Szereted a gesztenyés krémeket és a pihe-puha piskótát? Akkor próbáld ki ezt a receptet, remélem ízleni fog! Készítheted bármilyen ünnepre pl. szülinapra, karácsonyra.
Most nálunk szülinapra készült a mascarponés gesztenyetorta. Remek jól kenhető állaga van a gesztenyés mascarpone krémnek. Nemcsak tortához, sütihez is készíthetjük a krémet. Gyorsan elkészül a torta, mivel csak a piskótát kell sütni. A krém hozzávalóit csak összekeverjük, főzni nem kell. Lehet kakaós vagy vaníliás piskótát sütni hozzá, mindkettővel finom. 16 kiadós szelet lesz a megadott mennyiségből.
Nagyon szeretek mascarponéval készíteni süti, torta krémeket. Sok esetben teljesen ki lehet váltani vele a vajat a krémekben és megúszhatjuk a főzős krémek készítését. Szinte bármilyen krémes sütinél használhatod. Kedvencek közé tartozik a sajttorta karamell öntettel és a mascarponés répatorta. Persze a klasszikus tiramisu receptről és a pohárkrémekről se feledkezzünk meg, amik ráadásul teljesen sütés nélküli desszertek.
Mascarponés gesztenyetorta recept:
Piskóta recept:
- 10 db nagyobb tojás
- 10 púposabb evőkanál liszt
- pici vanília
- 10 evőkanál cukor
- 1-2 evőkanál hideg víz
- 1 csipet só
- kevés vaj a forma kikenéséhez és pici liszt
Mascarponés gesztenye krém:
- 2 csomag gesztenyepüré ( 2x250g, édesítettet használtam )
- 500 g mascarpone
- 200 ml habtejszín
- 1 csomag habfixáló
- 1 csomag vaníliás cukor
- 15-20 evőkanál porcukor – ízlés szerint
- rum aroma – elhagyható
Mascarponés gesztenyetorta készítése:
- Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra, hogy előmelegedjen.
- Ameddig melegszik a sütő, addig elkészítjük a piskótát. A tíz tojást szétválasztjuk, a tojásfehérjét kézi mixerrel habbá verjük egy csipet sóval, majd folyamatosan keverjük hozzá a cukrot. Szép, kemény hab lesz belőle. Fontos, hogy addig verjük, míg a hab tényleg kemény nem lesz! Ezután adjuk hozzá fokozatosan a tojássárgákat, majd a lisztet apránként, végül a kevés vizet is, közben folyamatosan kevergetve a tésztát.
- Kivajazott, lisztezett 26cm-es tortaformába töltjük a tésztát. Utána 180 fokra előmelegített sütőben, középső rácson megsütjük a piskótát. Az első 15-20 percben ne nyissuk ki a sütő ajtaját, hogy nehogy összeessen a piskóta. Ha már szilárd a piskóta teteje, akkor villával győződjünk meg róla, hogy átsült -e a belseje, Ha nem ragad a villára a piskótatészta akkor kész, átsült. Résre nyitott sütőben hagyjuk langyosra hűlni, majd kivesszük és rácsra téve tovább hagyjuk hűlni.
- Amíg hűl a piskóta addig elkészítjük a krémet. A tejszínt kemény habbá verjük a habfixálót hozzáadva, annak utasításai szerint. Egy másik tálban krumplinyomóval, villával áttörjük, vagy nagy lyukú sajtreszelőn lereszeljük a gesztenyepürét. Utána a gesztenyéhez adjuk a mascarponét, a porcukrot, rumot, vaníliás cukrot és alaposan átkeverjük. Kóstoljuk a krémet, ha nem elég édes adjunk hozzá még porcukrot. Ezután hozzáadjuk a felvert tejszínhab egy kisebb részét összekeverjük, majd a többit is hozzáadjuk. Laza mozdulatokkal, vagy géppel kisebb fokozaton egyneművé keverjük.
- A kihűlt piskótát három részre szeleteljük. Az alsó piskótalapot megtöltjük a krém egyharmadával, majd rátesszük a középső piskótát, arra is ugyanannyi krém kerül. Végül a felső piskóta tetejét és oldalát is bekenjük a krémmel. A maradék gesztenyekrémből díszíthetjük a tortát. A krém mennyisége bőségesen elegendő.
- Tálalásig tortabúrában hűtőbe tesszük.
Tippek:
- A piskótát készíthetjük kakaósan is. Két evőkanálnyi liszt helyett, ugyanennyi cukrozatlan kakaóport adjunk a tésztához a piskóta készítésénél.
- Ha félünk, hogy összeesik a torta lehet adni a tésztához egy teáskanálnyi sütőport.
- A krémet felhasználhatod rolád, vagy mascarponés gesztenyés süti készítésénél is.
- A gesztenyemassza egy részét kihagyhatjuk a krémből és abból kis golyókat gyúrva is díszíthetjük a tortát.
- Meggyet, plusz tejszínhabot, csokit is használhatunk a díszítéshez.
Hagyományos főzött krémmel készült, nagyon finom Gesztenyés torta recept – tejszín, mascarpone nélkül.