Ez egy nagyon jó egyszerű, kívül-belül sajtos pogácsa recept, gyakran sütöm. A tésztája nagyon jól nyújtható, minimális liszt kell csak a nyújtáshoz. 2 nagy 40×40-es tepsi mennyiség lesz a megadott receptből. 

 

Nagyobb vendégváráskor érdemes duplázni az adagot. Nagyon finom könnyű kis pogik lesznek, ami se nem száraz, se nem túl zsíros.

 

EGYSZERŰ SAJTOS POGÁCSA RECEPT, hozzávalók:

  • 500 g liszt 
  • 150/200 g vaj vagy margarin 
  • 100/50 g reszelt sajt (150 g vajhoz 100 g sajt/ 200 g vajhoz, 50 g sajt )
  • 200 ml tej
  • 1 tojás 
  • 3 nagy evőkanál tejföl
  • 1 csomag élesztőpor vagy friss élesztő 2,5 dkg
  • 2-3 csapott teáskanál só ízléstől függően
  • tetejére: 1 db tojás és kb. 100 g reszelt sajt vagy köménymag, szezámmag stb.

Sajtos pogácsa elkészítése:

1, A lisztet egy nagyobb tálba teszem, a tetejére egy kis mélyedésbe teszem a pici cukrot és rászórom az élesztőt. Utána a cukros élesztőt leöntöm a meleg, de nem forró tejjel. Kicsit kezd felfutni az élesztő. (Ha friss élesztőt használok, akkor külön egy bögrében megmelegítem a tejet, bele a cukrot és az élesztőt, ha picit felfut , akkor utána öntöm a liszthez.) Majd hozzáteszem a vajat, tojást, sót, tejfölt, a kis lyukú reszelőn lereszelt 50-100 g sajtot. Az egészet jól összegyúrom, bucit formázok belőle.

2, 30 – 60 percet, meleg helyen, letakarva kelesztem. Utána deszkán kinyújtom ujjnyi vastagságúra. Szaggatom, a kisméretű pogácsa szaggatóval és bevagdosom  a tetejét. 

3, Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. Megkenem a pogácsák tetejét felvert tojással és kis reszelt sajtot helyezek a tetejükre. 15 percet pihentetem.

4, 180- 200°C-ra előmelegített sütőben, alsó-felső sütésnél készre sütöm. Akkor jó, ha szép aranybarna a teteje. Gyakran figyelgessük. kb 1/4 óra – 20 perc alatt kisül egy adag sajtos pogácsa.

sajtos pogácsa

 

sajtos pogácsa

sajtos pogácsa

 

kívül-belül sajtos pogácsa

sajtos pogácsa