Télen-nyáron finom, könnyű krémes citromtorta/ citromos torta mascarpone krémmel. 16-20 szeletes torta/ szülinapi torta lesz a megadott mennyiségből. Citromos süti is készíthető a receptből, egy nagyobb tepsiben megsütve a piskótát és egy rétegben rákenve a krémet.
A citromos mascarpone krém 3 lépésben egyszerűen elkészíthető.
CITROMOS TORTA RECEPT:
- A piskóta recept:
• 10 db tojás
• 10 evőkanál cukor
• 10 evőkanál liszt
• csipet só
Citromos krém recept:
• 25 dkg rama margarin vagy 20 dkg vaj
• 20 – 25 dkg cukor ízléstől függően
• 3 tojássárgája
• 5 evőkanál liszt
• 0,5 l tej
• 1 csomag vaníliás cukor
• 1 citrom szűrt leve
• 25 dkg mascarpone
CITROMOS TORTA ELKÉSZÍTÉSE:
- A sütőt előmelegítem 180°C-ra.2. A piskótát készítjük el először. A 10 db tojást szétválasztjuk, a tojásfehérjét egy nagyobb tálba tesszük és robotgéppel habbá verjük. Fokozatosan adjuk hozzá a 10 evőkanál cukrot és így együtt verjük nagyon kemény habbá. Majd a tojások sárgáját tesszük hozzá, közben folyamatosan keverjük tovább a robotgéppel alacsonyabb fokozaton. Végül a 10 evőkanál lisztet (vagy a kakaóval elkevert lisztet) tesszük hozzá apránként, miközben szintén folyamatosan keverjük robotgéppel.
- Az elkészített piskótamasszát egy kivajazott, kilisztezett vagy sütőpapírral bélelt, 26 cm átmérőjű tortaformába tesszük. 180°C- ra előmelegített sütőben, alsó-felső sütési módnál nagyjából 20-25 perc alatt (sütőtől is függ) készre sütjük. A lényeg, a nem sütőporos piskóta sütésénél, hogy az első 15 percben NE nyissuk ki a sütő ajtaját, mert összeesik a piskóta. Utána már nézhetjük és villával megszúrva ellenőrizzük, hogy átsült e a belseje. – ha nem ragad rá a tészta, akkor átsült. (ha valaki fél, hogy összeesik a tészta, tehet bele 1 teáskanál sütőport)
- Ha megsült a piskóta, lekapcsoljuk a sütőt, kinyitjuk a sütő ajtaját résnyire és bent hagyjuk kicsit hűlni a piskótát, majd kivesszük és hagyjuk teljesen kihűlni.
- Miközben hűl a piskóta, elkészítjük a citromos mascarpone krémet. A házi vanília pudinghoz: 1dl liter tejben elkeverjük a 3 tojás sárgáját majd hozzáadjuk a többi tejet és a lisztet, valamint a vaníliás cukrot. Csomómentesre keverjük és alacsony lángon sűrű házi vanília krémet főzünk belőle.
- A vajat és a cukrot egy tálban a robotgéppel fehérre, habosra keverjük. Utána hozzáadjuk a kifacsart, szűrt citrom levét fokozatosan. A citromos cukros vajat a teljesen kihűlt pudinghoz keverjük, végül hozzáadjuk a mascarponét is, uátna az egészet összekeverjük a robotgéppel alacsony fokozaton.
- A kihűlt piskótát 3 egyenlő részre vágjuk, tehát 3 tortalapunk lesz. Egy szép tálra helyezzük az alsó lapot, majd a citromos krém 1/3 – át egyenletesen rákenjük. Utána rátesszük a második piskótalapot, majd megint ugyanannyi krém. Végül a harmadik piskótalap és a maradék krém, de már vékonyabban kenjük a krémet a tetejére és az oldalát is teljesen bekenjük egy kés segítségével. Díszítjük a tortát kis citrom szeletekkel ízlésünknek megfelelően. – és kész is a citromos torta
Főzés nélküli krém receptre vágysz?
Más sütemények készítésénél főzés és tojás nélküli mascarpone krémet használok és pompás süteményeket készítek vele pl. mascarponés répatortát vagy mákos kevertet citromos mascarpone krémmel.
Recept ajánló:
Télen-nyáron finom, könnyű krémes citromtorta/ citromos torta mascarpone krémmel. 16-20 szeletes torta lesz a megadott mennyiségből. Citromos süti is készíthető a receptből, egy nagyobb tepsiben megsütve a piskótát és egy rétegben rákenve a krémet. A citromos mascarpone krém 3 lépésben egyszerűen elkészíthető. Más sütemények készítésénél tojás nélkül és kicsit variálva használom fel a mascarpone krémet és pompás süteményeket készítek vele pl. mascarponés répatortánál vagy a mákos kevert citromos mascarpone krémmel receptemnél. CITROMOS TORTA RECEPT: A piskóta recept: • 10 db tojás • 10 evőkanál cukor • 10 evőkanál liszt • csipet só • Citromos krém recept: • 25 dkg rama margarin vagy 20 dkg vaj • 20 – 25 dkg cukor ízléstől függően • 3 tojássárgája • 5 evőkanál liszt • 0,5 l tej • 1 csomag vaníliás cukor • 1 citrom szűrt leve • 25 dkg mascarpone • 500 g mascarpone • 150 g porcukor • 2 csomag vaníliás cukor • 100-200 ml habtejszín -ízés szerint • 1/2 csomag habfixáló • 2-3 evőkanál friss, szűrt citromlé (ha több citromot teszünk a krémhez, a cukor arányra is figyeljünk, kóstoljuk. ) • 100 g vaj • – igény szerint a vaj, vagy tejszínhab, vagy mindkettő. CITROMOS TORTA ELKÉSZÍTÉSE: 1. A sütőt előmelegítem 180°C-ra. 2. A piskótát készítjük el először. A 10 db tojást szétválasztjuk, a tojásfehérjét egy nagyobb tálba tesszük és robotgéppel habbá verjük. Fokozatosan adjuk hozzá a 10 evőkanál cukrot és így együtt verjük nagyon kemény habbá. Majd a tojások sárgáját tesszük hozzá, közben folyamatosan keverjük tovább a robotgéppel alacsonyabb fokozaton. Végül a 10 evőkanál lisztet (vagy a kakaóval elkevert lisztet) tesszük hozzá apránként, miközben szintén folyamatosan keverjük robotgéppel. 3. Az elkészített piskótamasszát egy kivajazott, kilisztezett vagy sütőpapírral bélelt, 26 cm átmérőjű tortaformába tesszük. 180°C- ra előmelegített sütőben, alsó-felső sütési módnál nagyjából 20-25 perc alatt (sütőtől is függ) készre sütjük. A lényeg, a nem sütőporos piskóta sütésénél, hogy az első 15 percben NE nyissuk ki a sütő ajtaját, mert összeesik a piskóta. Utána már nézhetjük és villával megszúrva ellenőrizzük, hogy átsült e a belseje. – ha nem ragad rá a tészta, akkor átsült. (ha valaki fél, hogy összeesik a tészta, tehet bele 1 teáskanál sütőport) 4. Ha megsült a piskóta, lekapcsoljuk a sütőt, kinyitjuk a sütő ajtaját résnyire és bent hagyjuk kicsit hűlni a piskótát, majd kivesszük és hagyjuk teljesen kihűlni. 5. Miközben hűl a piskóta, elkészítjük a citromos mascarpone krémet. A házi vanília pudinghoz: 1dl liter tejben elkeverjük a 3 tojás sárgáját majd hozzáadjuk a többi tejet és a lisztet, valamint a vaníliás cukrot. Csomómentesre keverjük és alacsony lángon sűrű házi vanília krémet főzünk belőle. 6. A vajat és a cukrot egy tálban a robotgéppel fehérre, habosra keverjük. Utána hozzáadjuk a kifacsart, szűrt citrom levét fokozatosan. A citromos cukros vajat a teljesen kihűlt pudinghoz keverjük, végül hozzáadjuk a mascarponét is, uátna az egészet összekeverjük a robotgéppel alacsony fokozaton. 7. A kihűlt piskótát 3 egyenlő részre vágjuk, tehát 3 tortalapunk lesz. Egy szép tálra helyezzük az alsó lapot, majd a citromos krém 1/3 – át egyenletesen rákenjük. Utána rátesszük a második piskótalapot, majd megint ugyanannyi krém. Végül a harmadik piskótalap és a maradék krém, de már vékonyabban kenjük a krémet a tetejére és az oldalát is teljesen bekenjük egy kés segítségével. Díszítjük a tortát kis citrom szeletekkel ízlésünknek megfelelően. – és kész is a citromos torta