MesiNasi - Sütemény és Könnyű Étel Receptek

citromtorta

Citromos torta

Télen-nyáron finom, könnyű citromtorta/ citromos torta 16-20 szeletes torta lesz a megadott mennyiségből. Citromos süti is készíthető a receptből, egy nagyobb tepsiben, egyrétegű krémmel, díszítéssel, tetszőleges formára szeletelve.

Kétféle krém receptet osztok meg, egy főzött vaníliás pudingos, vajas, citromos krémet és egy főzés nélküli citromos mascarpone krémet. Az első krémet főként anyukám készítette több alkalommal. A második krémet pedig én használom előszeretettel.  Pl. citrom nélkül a mascarponés répatortánál vagy a mákos kevert citromos mascarpone krémmel receptemnél. 

CITROMOS TORTA RECEPT:

A piskóta recept:

  • 10 db tojás
  • 10 evőkanál cukor
  • 10 evőkanál liszt
  • csipet só

1,  Citromos krém recept, főzött:

  • házi puding: 0,5 l tej és 3-5 evőkanál liszt + 3 tojássárgája
  • vagy kész pudingpor : 0,5 l tej és 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 20-25 dkg vaj vagy margarin – ízléstől függ
  • 15-25 dkg porcukor – először próbáljuk ki kevesebbel és utána fokozatosan adjuk hozzá ízlésünknek megfelelően
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 nagy citrom( 2 karika citrom a díszítéshez a többi része kifacsarva a krémbe)

2. Citromos krém recept, főzés nélkül:

  • 500 g mascarpone
  • 150 g porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 100-200 ml habtejszín -ízés szerint
  • 1/2 csomag habfixáló
  • 2-3  evőkanál friss, szűrt citromlé  (ha több citromot teszünk a krémhez, a cukor arányra is figyeljünk, kóstoljuk. )
  • 100 g vaj
  • – igény szerint a vaj, vagy tejszínhab, vagy mindkettő. 

CITROMOS TORTA ELKÉSZÍTÉSE:

  1. A sütőt előmelegítem 180°C-ra.
  2. A piskótát készítjük el először. A 10 db tojást szétválasztjuk, a fehérjét egy nagyobb tálba tesszük és robotgéppel kemény habbá verjük. Fokozatosan hozzáadjuk a 10 evőkanál cukrot és tovább verjük a habot. Majd a tojások sárgáját tesszük hozzá, közben folyamatosan keverjük tovább a robotgéppel. Végül a 10 evőkanál lisztet (vagy a kakaóval elkevert lisztet) tesszük hozzá apránként, miközben szintén folyamatosan keverjük robotgéppel. – és kész a nyers piskóta.- Ez a legegyszerűbb elkészítése a piskótának.  Tehát egy nagy tálban először a tojások fehérje – azután cukor- tojások sárgája – liszt. Így nem kell két  külön tálban készíteni a fehérjét meg a sárgáját, csak egy tálban “dolgozunk” és nagyon jó levegős piskótát kapunk így is. Arra ügyeljünk, hogy az elején nagyon jó kemény habbá  verjük a tojásfehérjét. 
  3.  Az elkészített nyers piskótamasszát egy kivajazott, kilisztezett vagy sütőpapírral bélelt, 26 cm átmérőjű tortaformába tesszük. 180°C- ra előmelegített sütőben, alsó-felső sütési módnál nagyjából 20-25 perc alatt (sütőtől is függ) készre sütjük. A lényeg, a nem sütőporos piskóta sütésénél, hogy az első 15 percben NE nyissuk ki a sütő ajtaját, mert összeesik a piskóta. Utána már nézhetjük és villával megszúrva ellenőrizzük, hogy átsült e a belseje. – ha nem ragad rá a tészta, akkor átsült. (ha valaki fél, hogy összeesik a tészta, tehet bele 1 teáskanál sütőport)
  4. Ha megsült a piskóta,  lekapcsoljuk a sütőt, kinyitjuk a sütő ajtaját résnyire és bent hagyjuk kicsit hűlni a piskótát, majd kivesszük és hagyjuk teljesen kihűlni. Ezalatt elkészítjük a citromos, pudingos vajas krémet a tortához, vagy a mascarpone krémet.
  5. Az első főzött citromos krémet szeretnénk elkészíteni, akkor kezdjük a puding készítésével. Házi vanília puding: 1dl liter tejben elkeverjük a 3 tojás sárgáját majd hozzáadjuk a többi tejet és a lisztet és a vaníliás cukrot. Csomómentesre keverjük és alacsony lángon sűrű házi vanília krémet főzünk. A házi vaníliás puding helyett használhatunk vaníliás pudingport is : 1/2 liter tejből a pudingporral egy sűrű pudingot készítünk. A kész házi vagy por pudingot hűlni hagyjuk ( a pudingot a piskóta készítés előtt is megcsinálhatjuk, hogy addig is hűljön )
  6. A vajat és a cukrot egy tálban a robotgéppel habosra keverjük. Utána hozzáadjuk a kifacsart, szűrt citrom levét fokozatosan. A citromos cukros vajat a teljesen kihűlt pudinghoz adjuk és az egészet összekeverjük. 
  7. Ha a második citromos krémet szeretnénk elkészíteni  akkor a tejszínt, habfixálóval  felverjük. A mascarponét a porcukorral, vaníliával, átszűrt citromlével, vajjal habosra keverjük a robotgéppel. Ezután a felvert tejszín egy részét hozzáadjuk átkeverjük, majd a maradékfelvert tejszínt is hozzákeverjük. Lágy mozdulatokkal az egészet átkeverjük és kész a citromos mascarpone krém.
  8. A kihűlt piskótát 3 egyenlő részre vágjuk, tehát 3 tortalapunk lesz. Egy szép tálra helyezzük az alsó lapot, majd a citromos krém 1/3 – át egyenletesen rákenjük. Utána rátesszük a második piskótalapot, majd megint ugyanannyi krém. Végül a harmadik piskótalap és a maradék krém, de már vékonyabban kenjük a krémet a tetejére és az oldalát is teljesen bekenjük egy kés segítségével. Díszítjük a tortát kis citrom szeletekkel ízlésünknek megfelelően. – és kész is a citromos torta

“Citromos torta” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. A krém mindkét formában kicsapódott, hiába lassan kevertem a vajas krémhez. A pudinggal készült főzött krémem mindíg kicsapódik, főleg ha a citrom levét hozzá keverem a pudinghoz. Felmelegítettem a krémet, úgy viszont folyós lett, nem lehetett a tortára kenni, mert kifolyt, hiába tettem a hűtőbe napokig.

    Válasz
    • Szia, nagyon sajnálom, hogy nem sikerült a krém. Felmelegíteni nem szabad a krémet, mert akkor biztos nem lesz jó az állaga. Ami esetleg a problémát okozhatta a következők lehetnek: A vajas krém nem elég habosra van robotgéppel kikeverve, ez nagyon fontos. A pudingos vagy a liszttel készült krémnek is nagyon sűrűnek (kihűlve, szinte darabosnak ) kell lennie, ( akár lehet 5 kanál lisztet is tenni hozzá ) és teljesen kihűlt állapotban kell a vajas krémhez adni. A citrom levét szintén a teljesen kikevert vajas krémhez kell adni. Remélem ezzel tudtam segíteni.

      Válasz

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom !! Minden jog fenntartva MesiNasi.hu