Amikor a gyerekeim kicsik voltak nagyon szerették (és még most is szeretik 🙂 ) a dörmi, kis mackó szeletet. Vendégségbe somlói galuskaszerűen pudinggal leöntve is nagyon ízlett nekik. Ezen felbuzdulva anyukám megalkotta a dörmi tortát gyerekeim nagy örömére. Egy időben ez volt náluk a sláger, szülinapokra mindig ezt kérték.
A torta elkészítéshez nem kell sütni, egyszerűen, gyorsan elkészíthető. Idő hiányban szenvedő anyukáknak , kezdő háziasszonyoknak és kis mackót, pudingot szerető gyerekeknek tökéletes megoldás….Elronthatatlan recept.
Dörmi torta recept, hozzávalók:
További torta receptek bővebben>>
További sütés nélküli édességek>>
- 23-24 db dörmi szelet – lehet vegyes ízekben
- 15 dkg vaj vagy margarin – ki, mit használ
- 1,5 l tej
- 13 csapott evőkanál cukor ( összesen kb 15 dkg, ebből 9 dkg a vaníliás pudingba és 6 dkg a csokisba )
- 2 csomag vaníliás főzős pudingpor
- 1 csomag csokoládés pudingpor
- 2 csipet só
- ( opcionálisan lehet a vaníliás krémbe reszelt citromhéj, a csokisba pl. rum aroma aki szereti. Gyümölcsökkel, dióval is gazdagíthatjuk a tortát )
- 26 cm átmérőjű kapcsos tortaforma
- díszítésnek bármi amit szeretnénk, nálunk került már rá eper, málna, mézeskalács, francia drazsé, marcipán is a tortára…
Dörmi torta elkészítése:
-
- A dörmi szeleteket kicsomagoljuk és amennyi mackót tudunk elhelyezünk egészben a formában, úgy, hogy ha lehet a lábukkal a torta széle felé mutassanak. A többit szépen elvagdosva betöltjük a hézagokba. Az alsó részre kb. 14 db macit használunk el. (Kedvünk szerint variáljuk az ízeket, mi általában csokist és tejest szoktunk beletenni, vagy lekvárosat.)
- Elkészítem a vaníliás pudingot. A két zacskó pudingból, egy liter tejjel, egy csipet sóval, folytonos kavargatás mellett, sűrű pudingot főzök. Mikor kész beleteszek 8 csapott evőkanál cukrot és 10 dkg vajat.
Arra figyeljünk, hogy a dörmi szeletek töltelékük miatt jóval édesebbek a sima piskótánál, ezért a pudingokat ne cukrozzuk túl) Átkeverem, amikor elolvadt a vaj, ráöntöm a vajas pudingot a dörmi szeletekre.
-
A maradék 9-10 db dörmi szeletet elhelyezem az előzőekben leírt módon a vaníliás pudingra, úgy, hogy közben bele is nyomkodom a pudingba.
- A csokis pudingot is elkészítem. 1 csomag csoki pudingot sűrűre főzök 1/2 liter tejjel és egy csipet sóval. Amikor kész hozzáteszek 5 csapott evőkanál cukrot és 5 dkg vajat/margarint. Amikor elolvadt a vaj, átkeverem és ráöntöm a második réteg dörmi szeletekre.
A pudingokat mindig még folyékonyan öntsük rá a macikra, saját tapasztalat, mert sokkal szebb, egyenletesebb lesz a teteje, mintha már dermedtebb a puding.. Kicsit hűlni hagyom és beteszem pár órára a hűtőbe. - Tálalás előtt, mielőtt lenyitnánk a forma oldalát egy műanyag késsel, vagy fémkéssel óvatosan elválasszuk a torta szélét a formától, mert lehet, hogy egy-két helyen a puding hozzátapadt. Miután ezzel megvagyunk már könnyen levehetjük az oldalát a formának. Ízlésünknek megfelelően díszítjük és tálaljuk. 🙂
További torta receptek bővebben>>
További sütés nélküli édességek>>