Ez a sütőtökös muffin önmagában is nagyon finom, de készíthetünk hozzá karamell szószt, vagy tálalhatjuk mascarpone krémmel és csokidarabokat is keverhetünk a tésztájába. A linket a karamell öntetről, mascarpone krémről a recept alján találjátok.
A recepthez sült tököt használok, amit akár előző nap is megsüthetünk. Mandula helyett használhatunk diót, mogyorót vagy akár mákot, de csak liszttel is helyettesíthetjük, ha nem akarunk dióféléket keverni hozzá. Egy narancs héját is belereszelhetjük.
A muffin tésztájának összeállítása 5 perc .A kisült muffinokat vihetjük kirándulásra, csomagolhatjuk a családnak uzsonnára. Ha nagyon édes a sütőtök lehet, hogy elég kevesebb cukor a süti tésztába.
Sütőtökös mandulás muffin recept:
- 5 db tojás
- 260 g cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 280 g sült sütőtök
- 100 g darált mandula ( vagy dió, mogyoró)
- 1/3 teáskanál só
- 1 csomag sütőpor
- 2 csapott teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
- 1 teáskanál fahéj
- 1 narancs reszelt héja ( elhagyható)
- 70 ml olaj vagy 8-10 dkg vaj
Sütőtökös mandulás muffin elkészítése:
A félbe vágott, kimagozott tököt megsütöm a sütőben. Villával ellenőrzöm, ha már puha kiveszem, hűlni hagyom. A legédesebb részéből kimérem a 280g-ot és villával átpasszírozom.
A kézi mixerrel a tojásokat a cukorral habosra keverem egy mély tálban, majd minden összetevőt, a kimért sütőtököt is hozzáadom. Az egészet jól átkeverem. Ha olaj helyett vajat/margarint használunk, akkor azt olvasztva, de nem forrón adjuk a tésztához.
Előmelegítem a sütőt 180 fokra. A muffin tepsibe helyezem a papírkapszlikat és a nyers süti masszával feltöltöm őket 2/3 részig egy kanál segítségével.
Nagyjából 15-20 perc alatt készre sütöm a sütőtökös mandulás muffinokat.
A receptben leírtak nagyjából feléből sütőtökös karamellás tortát is süthetsz >>
Készítheted ezt a finom muffint krémmel a tetején, vicces cukorkákkal is díszítheted pl. halloween bulira.
Csoki pudingos krém:
- 300 ml tej
- 5 evőkanál cukor + ízlés szerint ízlés szerint
- 1 csomag csoki pudingpor
- 5 dkg vaj
A pudingporból és a tejből sűrű pudingot főzünk. A vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt pudinghoz keverjük és kézimixerrel összedolgozzuk, ha nem elég édes porcukrot adjunk még hozzá.
Mascarpone krém:
- 250 g mascarpone
- 6 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- bio narancs vagy citrom reszelt héja, vagy kevés fahéj – opcionális
- 3 dkg vaj – opcionális
A mascarponét kézimxerrel összekeverjük a cukorral, vaníliás cukorral, ízlés szerint a narancshéj, fahéj adható hozzá. 3 dkg vajat habosra keverve még adhatunk hozzá.
Fotó: saját és Canva fotó