Anyukám rögtönzött egy egyszerű édes teasütemény receptet a minap. Omlós keksz zsírral, nagyon finom, illatos, citromos, vaníliás… csomagolt is belőle nekünk, ami pikk-pakk el is fogyott, egy szempillantás alatt. Gyorsan én is bekevertem egy adagot belőle…Az igazi porhanyós állagot egy-két nap után éri el, de frissen is szuper.
A manapság méregdrága ” ki tudja, mi van benne” bolti kekszek helyett érdemes ezt megsütni. Tökéletes keksz a hétköznapokra, hétvégékre amire rá lehet járni. Csomagolhatjuk kirándulásra, vagy a gyerkőcöknek a suliba. Változatosan variálhatjuk és ünnepi teasüteményt is varázsolhatunk belőle.
Tipp:
- a liszt egy része helyett adhatunk hozzá darált diót, vagy mákot, fahéjat, citrom helyett reszelt narancshéjat
- zsír helyett vajat/margarint is használhatunk, bár így zsírral készítve nagyon finom omlós lesz
- csokidarabokat keverhetünk a tésztába is, vagy bevonhatjuk a kekszet olvasztott csokival
- szép ünnepi celofánba csomagolva kis karácsonyi ajándéknak is megállja a helyét
OMLÓS KEKSZ ZSÍRRAL RECEPT
- 60 dkg finomliszt
- 20 dkg zsír ( lehet helyette 25-30 dkg vaj/ vagy jobb minőségű sütőmargarin )
- 20 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 1 db tojás
- 1 nagy citromból nyert reszelt citromhéj
- 1 nagy citrom felének a szűrt leve, vagy kisebb kb. 10 dkg-os citrom szűrt leve
- tej – amennyit a tészta felvesz, a liszt állagától is függ
- tetejére: vaníliás porcukor
ZSÍRRAL KÉSZÜLT OMLÓS KEKSZ KÉSZÍTÉSE
- A lisztet a zsírral összedolgozzuk gyors mozdulatokkal, utána hozzáadjuk a többi összetevőt és gombóccá gyúrjuk, ha esetleg nem állna össze a tészta, 1-2 evőkanál tejet vagy tejfölt adjunk hozzá. Frissentartó fóliába csomagoljuk és a hűtőbe tesszük egy órára vagy akár egy éjszakára.
- A pihentetett tésztát lisztezett felületen gyorsan átgyúrjuk és kinyújtjuk 4-5 mm-esre. Tetszőleges formával kiszúrjuk a tésztát és vékonyan kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a nyers kekszeket, egymáshoz nem túl közel.
- 170-180 fokra előmelegített sütőben nagyjából 8-12 perc alatt világosra sütjük. A meleg, de már nem forró kekszeket meghintjük vaníliás porcukorral. Minél tovább áll, annál omlósabb lesz. Dobozban vagy tálban, száraz, hűvös helyen tároljuk.
További aprósütemény receptek >>
9 Responses
szia nagyon megtetszet az omlós keksz zsírral sajnálom, hogy nem tudom letölteni
Kedves Éva!
Már nyomtatható a recept. Üdv: Mesi
Nekem mindig szetmorzsalodik a tészta 🙄
Lehet, hogy több tej kell hozzá, a liszt állagától is függ.
Pici tejet, vagy tejfol tegyel bele
Por-vagy kristálycukor megy a tésztájába?
Mindegy
Nagyon finom én mindig ezt sütöm mióta az árak így megugrottak!
Kedves Júlia, örülök, hogy ízlik a keksz és bevált a recept 🙂