Ezt a receptet azért osztom meg, mert nagyon sok péksüti alapreceptjeként szolgálhat

Perecet, vajas kiflit, brióst, vagy akár virslis falatkát, tekercset is készíthetünk belőle. Már sokszor kipróbáltam jó kis alap… 

Kis változtatással, gazdagítással pedig sajtos kiflit, buktát, kalácsot, fánkot is készíthetünk belőle, vagy akár kakaós – fajhéjas csiga recept is lehet belőle kis módosítással.

 

Kelt tészta recept:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg friss élesztő vagy 1 cs. porélesztő
  • 3 dl tej
  • 5 dkg vaj vagy sütőmargarin – ki mit használ – de lehet készíteni 0,5 dl olajjal is.
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 csapott teáskanál só

A fenti receptből natúr brióst, kiflit, zsömlét, perecet, pl. virslis falatkát készíthetünk

 

Ha picit csökkentjük a tejet és gazdagítjuk a receptet tojással, vagy kevesebb sóval és több cukorral, vaníliával, vagy még több vajjal akkor kiváló alapja pl. kalácsnak, tekercseknek, croissantnak, vagy akár fánknak.

 

A pogácsákhoz általában jóval több vajat/margarint, tojást és tejölt használunk még.

 

A tej helyett vizet használva és vaj helyett pár kanál olajat, olíva olajat használva pedig remek, ízletes kenyeret, ciabattát, gyökérkenyeret, lángost, kenyérlángost, vagy pizzát készíthetünk…

 

A dagasztás és pihentetés fontos a kelt tésztáknál, érdemes min 40 percet -1 órát nem huzatos helyen, letakarva keleszteni a tésztát.


Pontos leírást, fotókat, elkészítési módot a recepteknél lehet találni.


Néhány recept itt: vajas kifli kakaós csiga fahájas csiga virslis tekercs sajtos kifli perec, briós káposztás csiga