hatlapos sütemény

Hatlapos sütemény

Az egyik kedvenc, retro desszert a házi hatlapos sütemény. Az eredeti recept még nagymamámé volt, aki nagyon sokszor készítette ezt a csodás sütit. Gyerekként mindig alig vártuk, hogy a tésztalapok a lágy, főzött kakaós krémtől megpuhuljanak és végre megkóstolhassuk az első szeleteket.

Anyu mostanság már kicsit módosított az eredeti recepten és 4-5 nagy lapot süt, hozzá pedig pudingporral készíti a krémet. Az íze mennyei, az állaga tökéletes. Mindkét receptet megosztom. A lapokat érdemes zsírral/vajjal készíteni, a krémet készíthetjük margarinnal vagy vajjal ízlés szerint.

 

HATLAPOS SÜTEMÉNY RECEPT

Ezt a receptet általában már 4-6 laposra készítjük az egyszerűség kedvéért, egy nagyobb kb. 40×27 cm-es tepsi hátoldalán sütve a lapokat.

Hatlapos recept pudinggal

  • hatlapos tészta:
    • 70 dkg liszt
    • 15 dkg zsír/vaj/sütőmargarin
    • 15 dkg cukor
    • 1 tojás
    • 1 csipet só
    • 2 csomag szalakáli
    • kb. 2 dl tej – amennyit felvesz
  • pudingos krém:
    • 2 l tej
    • 10 dkg vaj/rama margarin
    • 25 dkg cukor
    • 2 csomag vaníliás cukor
    • 2 csomag csokI vagy vaníliás puding
    • 1 teáskanál nescafé
    • 3 evőkanál cukrozatlan kakaó ( kb 5-6 dkg )

Sütőporos hatlapos

A fenti receptet elkészítettem sütőporos változatban is. 1 csomag és két teáskanál sütőport használtam a tésztához. 4 lapot sütöttem, nagyon finom lett, és másnap reggelre már puha volt a tészta a krémtől. A krémet 1,5 l. tejből készítettem hozzá, mivel maradt belőle ezért a tetejét i megkentem vele.

hatlapos sütőporral

Hatlapos sütemény főzött kakaós krémmel – eredeti Mama recept

közepes tepsihez 6 lap

  • hatlapos tészta:
    • 60 dkg liszt
    • 12 dkg zsír
    • 10 dkg cukor
    • 1 tojás
    • 1 csomag szalakáli
    • 1 csipet só
    • kevés tejjel összegyúrni – amennyit felvesz ( kb. 1-2 dl)
  • kakaós főzött krém:
    • 1,5 l tej
    • 6 evőkanál liszt
    • 10 dkg vaj/rama
    • 25 dkg cukor
    • cukrozatlan kakaó ízlés szerint – kb. 2-3 evőkanál,/5 dkg

HATLAPOS SÜTEMÉNY KÉSZÍTÉSE

  1. A tejben elkeverjük a szalakálit, majd tészta többi hozzávalóival összegyúrjuk, ha kell a végén még pici tejet adunk hozzá ( ha a liszt még felvesz), hogy jól nyújtható tésztát kapjunk. Ezután 4-6 egyenlő részre osztjuk, majd cipót formálunk belőle. 10-15 percig pihentetjük a tésztát
  2. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Mindegyik cipót egyenként kinyújtjuk a választott tepsi aljának méretéhez igazítva. Egymás után a zsírozott, lisztezett (lehet sütőpapírt is használni) tepsi hátoldalára téve, villával megszurkálva megsütjük. Ahogy egy kis halvány színt kap már kész is, nagyjából 6-8 perc alatt ( sütőtől függ) megsülnek a lapok. A lapok könnyen törnek, ezért óvatosan csúsztassuk őket egymásra.
  3. A krémhez a pudingport a tejjel, cukorral, vaníliás cukorral és a kakaóporral ( nescaféval) lassú túznél, folyamatosan kevergetve sűrűre felfőzzük. A kész, forró pudingba belekeverjük a margarint, jól elkeverjük, majd hagyjuk hűlni.
  4. A lapokat megkenjük a meleg-langyos, de már nem forró krémmel, és sütőpapírral letakarva állni hagyjuk. .Miután kihúlt, hűtőbe tesszük egy éjszakára. Másnapra megpuhul a tészta a krémtől. Tálalás előtt vaníliás porcukorral vastagon megszórjuk és lehet szeletelni a süteményt Szeletelésnél minden vágásnál tiszta késsel dolgozzunk, hogy ne maszatolja a pudingos krém a süti tetejét.

 

Családi összejövetelekre, ünnepekre, mint pl. karácsony-húsvét érdemes elkészíteni ezt a csodás, gyerekek-felnőttek kedvenc sütijét. Akik nincsenek oda a vajas krémes desszertekért, azoknak is szívből ajánlom ezt a süteményt.

Karácsonyi sütemény receptek >>

Húsvéti sütemény receptek >>

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

MesiNasi

Könnyen, gyorsan elkészíthető házias ízvilágú finomságok, amivel kényeztethetjük szeretteinket, vendégeinket és persze magunkat. 

Adó 1 Százalék