MesiNasi - Sütemény és Könnyű Étel Receptek

CHARLOTTE torta

Charlotte torta recept

A finom, könnyű Charlotte torta, piskótatekercs torta recept. Mutatós és variálható tetszésünknek megfelelően. Lehet pudingos, mascarpones, vagy akár tejszínes, túrós, gyümölcsös, gesztenyés krémmel is tölteni. A piskótatekercsbe lekvár helyett például nutellát vagy gesztenye krémet is tölthetünk.

A mostani receptben eperlekvárral töltöttem a piskótát, a torta krémnek pedig tejszínes, túrós tölteléket készítettem. A piskótát a tál méretétől függően minimum hat tojásból készítsük, de inkább legyen több mint kevesebb, a tortából kimaradt lekváros piskótatekercs úgyis hamar elfogy…

Érdemes előző nap, vagy legalább 6-8 órával tálalás előtt elkészíteni, hogy legyen ideje összeérni a sütinek. A tál tetejét ( vagyis kiborítva a torta alja ) is befedhetjük piskótatekerccsel, vagy tehetünk rá kekszet is, de simán is hagyhatjuk és akkor csak krém lesz a torta alja. Én most kekszet tettem a charlotte torta aljára.

Charlotte torta recept:

  • a piskóta tekercshez: ( ha a torta alját is befedjük a piskótával akkor vagy több tojásból süssük a piskótát vagy dupla piskótát süssünk le két adagban. Ne feledjük a lekvár mennyiségét is növelni )
  • 6 db tojás,
  • 6 normál evőkanál cukor ( nem csapott, nem is túl púpos )
  • 6 normál evőkanál liszt ( inkább púpos evőkanálnyi )
  • 1/3 teáskanál só
  • töltelék: 1 kis üveg eperlekvár
  • túrós krém recept:
  • 50 dkg túró
  • 17 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 5 dl habtejszín
  • 1 csomag habfikszáló ( dr. Oetker )

Charlotte torta elkészítése:

  1. Először a piskótát készítjük el a szokásos módon. A tojásfehérjét konyhai robotgéppel kemény habbá verjük egy nagyobb tálban. A tojássárgáját és a cukrot, sót egy másik tálban szintén konyha robotgéppel világosra, habosra keverjük, majd a felvert tojásfehérjéhez adagoljuk. Ezután már alacsonyabb fokozaton, vagy fakanállal keverjük Utána a lisztet is fokozatosan hozzászórjuk és az egészet óvatosan, széles mozdulatokkal keverjük át, hogy a habot ne törjük össze.
  2. Sütőpapírral kibélelünk, vagy kivajazunk, lisztezünk egy kb 40×40 cm-es tepsit és beleöntjük a piskótát. 170-180°C -ra előmelegített sütőben, középső részen készre sütjük a piskótát kb 20 perc alatt. Az első negyedórában ne nyitogassuk a sütő ajtaját, mert könnyen összeesik a piskóta. Villával átszúrva ellenőrizzük, hogy átsült-e a belseje.
  3. A kész piskótát pár perc után egy másik ugyanekkora tepsi sütőpapírral befedett hátoldalára, vagy egy nagy sütőpapírral befedett tálca hátoldalára borítjuk. Így a tetejére került a piskóta alja, amiről óvatos, lassú mozdulatokkal lehúzzuk a sütőpapírt. Pár perc hűlés után, még langyosan megkenjük egyenletesen a lekvárral. Túl sok lekvárt ne tegyünk bele és teljesen a szélére se mert kifolyik. Majd szépen szorosan feltekerjük, Az alsó sütőpapírt ráhajtjuk és pihentetjük. Legalább félórát, de inkább többet pihentetjük, majd éles késsel szeleteljük.
  4. Elkészítjük a túrós, tejszínes krémet. A tejszínt felverjük, közben hozzákeverjük a habfixálót, majd a porcukrot. A túrót ( inkább a krémesebb fajta túrót válasszuk, ne a rögöset ) villával áttörjük, hozzákeverjük a vaníliás cukrot, majd a felvert tejszín egy részét hozzákeverjük, lazítjuk a túró állagát , majd a többi tejszínnel is lágy mozdulatokkal összekeverjük és felhasználásig letakarva hűtőbe tesszük. ( Gyümölcsdarabokat is keverhetünk a túrós krémbe. )
  5. Egy mélyebb tálat ( kb 24 cm átmérőjű és 10 cm magas tálat választottam ) kibélelünk frissentartó fóliával, majd a felszeletelt piskótatekercset elhelyezzük benn szorosan. Megtöltjük a túrós krémmel, miután a tál kb felszínéig megtöltöttük, akkor befedjük a felszínét is piskótával, vagy keksszel vagy csak a túrós krémmel töltjük tele. Befedjük a tetejét is frissentartó fóliával. Több órát, egy éjszakát állni hagyjuk a hűtőben.
  6. Tálalás előtt levesszük a tál tetejéről a fóliát és egy lapos tortatálat, tálcát teszünk rá, gyors mozdulattal megfordítjuk. Leemeljük a tortáról a tálat, óvatosan lehúzzuk a piskótán lévő fóliákat és tálalhatjuk is .

Mivel én csak hat tojásból készítettem a piskótát, ezért a torta aljára már nem maradt piskóta, így keksz került a torta aljára. Javaslom a dupla piskótát két adagban lesütni, vagy a több tojásos piskóta sütését. A maradék piskóta úgyis elfogy. kb 12-14 szeletes torta lett belőle.

Az elkészült piskóta tekercset felszeleteljük és készítjük a charlotte tortát.

További torta receptek.

Szólj hozzá!