Pár éve építettem be a kölest, mint köretet. A köles nagyon egészséges, magas rosttartalommal bír, lúgosító hatása van és alacsony kalóriatartalma mellett gyorsan és hosszú időre eltelít. A köles ráadásul gluténmentes.
Több éve készítem rendszeresen ezt az egyszerű, finom, könnyű de mégis laktató zöldséges kölest. Vegán recept. Hangulattól függően izgalmasabbá teszem kis indiai fűszerekkel, erőspaprikával, vagy csak natúr esetleg magyarosan fűszerezem.
A zöldségek variálhatók, de én általában a hagyma-répa-cukkini-gomba variációval készítem el kiegészítve pl. kápia paprikával, más zöldségekkel. Remek ebéd vagy vacsora ötlet és viszonylag gyorsan elkészül.
Húsimádók kiegészíthetik egy kis kockára vágott csirkemellel vagy ízlés szerint bármilyen hússal., currys tejszínes csirkemellel. Köles helyett pedig használhatunk bulgurt, vagy kuszkuszt. Zöldséges bulgur recept >>
ZÖLDSÉGES KÖLES RECEPT
- 2 db kisebb cukkini
- 2 db közepes répa
- 1 nagy fej hagyma
- 5 db nagyobb gomba
- 1 db kápia paprika – elhagyható
- petrezselyem zöld – ízlés szerint
- 25 dkg köles
- só, bors ízlés szerint
- 1 teáskanál curry, csípős paprika őrlemény ízlés szerint – elhagyható
- kevés kókuszzsír vagy növényi olaj a dinszteléshez
- víz
ZÖLDSÉGES KÖLES KÉSZÍTÉSE
- A zöldségeket megmosom a répát meghámozom, a gomba héját ha szép rajtahagyom, ha kell lehúzom. A répát vékony karikára vágom, a cukkinit, gombát, paprikát kisebb darabokra, a hagymát egészen kicsire aprítom.
- Kevés kókuszzsíron vagy olajon megdinsztelem, kicsit lepirítom a zöldségeket egy nagyobb, mélyebb edényben. ( Ha hússal készítjük, akkor először dinszteljük meg a húst és utána adjuk hozzá a zöldségeket.) Majd hozzákeverem a nyers kölest, kicsit átforgatom, utána felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje kb 1-2 centivel ( Lehet külön is főzni a kölest és utána hozzákeverni a dinsztelt zöldségekhez. )
- Sózom, borsozom, fűszerezem, átkeverem és fedő alatt alacsony-közepes lángon megfőzöm a zöldséges kölest. Gyakran nézegessük, keverjük át, kóstoljuk, fűszerezzük he kell még és ha szükséges öntsünk még hozzá apránként vizet és addig főzzük, míg a köles meg nem puhul. Ez az étel nem száraz, tehát hagyjunk neki egy kis szaftot, kicsit olyan „rizottósan” készítsük el. Másnap melegítve is finom. Jó étvágyat hozzá. 🙂
Vegán és/vagy nyers étel receptek >>