Az egyik kedvenc, retro desszert a házi hatlapos sütemény. Az eredeti recept még nagymamámé volt, aki nagyon sokszor készítette ezt a csodás sütit. Gyerekként mindig alig vártuk, hogy a tésztalapok a lágy, főzött kakaós krémtől megpuhuljanak és végre megkóstolhassuk az első szeleteket.
Anyu mostanság már kicsit módosított az eredeti recepten és 4-5 nagy lapot süt, hozzá pedig pudingporral készíti a krémet. Az íze mennyei, az állaga tökéletes. Mindkét receptet megosztom. A lapokat érdemes zsírral/vajjal készíteni, a krémet készíthetjük margarinnal vagy vajjal ízlés szerint.
HATLAPOS SÜTEMÉNY RECEPT
Ezt a receptet általában már 4-6 laposra készítjük az egyszerűség kedvéért, egy nagyobb kb. 40×27 cm-es tepsi hátoldalán sütve a lapokat.
Hatlapos recept pudinggal
- hatlapos tészta:
- 70 dkg liszt
- 15 dkg zsír/vaj/sütőmargarin
- 15 dkg cukor
- 1 tojás
- 1 csipet só
- 2 csomag szalakáli
- kb. 2 dl tej – amennyit felvesz
- pudingos krém:
- 2 l tej
- 10 dkg vaj/rama margarin
- 25 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 csomag csokI vagy vaníliás puding
- 1 teáskanál nescafé
- 3 evőkanál cukrozatlan kakaó ( kb 5-6 dkg )
Sütőporos hatlapos
A fenti receptet elkészítettem sütőporos változatban is. 1 csomag és két teáskanál sütőport használtam a tésztához. 4 lapot sütöttem, nagyon finom lett, és másnap reggelre már puha volt a tészta a krémtől. A krémet 1,5 l. tejből készítettem hozzá, mivel maradt belőle ezért a tetejét is megkentem vele.
Hatlapos sütemény főzött kakaós krémmel – eredeti Mama recept
közepes tepsihez 6 lap
- hatlapos tészta:
- 60 dkg liszt
- 12 dkg zsír
- 10 dkg cukor
- 1 tojás
- 1 csomag szalakáli
- 1 csipet só
- kevés tejjel összegyúrni – amennyit felvesz ( kb. 1-2 dl)
- kakaós főzött krém:
- 1,5 l tej
- 6 evőkanál liszt
- 10 dkg vaj/rama
- 25 dkg cukor
- cukrozatlan kakaó ízlés szerint – kb. 2-3 evőkanál,/5 dkg
HATLAPOS SÜTEMÉNY KÉSZÍTÉSE
- A tejben elkeverjük a szalakálit, majd tészta többi hozzávalóival összegyúrjuk, ha kell a végén még pici tejet adunk hozzá ( ha a liszt még felvesz), hogy jól nyújtható tésztát kapjunk. Ezután 4-6 egyenlő részre osztjuk, majd cipót formálunk belőle. 10-15 percig pihentetjük a tésztát
- Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Mindegyik cipót egyenként kinyújtjuk a választott tepsi aljának méretéhez igazítva. Egymás után a zsírozott, lisztezett (lehet sütőpapírt is használni) tepsi hátoldalára téve, villával megszurkálva megsütjük. Ahogy egy kis halvány színt kap már kész is, nagyjából 6-8 perc alatt ( sütőtől függ) megsülnek a lapok. A lapok könnyen törnek, ezért óvatosan csúsztassuk őket egymásra.
- A krémhez a pudingport a tejjel, cukorral, vaníliás cukorral és a kakaóporral ( nescaféval) lassú túznél, folyamatosan kevergetve sűrűre felfőzzük. A kész, forró pudingba belekeverjük a margarint, jól elkeverjük, majd hagyjuk hűlni.
- A lapokat megkenjük a meleg-langyos, de már nem forró krémmel, és sütőpapírral letakarva állni hagyjuk. .Miután kihúlt, hűtőbe tesszük egy éjszakára. Másnapra megpuhul a tészta a krémtől. Tálalás előtt vaníliás porcukorral vastagon megszórjuk és lehet szeletelni a süteményt Szeletelésnél minden vágásnál tiszta késsel dolgozzunk, hogy ne maszatolja a pudingos krém a süti tetejét.
Családi összejövetelekre, ünnepekre, mint pl. karácsony-húsvét érdemes elkészíteni ezt a csodás, gyerekek-felnőttek kedvenc sütijét. Akik nincsenek oda a vajas krémes desszertekért, azoknak is szívből ajánlom ezt a süteményt.