házi májkrém házi májpástétom

Házi Májkrém – ízletes, jól kenhető

Nagyon szeretjük ezt a házi májkrémet  – májpástétomot. Egyszerű recept.

Tíz perc munkával  kapunk egy nagy adag házi májpástétomot, amire rá lehet járni….ráadásul nincs telerakva tartósítószerrel, adalékanyagokkal,  az íze pedig isteni.

A hétköznapokban általában csirkemájat használok hozzá, de alkalmanként kacsa-vagy libamájból is készítem.  

Érdemes kipróbálni, lágy, jól kenhető, ízletes.  Hűtőben eláll pár hétig is.

Házi májkrém/májpástétom recept:

  • 500 g csirkemáj, vagy kacsa-libamáj
  • 300 g kacsa vagy libazsír
  • 1 normál teáskanál só ( ha valaki sósabban szereti másfél teáskanál )
  • 2 gerezd fokhagyma egészben ( elhagyható, ha valaki nem szereti)
  • kicsi bors
  • (egyéb fűszerek ízlésnek megfelelően – én mást nem teszek hozzá)

Házi májkrém elkészítése:

  1. Megtisztítom a májat, és nagyobb darabokban hagyom. Megpucolok két nagyobb gerezd fokhagymát.
  2. Egy kisebb, mély lábosban elkezdem melegíteni a kacsazsírt és ahogy olvad már teszem is hozzá a májat és egészben a fokhagymákat. A sót nem tesszük hozzá.
  3. Készre sütöm alacsonyabb lángon a májat. Pár perc alatt megvan csirkemájnál. Kívül kicsit sült, belül is már átsült, de még omlós, puha állapotban kész is.
  4. Egy nagyobb aprítógépben még melegen összeaprítom pépesre a májat a fokhagymákkal, zsírral, sóval, borssal együtt. Beleöntöm egy mélyebb tálba és miután kihűlt hűtőbe teszem letakarva. Ha nem szeretnénk aprítani, akkor csak vegyük ki a fokhagymákat és a májat a zsírral öntsük egy mélyebb tálba és úgy hagyjuk kihűlni. Én nem szeretem használni a botmixert a pépesítésre, mert más lesz az állaga( szerintem kicsit nyúlós) , ezért csak aprítógépben pépesítem krémesre!! A végeredmény nagyon finom ízletes, nem fojtós, kellően lágy májkrém….Jó étvágyat hozzá!

házi májkrém házi májpástétom

Tipp: A kacsa – és libamáj úgy is  nagyon finom, ha csak  bő zsírban megsütjük,  utána a zsírban hagyjuk kihűlni, majd  hűtőbe tesszük és tálaláskor a zsírral megkent kenyérre  vágunk belőle szép szeleteket. 

házi májkrém házi májpástétom recept

További egyszerű étel receptek >>

Reggeli ötletek>>

2 Responses

  1. Mit értesz aprítógépen (kontra botmixer)?
    Villaval is össze lehet törni?

    1. Szia, biztos villával is lehet, de könnyebb az aprítóval. Ha rákeresel a neten, hogy aprítógép látni fogod mire gondoltam. Nekem nagyobb teljesítményű van, tökéletesen dolgozik. Más, jobb lesz az állaga mint a mixerrel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük