omlós keksz zsírral

Omlós keksz zsírral

Anyukám rögtönzött egy egyszerű édes teasütemény receptet a minap. Omlós keksz zsírral, nagyon finom, illatos, citromos, vaníliás… csomagolt is belőle nekünk, ami pikk-pakk el is fogyott, egy szempillantás alatt. Gyorsan én is bekevertem egy adagot belőle…Az igazi porhanyós állagot egy-két nap után éri el, de frissen is szuper.

A manapság méregdrága ” ki tudja, mi van benne” bolti kekszek helyett érdemes ezt megsütni. Tökéletes keksz a hétköznapokra, hétvégékre amire rá lehet járni. Csomagolhatjuk kirándulásra, vagy a gyerkőcöknek a suliba. Változatosan variálhatjuk és ünnepi teasüteményt is varázsolhatunk belőle.

Tipp:

  • a liszt egy része helyett adhatunk hozzá darált diót, vagy mákot, fahéjat, citrom helyett reszelt narancshéjat
  • zsír helyett vajat/margarint is használhatunk, bár így zsírral készítve nagyon finom omlós lesz
  • csokidarabokat keverhetünk a tésztába is, vagy bevonhatjuk a kekszet olvasztott csokival
  • szép ünnepi celofánba csomagolva kis karácsonyi ajándéknak is megállja a helyét

OMLÓS KEKSZ ZSÍRRAL RECEPT

  • 60 dkg finomliszt
  • 20 dkg zsír ( lehet helyette 25-30 dkg vaj/ vagy jobb minőségű sütőmargarin )
  • 20 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 db tojás
  • 1 nagy citromból nyert reszelt citromhéj
  • 1 nagy citrom felének a szűrt leve, vagy kisebb kb. 10 dkg-os citrom szűrt leve
  •  tej – amennyit a tészta felvesz, a liszt állagától is függ
  • tetejére: vaníliás porcukor

ZSÍRRAL KÉSZÜLT OMLÓS KEKSZ KÉSZÍTÉSE

  1. A lisztet a zsírral összedolgozzuk gyors mozdulatokkal, utána hozzáadjuk a többi összetevőt és gombóccá gyúrjuk, ha esetleg nem állna össze a tészta, 1-2 evőkanál tejet vagy tejfölt adjunk hozzá. Frissentartó fóliába csomagoljuk és a hűtőbe tesszük egy órára vagy akár egy éjszakára.
  2. A pihentetett tésztát lisztezett felületen gyorsan átgyúrjuk és kinyújtjuk 4-5 mm-esre. Tetszőleges formával kiszúrjuk a tésztát és vékonyan kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a nyers kekszeket, egymáshoz nem túl közel.
  3. 170-180 fokra előmelegített sütőben nagyjából 8-12 perc alatt világosra sütjük. A meleg, de már nem forró kekszeket meghintjük vaníliás porcukorral. Minél tovább áll, annál omlósabb lesz. Dobozban vagy tálban, száraz, hűvös helyen tároljuk.

 

Egyszerű házi keksz recept hétköznapi, vagy ünnepi alkalomra. Omlós, illatos édes teasütemény zsírral készítve.

További aprósütemény receptek >>

egyszerű édes teasütemény recept keksz

9 Responses

  1. Nagyon finom én mindig ezt sütöm mióta az árak így megugrottak!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük