Ez egy nagyon jó egyszerű, kívül belül sajtos pogácsa. Gyakran sütöm, a receptje egyszerű. Tésztája nagyon jól nyújtható, minimális liszt kell csak a nyújtáshoz. 2 nagy 40×40-es tepsi mennyiség lesz a megadott receptből.
Nagyobb vendégváráskor érdemes duplázni az adagot. Nagyon finom könnyű kis pogik lesznek, ami se nem száraz, se nem túl zsíros.
KÍVÜL BELÜL SAJTOS POGÁCSA RECEPT:
- 600 g finomliszt
- 200 g vaj vagy margarin ( diétásabban 150 g )
- 100 g reszelt sajt a tésztába ( pl. trappista sajt )
- 150 ml tej
- 1 tojás
- 4 evőkanál tejföl (120 g )
- 1 csomag élesztőpor ( 7-9 g ) vagy friss élesztő 25 g
- 3 enyhén púpos teáskanál só – vagy ízléstől függően
- tetejére:
- + 1 db tojás,
- + 100 g reszelt sajt vagy köménymag, szezámmag stb.
SAJTOS POGÁCSA ELKÉSZÍTÉSE:
1, A lisztet egy nagyobb tálba teszem, a tetejére egy kis mélyedésbe teszem a pici cukrot és rászórom az élesztőt. Utána a cukros élesztőt leöntöm a meleg, de nem forró tejjel. Kicsit kezd felfutni az élesztő. (Ha friss élesztőt használok, akkor külön egy bögrében megmelegítem a tejet, bele a cukrot és az élesztőt, ha picit felfut , akkor utána öntöm a liszthez.) Majd hozzáteszem a lágy vajat, tojást, sót, tejfölt, a kis lyukú reszelőn lereszelt 50-100 g sajtot. Az egészet jól összegyúrom, bucit formázok belőle.
2, 30 – 60 percet, meleg helyen, letakarva kelesztem. Utána deszkán kinyújtom ujjnyi vastagságúra. Szaggatom, a kisméretű pogácsa szaggatóval és bevagdosom a tetejét.
3, Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. Megkenem a pogácsák tetejét felvert tojással és kis reszelt sajtot helyezek a tetejükre. 15 percet pihentetem.
4, 180- 200°C-ra előmelegített sütőben, alsó-felső sütésnél készre sütöm. Akkor jó, ha szép aranybarna a teteje. Gyakran figyelgessük. kb 1/4 óra – 20 perc alatt kisül egy adag sajtos pogácsa.
Tipp: Amikor nincs kedvem külön-külön, egyenként porciózni a sajtot a pogácsákra és gyorsítani akarom a folyamatokat, akkor a kinyújtott tésztát lekenem tojással, megszóróm a reszelt sajttal. Utána felcsíkozom, széltében-hosszában kis téglalap falatkákra és már teszem is a sütőpapírral bélelt tepsibe.
4 Responses
Elkészítettem, nagyon finom lett. Talán nekem egy pici sóval több kellett volna bele. Köszönöm a receptet!🥰
Kedves Franciska! Örülök, hogy ízlett 🙂 igen a só az ízlés kérdése, meg persze minden só más, én három púposabb teáskanálnyi sót teszek bele általában.
Nagyon finom, jó tészta👍én is picit több sót teszek bele legközelebb.
Köszönöm, hogy megosztottad🍪🙏
Nagyon sok éve sütöm megúnhatatlan de nen csak a családunknak,ha pl. munkahelyi buli van Ők is imádják.