tiramisu recept

Tiramisu

Kitűnő olasz desszertet, a tiramisu és nagyon könnyű elkészíteni, hiszen sütni-főzni nem kell hozzá, csak egy jó receptre van szükség. Na és persze a megfelelő alapanyagokra  Maximum 20 perc alatt elkészítjük és már csak pihennie kell a hűtőben, hogy az ízek igazán összeérjenek. Én alkoholmentes változatot készítettem, de leírom az alkoholos változatot is.

A tojásfehérjét nem mindenki teszi a krémbe, én áltlában hozzáadom.

Tiramisu recept, hozzávalók:

  • 50 dkg mascarpone
  • 35 dkg babapiskóta – a 3 réteghez (ha csak 2 réteget szeretnénk elég 25 dkg is)
  • 4 db L-es tojás
  • 12 dkg porcukor
  • kakaópor a szóráshoz
  • a kávés rész:
  • alkohol nélkül:
  • 3dl kávé ( 2 púpos teáskanál nescaféból, vagy lefőzött hosszú kávé )
  • 4 evőkanál cukor, vanília
  • 1/2 mokkáskanál fahéj (rum aroma ízlés szerint)
  •  
  • alkoholosan:
  • 1,5 dl rum vagy amaretto és 2 dl kávé
  • ha nem elég édes, akkor 1-2 kanál cukor, pici fahéj

Tiramisu elkészítése:

  1. A cukros, fahéjas kávét elkészítjük és hűlni hagyjuk egy mélyebb tányérban. A tojásokat szétválasztjuk. A tojások fehérjét egy tálban kemény habbá verjük robotgéppel.
  2. Egy kisebb edénybe vizet forralunk, ráhelyezünk egy keverőtálat úgy, hogy a tál alja ne érjen a vízbe. Ebbe a keverőtálba a tojások sárgáját  a  porcukorral gőz fölött krémesre keverjük. A kihűlt cukros tojást a mascarponéval robotgéppel összekeverjük.
  3. A felvert tojásfehérje egy részét a mascarponés krémhez tesszük és jól átkeverjők, fellazítjuk vele. Majd a többi fehérje habot is hozzákeverjük, de már óvatosan keverve, hogy ne törjük össze a habot. – kész is a krémünk
  4. Egy mélyebb tálat előveszünk (kb 10x20x30cm-es). Ha alkoholosan szeretnénk most öntsük az alkoholt a kávéhoz. A babapiskótát egyesével !!! a langyosra hűlt kávéba mártjuk gyors mozdulattal mindkét oldalukat belemártva. Fontos, hogy csak épphogy belemártsuk a kávéba és ne áztassuk el a piskótát!! Rögtön a kávéba mártás után helyezzük a piskótát a tál aljába, szorosan egymás mellé. Az első réteg piskóta után a mascarpones krém 1/3 részét oszlassuk el rajta egyenletesen. Utána még egy réteg piskóta és krém, végül harmadik réteg piskóta és krém.
  5. Hűtőben pihentetjük. Türelmetlenek 🙂 minimum 1 órát várjanak, de inkább több órát, vagy egy éjszakát pihenjen. A tetejét tálalás előtt megszórjuk egy kis kakaóporral és fogyaszthatjuk is.

tiramisu készítése tiramisu készítése

tiramisu

tiramisu recept

Próbáld ki az epres tiramisu receptet is!

epres tiramisu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük