 teáskanál krémhez teszek 6 evőkanál ketchupot elkeverem és azt kenem egy nagy tepsi pizzára., majd megszórom oregánóval, bazsalikommal. Tudom, az eredeti szószokhoz semmi köze a ketchupnak, de a gyerekek általában kedvelik ezt a szósz kombinációt.
SONKÁS KUKORICÁS PIZZA KÉSZÍTÉSE
- A sót, lisztet, egy mély tálba tesszük, a tetejére egy kis mélyedésbe szórjuk cukrot, a porélesztőt, vagy a friss, szétmorzsolt élesztőt. Erre öntjük a meleg vizet és az olajat is hozzátesszük. Az egészet összegyúrjuk, kicsit dagasztjuk és legalább 1/2 órát, de ha van időnk 1-1,5 órát is kelni hagyhatjuk, letakarva, meleg helyen. Hűtőben is tarthatjuk 1-2 napig. Ha hűtőbe tesszük, jól olajozzuk be a tésztát és úgy csomagoljuk be, vagy takarjuk le frissentartó fóliával.
- A megkelt tésztát kétféleképpen készíthetjük:1-2 evőkanál lisztet rászórunk egy üres tepsire. Az átgyúrt tésztát rátesszük a vékonyan olajjal megkent tepsire (40x40cm-es) és 1 evőkanál olajat a tenyerünkre téve a tepsi sarkai, szélei irányába egyenletesen széthúzkodjuk a pizza tésztát az ujjunkkal, tenyerünkkel. 2-3 percet vesz igénybe így a kinyújtás. Villával megszurkáljuk. A másik variációban lisztezett felületen sodrófával szépen egyenletesen kinyújtjuk a tésztát pl. 2 részre osztva kör alakban és így kinyújtva tesszük a tepsire. Nyújtásnál próbáljunk mindig belülről kifelé nyújtani, így lesz meg a szélén a kicsit magasabb, levegős tészta.
- Miután a vékonyan kiolajozott tepsibe tettük a tésztát, kenjük rá egyenletesen a házi vagy kész pizzaszószt, hintsük meg oregánóval, bazsalikommal, tegyük rá a darabokra vágott, vagy szeletekben hagyott sonkát, a kukoricát és végül a sajtot.
- Nagyjából 190-220°C-ra előmelegített sütőben megsütjük a pizzát/pizzákat. A hőfok és a sütési idő a pizza vastagságától is függ. Inkább a sütő alsóbb, vagy max. a középső szintjén süssük, figyelve arra, hogy a tészta átsüljön, de ne száradjon ki, vagy ne maradjon nyers, miközben a teteje már kész. Az alábbi képeken vékony tésztás, nyújtott és vastagabb tésztás, nyújtás nélküli pizza variációkat találsz!