mascarponés gesztenyetorta

Mascarponés gesztenyetorta

Szereted a gesztenyés krémeket és a pihe-puha piskótát? Akkor próbáld ki ezt a receptet, remélem ízleni fog! Készítheted bármilyen ünnepre pl. szülinapra, karácsonyra.

Most nálunk szülinapra készült a mascarponés gesztenyetorta. Remek jól kenhető állaga van a gesztenyés mascarpone krémnek. Nemcsak tortához, sütihez is készíthetjük a krémet. Gyorsan elkészül a torta, mivel csak a piskótát kell sütni. A krém hozzávalóit csak összekeverjük, főzni nem kell. Lehet kakaós vagy vaníliás piskótát sütni hozzá, mindkettővel finom. 16 kiadós szelet lesz a megadott mennyiségből.

Nagyon szeretek mascarponéval készíteni süti, torta krémeket. Sok esetben teljesen ki lehet váltani vele a vajat a krémekben és megúszhatjuk a főzős krémek készítését. Szinte bármilyen krémes sütinél használhatod. Kedvencek közé tartozik a sajttorta karamell öntettel és a mascarponés répatorta. Persze a klasszikus tiramisu receptről és a pohárkrémekről se feledkezzünk meg, amik ráadásul teljesen sütés nélküli desszertek.

Mascarponés gesztenyetorta recept:

Piskóta recept:

  • 10 db nagyobb tojás
  • 10  púposabb evőkanál liszt
  • pici vanília
  • 10 evőkanál cukor
  • 1-2 evőkanál hideg víz
  • 1 csipet só
  • kevés vaj a forma kikenéséhez és pici liszt

Mascarponés gesztenye krém:

  • 2 csomag gesztenyepüré ( 2x250g, édesítettet használtam )
  • 500 g mascarpone
  • 200 ml habtejszín
  • 1 csomag habfixáló
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 15-20 evőkanál porcukor – ízlés szerint
  • rum aroma – elhagyható

Mascarponés gesztenyetorta készítése:

  1. Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra, hogy előmelegedjen.
  2. Ameddig melegszik a sütő, addig elkészítjük a piskótát. A tíz tojást szétválasztjuk, a tojásfehérjét kézi mixerrel  habbá verjük  egy csipet sóval, majd folyamatosan keverjük hozzá a cukrot. Szép, kemény hab lesz belőle. Fontos, hogy addig verjük, míg a  hab  tényleg kemény nem lesz! Ezután adjuk hozzá fokozatosan a tojássárgákat, majd a lisztet apránként, végül a kevés vizet is, közben folyamatosan kevergetve a tésztát.
  3. Kivajazott, lisztezett 26cm-es tortaformába töltjük a tésztát. Utána 180 fokra előmelegített sütőben, középső rácson megsütjük a piskótát. Az első 15-20 percben ne nyissuk ki a sütő ajtaját, hogy nehogy összeessen a piskóta. Ha már szilárd a piskóta teteje, akkor villával győződjünk meg róla, hogy átsült -e a belseje, Ha nem ragad a villára a piskótatészta akkor kész, átsült. Résre nyitott sütőben hagyjuk langyosra hűlni, majd kivesszük és rácsra téve tovább hagyjuk hűlni.
  4. Amíg hűl a piskóta addig elkészítjük a krémet. A tejszínt kemény habbá verjük a habfixálót hozzáadva, annak utasításai szerint. Egy másik tálban krumplinyomóval, villával áttörjük, vagy nagy lyukú sajtreszelőn lereszeljük a gesztenyepürét. Utána a gesztenyéhez adjuk a mascarponét, a porcukrot, rumot, vaníliás cukrot és alaposan átkeverjük. Kóstoljuk a krémet, ha nem elég édes adjunk hozzá még porcukrot. Ezután hozzáadjuk a felvert tejszínhab egy kisebb részét összekeverjük, majd a többit is hozzáadjuk. Laza mozdulatokkal, vagy géppel kisebb fokozaton egyneművé keverjük.
  5. A kihűlt piskótát három részre szeleteljük. Az alsó piskótalapot megtöltjük a krém egyharmadával, majd rátesszük a középső piskótát, arra is ugyanannyi krém kerül. Végül a felső piskóta tetejét és oldalát is bekenjük a krémmel. A maradék gesztenyekrémből díszíthetjük a tortát. A krém mennyisége bőségesen elegendő.
  6. Tálalásig tortabúrában hűtőbe tesszük.

Tippek:

  • A piskótát készíthetjük kakaósan is. Két evőkanálnyi liszt helyett, ugyanennyi cukrozatlan kakaóport adjunk a tésztához a piskóta készítésénél.
  • Ha félünk, hogy összeesik a torta lehet adni a tésztához egy teáskanálnyi sütőport.
  • A krémet felhasználhatod rolád, vagy mascarponés gesztenyés süti készítésénél is.
  • A gesztenyemassza egy részét kihagyhatjuk a krémből és abból kis golyókat gyúrva is díszíthetjük a tortát.
  • Meggyet, plusz tejszínhabot, csokit is használhatunk a díszítéshez.

mascarponés gesztenyetorta recept

Hagyományos főzött krémmel készült, nagyon finom Gesztenyés torta recept – tejszín, mascarpone nélkül.

További mascapone süti receptek>>

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük