gyökérkenyér recept

GYÖKÉRKENYÉR ( CIABATTA )

Isteni, kívül ropogós, belül puha, ízletes házi gyökérkenyér ( ciabatta ). Egyszerűen, gyorsan elkészíthető, nálunk mindenki nagyon szereti. Gyorsan összeállítható a tésztája, dagasztással sem kell nagyon vacakolni, 2×5 perc dagasztás, hajtogatás, kelesztés, kis csavarás és már sülhet is, akár reggelire a friss házi gyökérkenyér. Ha ennél is egyszerűbben szeretnénk készíteni akkor  itt megnézhetjük >> egyszerű kenyér

GYÖKÉRKENYÉR (CIAVATTA) RECEPT:

  • 50 dkg liszt
  • 3, 5 dl langyos víz
  • 3 evőkanál olívaolaj + 1,2 evőkanál a dagasztásnál
  • 1 csapott evőkanál só
  • 1 cs. élesztőpor, vagy 2,5 dkg friss élesztő

GYÖKÉRKENYÉR KÉSZÍTÉSE:

  1. A lisztet, és a sót összekeverem egy nagyobb tálban. A liszt közepébe egy kis mélyedést teszek, ebbe szórom a porélesztőt, ráöntöm a langyos vizet, vagy a vízben felfuttatom a friss élesztőt és úgy teszem a liszthez. Majd hozzáadom az olajat és összegyúrom, kb 5 percig dagasztom. Dagasztás, hajtogatás: a tésztába markolok, felhúzom egy részét, majd ráhajtom a több tésztára. Utána 1/2 teáskanálnyi olajjal bekenem a tésztát. Majd meleg helyen folpackkal, vagy konyharuhával letakarva kelesztem 40 percet. Utána ismét hajtogatom, ahogy előbb írtam és tovább pihentetem ismét 40 percet.
  2. Amikor megkelt a tészta, kicsit olajos kézzel kiveszem a kenyértésztát a tálból utána  lisztezett deszkára teszem . Majd, vagy egybehagyom a tésztát, formázom, a végeket kicsit széthúzom és elcsavarom többször ellentétes irányba. vagy kettészakítom és két kisebb kenyeret készítek ugyanígy húzva-csavarva.
  3. Sütőpapírral bélelt tepsibe kevés lisztet szórok, ráteszem a gyökérkenyereket és még kelesztem 15 percet
  4. Előmelegítem a sütőt kb 230°C-ra. A sütő aljába helyezek egy lábost félig töltve vízzel, ez fogja a gőzt szolgáltatni a sütés közben.
  5. Ha bemelegedett a sütő, a kenyereket a középső rácsra teszem , az első kb 10 percben 230°C-on sütöm, alsó-felső sütési módnál, majd visszaveszem 200°C-ra és készre sütöm, összesen kb 40- 55 perc alatt, de sütőtől is függ. Ha egy nagy kenyeret sütünk, vigyázzunk, hogy ne égjen meg a teteje, a tetejét sütés közben letakarhatjuk sütőpapírral. A lényeg, hogy jól átsüljön és kívül ropogós, belül puha legyen. 🙂

Tipp: ha nagyon lyukacsosra szeretnénk készíteni a kenyeret, akkor többször akár 3×4 is lehet hajtogatni- pihentetni és így még több levegő kerül a tésztába, nekem erre nem volt időm, így egyszeri hajtogatással is tökéletes volt számunkra.

gyökérkenyér ciabatta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük