Finom egyszerű házi kenyér

Isteni, kívül ropogós, belül puha, ízletes házi kenyér recept. Egyszerűen, gyorsan elkészíthető, az egész család imádja. Gyorsan összeállítható a tésztája, dagasztással sem kell nagyon vacakolni…utána kelesztés, majd formázás, cipóra, vagy kis csavarás, húzás és gyökérkenyér lesz belőle – én általában így készítem. Ezután már sülhet is ez a házi kenyércsoda, akár frissen reggelire. 🙂

Amennyiben igazi, lyukacsos gyökérkenyér vagy ciabatta receptre vágysz, itt: gyökérkenyér – a recept ugyanaz csak picivel több a hajtogatás benne, több fotóval.

Ez egy eredeti olasz recept alaprecept, egy igazi jolly-joker mert lehet belőle kenyeret pl: sima, ciabatta, gluténmentes, teljes kiőrlésű stb., pizzát, kenyérlángost, hagyományos lángost is készíteni minimális változtatással. Pizza recept

Kenyér recept, hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 3, 5 dl langyos víz
  • 3 evőkanál olívaolaj + 1 evőkanál a dagasztásnál
  • 1 csapott evőkanál só
  • 1 cs. élesztőpor, vagy 2,5 dkg friss élesztő

Házi kenyér elkészítése:

  1. A lisztet, és a sót összekeverem egy nagyobb tálban. A liszt közepébe egy kis mélyedést teszek, ebbe szórom a porélesztőt, ráöntöm a langyos vizet, vagy a vízben felfuttatom a friss élesztőt és úgy teszem a liszthez. Majd hozzáadom az olajat és összegyúrom, kb 3-4 percig dagasztom – elég ragacsos ez a tészta, de ne ijedjünk meg, jó lesz ez így.  A végén  1/2 evőkanálnyi olajat öntök a kezemre és bekenem a tésztát, így a ragacsos tészta is  könnyebben elválik a kezemtől  🙂 Utána meleg helyen folpackkal vagy konyharuhával letakarva kelesztem kb 45 percet – 1 órát.
  2. Amikor megkelt a tészta, a tenyerembe öntve 1/2 evőkanálnyi olajjal átgyúrom a tálban a kenyértésztát,
  3. Utána lisztezett  deszkára teszem és vagy cipót formálok belőle vagy hosszúkásan formázom  a tésztát: mindkét irányól a kezemmel kicsit széthúzom, és ellentétes irányba elcsavarom párszor. –  így gyökérkenyér formájú lesz, ketté is szakíthatom és 2 kisebb gyökérkenyeret készítek belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe kevés lisztet szórok, ráteszem a kenyereket.
  4. A kenyereket/kenyereket még kelesztem kb 15 percet
  5. Előmelegítem a sütőt kb 230°C-ra. A sütő aljába helyezek egy lábost félig töltve vízzel, ez fogja a gőzt szolgáltatni a sütés közben.
  6. Ha bemelegedett a sütő, a kenyereket a középső rácsra teszem , az első kb 10 percben 230°C-on sütöm, alsó-felső sütési módnál, majd visszaveszem 200°C-ra és készre sütöm, összesen 35-45 nagyjából perc alatt, sütőtől és kenyérformától függ. A lényeg, hogy jól átsüljön és kívül ropogós, belül puha legyen, Az alja kong ha megkopogtatjuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük