Sokféle pogácsát készítettem már és itt volt az ideje, hogy itthon is kipróbáljam a tökmagos pogácsát, amit jobb cukrászdákban mindig is szerettem. A saját sajtos pogácsa receptemhez tettem hozzá durvára vágott és egész tökmagot ,és el is készült a finom, ropogós tökmagos pogi.

 

Tökmagos pogácsa recept:

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 2,5 dkg friss élesztő vagy 1 cs. porélesztő
  • 2-3 teáskanál só
  • 2 dl tej
  • 3 nagy evőkanál tejföl
  • 1 egész tojás vagy 2 db tojás sárgája
  • 5 dkg apróra vágott tökmag
  • tetejére:
  • 1 db tojás, vagy 1 db tojás fehérje, 5 dkg tökmag, vagy 10 dkg reszelt sajt

Tökmagos pogácsa elkészítése:

  1.  A lisztet egy nagyobb tálba teszem, a tetejére egy kis mélyedésbe teszem a pici cukrot és rászórom az élesztőt. Utána a cukros élesztőt leöntöm a meleg, de nem forró tejjel. Kicsit kezd felfutni az élesztő. (Ha friss élesztőt használok, akkor külön egy bögrében megmelegítem a tejet, bele a cukrot és az élesztőt, ha picit felfut , akkor utána öntöm a liszthez.) Majd hozzáteszem a vajat, tojást, sót, tejfölt és az egészet jól összegyúrom.
  2. 1/2 órát – 1 órát pihentetem letakarva, meleg helyen. Utána enyhén lisztezett deszkán kinyújtom ujjnyi vastagságúra, megszórom aprított tökmaggal. Összehajtogatom a tökmaggal szórt pogácsa tésztát és kinyújtom újra. Szaggatom, a kisméretű pogácsa szaggatóval.
  3. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. Megkenem a pogácsák tetejét felvert, enyhén sózott tojás fehérjével, vagy egy egész tojással és egész tökmagot vagy reszelt sajtot helyezek a tetejükre. (Én elfelejtettem a tetejét is megszórni a tökmaggal, de legközelebb nem hagyom ki…) 200°C-ra előmelegített sütőben, alsó-felső sütésnél készre sütöm. Akkor jó, ha szép aranybarna a teteje. Gyakran figyelgessük. kb 1/4 óra – 20 perc alatt kisül egy adag tökmagos pogácsa.

További pogácsa receptek: itt