Télen-nyáron finom, könnyű citromtorta. 16-20 szeletes torta lesz a megadott mennyiségből. Citromos süti is készíthető belőle, egy nagyobb tepsiben, egyrétegű krémmel, díszítéssel, tetszőleges formára szeletelve.
Citromtorta recept, hozzávalók:
A piskóta recept:
- 10 db tojás
- 10 evőkanál cukor
- 10 evőkanál liszt
- csipet só
A citromos krém recept:
- házi puding: 0,5 l tej és 3 csapott evőkanál liszt + 3 tojás sárgája
- vagy kész pudingpor : 0,5 l tej és 1 csomag vaníliás pudingpor
- 20-25 dkg vaj vagy margarin – ízléstől függ
- 15-25 dkg porcukor – először próbáljuk ki kevesebbel és utána fokozatosan adjuk hozzá ízlésünknek megfelelően
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 nagy citrom( 2 karika citrom a díszítéshez a többi része kifacsarva a krémbe)
Citromtorta elkészítése:
- A sütőt előmelegítem 180°C-ra.
- A piskótát készítjük el először. A 10 db tojást szétválasztjuk, a fehérjét egy nagyobb tálba tesszük és robotgéppel kemény habbá verjük. Fokozatosan hozzáadjuk a 10 evőkanál cukrot és tovább verjük a habot keményre. Majd a tojások sárgáját tesszük hozzá, közben folyamatosan keverjük a robotgéppel. Végül a 10 evőkanál lisztet tesszük hozzá apránként, miközben szintén folyamatosan keverjük robotgéppel. – és kész a nyers piskóta. –
- Az elkészített nyers piskótamasszát egy kivajazott, kilisztezett vagy sütőpapírral bélelt, 26 cm átmérőjű tortaformába tesszük. 180°C–ra előmelegített sütőben, alsó-felső sütési módnál kb 20-25 perc alatt (sütőtől is függ) készre sütjük. A lényeg, a nem sütőporos piskóta sütésénél, hogy az első 15 percben NE nyissuk ki a sütő ajtaját, mert összeesik a piskóta. Utána már nézhetjük és villával megszúrva ellenőrizzük, hogy átsült e a belseje. – ha nem ragad rá a tészta, akkor átsült. (ha valaki fél, hogy összeesik a tészta, tehet bele 1 teáskanál sütőport)
- Ha megsült a piskóta, rögtön kivesszük a sütőből, egy alátétet teszünk a tepsi alá és hűlni hagyjuk. Amíg hűl a piskóta, addig elkészítjük a citromos, pudingos vajas krémet a tortához.
- Házi vanília puding: 1dl liter tejben elkeverjük a 3 tojás sárgáját majd hozzáadjuk a többi 4dl tejet és 3 csapott evőkanál lisztet és a vaníliás cukrot. Csomómentesre keverjük és alacsony lángon sűrű házi vanília krémet főzünk. A házi vaníliás puding helyett használhatunk vaníliás pudingport is : 1/2 liter tejből a pudingporral egy sűrű pudingot készítünk. A kész házi vagy por pudingot hűlni hagyjuk ( a pudingot a piskóta készítés előtt is megcsinálhatjuk, hogy addig is hűljön )
- A vajat és a cukrot egy tálban a robotgéppel habosra keverjük. Utána hozzáadjuk a kifacsart citrom levét. A citromos cukros vajat a kihűlt pudinghoz adjuk és az egészet összekeverjük. – kész a citromos krém
- A kihűlt piskótát 3 egyenlő részre vágjuk, tehát 3 tortalapunk lesz. Egy szép tálra helyezzük az alsó lapot, majd a citromos krém 1/3 – át egyenletesen rákenjük. Utána rátesszük a második piskótalapot, majd megint ugyanannyi krém. Végül a harmadik piskótalap és a maradék krém, de már vékonyabban kenjük a krémet a tetejére és az oldalát is teljesen bekenjük egy kés segítségével. Díszítjük a tortát kis citrom szeletekkel ízlésünknek megfelelően. – és kész is a citromtorta