kívül belül sajtos pogácsa recept

Kívül belül sajtos pogácsa

Ez egy nagyon jó egyszerű, kívül belül sajtos pogácsa. Gyakran sütöm, a receptje egyszerű.  Tésztája nagyon jól nyújtható, minimális liszt kell csak a nyújtáshoz. 2 nagy 40×40-es tepsi mennyiség lesz a megadott receptből. 

Nagyobb vendégváráskor érdemes duplázni az adagot. Nagyon finom könnyű kis pogik lesznek, ami se nem száraz, se nem túl zsíros.

KÍVÜL BELÜL SAJTOS POGÁCSA RECEPT:

  • 600 g finomliszt 
  • 200 g vaj vagy margarin  ( diétásabban 150 g )
  • 100 g reszelt sajt a tésztába (  pl. trappista sajt )
  • 150 ml tej
  • 1 tojás 
  • 4  evőkanál tejföl  (120 g )
  • 1 csomag élesztőpor ( 7-9 g ) vagy friss élesztő 25 g
  • 3 enyhén púpos teáskanál só – vagy ízléstől függően
  • tetejére:  
  • + 1 db tojás,
  •  + 100 g reszelt sajt vagy köménymag, szezámmag stb.

SAJTOS POGÁCSA ELKÉSZÍTÉSE:

1, A lisztet egy nagyobb tálba teszem, a tetejére egy kis mélyedésbe teszem a pici cukrot és rászórom az élesztőt. Utána a cukros élesztőt leöntöm a meleg, de nem forró tejjel. Kicsit kezd felfutni az élesztő. (Ha friss élesztőt használok, akkor külön egy bögrében megmelegítem a tejet, bele a cukrot és az élesztőt, ha picit felfut , akkor utána öntöm a liszthez.) Majd hozzáteszem a lágy vajat, tojást, sót, tejfölt, a kis lyukú reszelőn lereszelt 50-100 g sajtot. Az egészet jól összegyúrom, bucit formázok belőle.

2, 30 – 60 percet, meleg helyen, letakarva kelesztem. Utána deszkán kinyújtom ujjnyi vastagságúra. Szaggatom, a kisméretű pogácsa szaggatóval és bevagdosom  a tetejét. 

3, Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. Megkenem a pogácsák tetejét felvert tojással és kis reszelt sajtot helyezek a tetejükre. 15 percet pihentetem.

4, 180- 200°C-ra előmelegített sütőben, alsó-felső sütésnél készre sütöm. Akkor jó, ha szép aranybarna a teteje. Gyakran figyelgessük. kb 1/4 óra – 20 perc alatt kisül egy adag sajtos pogácsa.

sajtos pogácsa

kívül belül sajtos pogácsa

Tipp: Amikor nincs kedvem külön-külön, egyenként  porciózni a sajtot a pogácsákra és gyorsítani akarom a folyamatokat, akkor a kinyújtott tésztát lekenem tojással, megszóróm a reszelt sajttal.  Utána felcsíkozom, széltében-hosszában  kis téglalap falatkákra és már teszem is a sütőpapírral bélelt tepsibe. 

SAJTOS FALATKA

 

 

 

 

4 Responses

  1. Elkészítettem, nagyon finom lett. Talán nekem egy pici sóval több kellett volna bele. Köszönöm a receptet!🥰

    1. Kedves Franciska! Örülök, hogy ízlett 🙂 igen a só az ízlés kérdése, meg persze minden só más, én három púposabb teáskanálnyi sót teszek bele általában.

  2. Nagyon finom, jó tészta👍én is picit több sót teszek bele legközelebb.
    Köszönöm, hogy megosztottad🍪🙏

  3. Nagyon sok éve sütöm megúnhatatlan de nen csak a családunknak,ha pl. munkahelyi buli van Ők is imádják.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük