Ez a recept kicsit eltér a hagyományos túrós pogácsától, mivel kicsit kevesebb túrót tartalmaz, amit tejföllel helyettesítek, így a túró nem annyira intenzív és még diétásabb is…Könnyű, finom pogi, ami gyúrás után azonnal süthető is. Gyors vendégvárónak, sós nasinak tökéletes.
Túrós pogácsa recept, hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg vaj vagy margarin – szobahőmérsékletű
- 30 dkg túró
- 5 nagy evőkanál tejöl
- 2 -3 teáskanál só
- 1 cs. sütőpor
- tetejére: 1 db felvert tojás, vagy tejföl és reszelt sajt, vagy szezámmag, köménymag ízlés szerint
Túrós pogácsa elkészítése:
- A sütőt bekapcsolom 200°C-ra. A túrós pogácsa hozzávalóit egy tálban összegyúrom 1-2 perc alatt. Ha sajtot is teszek a tetejére, akkor lereszelem egy tálba.
- A pogácsa tésztát kinyújtom kisujjnyi vastagságúra. Lisztet nekem nem igényelt a nyújtáshoz.
- Kis pogácsa szaggatóval kiszaggatom a pogikat és sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. Felvert tojással, vagy tejföllel lekenem a túrós pogácsákat. A tetejükre sajtot, vagy szezámmagot teszek.
- Kb 15-20 perc alatt 200°C-on készre sütöm. (kb 2 40×40-es tepsi pogi lesz a megadott mennyiségből)