Nagyon finom pihe-puha, kívül mégis ropogós vajas pogácsa. Nem vittem túlzásba a hajtogatást….egyszer hajtogattam. Egyszerű recept, kelesztés után már süthető is. Szerintem nem lehet elrontani. A gyerekek 5 perc alatt elkapkodták és jól is tették, mert, frissen, melegen a legfinomabb. 🙂
Vajas pogácsa recept:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg vaj – vagy fele-fele vaj és margarin
- 1,5 dl tejszín – lehet tej is
- 2,5-3 dkg élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 2,5 teáskanál só
- 2 tojássárgája – vagy 1 egész tojás
- 2 nagy evőkanál tejföl
- tetejére:
- 1 felvert tojás, pici só és lehet még 10 dkg reszelt sajt vagy szezámmag, köménymag, de csak magában is finom
Vajas pogácsa elkészítése:
- A lisztet egy nagyobb tálba teszem. A langyos-meleg tejszínbe teszem a cukrot és belemorzsolom az élesztőt és kicsit felfuttatom. A liszt tetején egy kis mélyedésbe teszem a tejszínes, felfuttatott élesztőt. Majd hozzáteszem a 20 dkg vajat, (5 dkg vajat a hajtogatáshoz meghagyok), a tojást, sót, tejfölt. Az egészet jól összegyúrom és meleg helyen letakarva legalább 1/2 órát kelni hagyom.
- Fél óra után, enyhén lisztezett felületen kinyújtom jó ujjnyi vastagra, négyzet alakúra a tésztát A maradék 5 dkg szobahőmérsékletű vajat, tehát nem folyékonyan, hanem ujjunkkal könnyen kenhető állapotban rákenjük a tésztára. Utána felülről lefele majd alulról felfele hajtjuk a tésztát majdnem a közepéig. Utána jobbról-balról ugyanígy és a végén az egészet félbehajtom. Így pihen még 15 percet
- Ameddig pihen a pogi, addig előmelegítem a sütőt 200°C-ra és lereszelem a sajtot.
- Ha letelt az idő ujjnyi vastagra nyújtom a tésztát A tetejét bevagdosom egy éles késsel. Megkenem a felvert tojással és ízlés szerint tehetünk rá sajtot, magokat vagy hagyhatjuk csak így tojásosan.
- 200°C-os sütőben 15-20 perc alatt (sütőtől is függ) alsó-felső sütésnél készre sütöm.