Nagyon szeretjük ezt a házi májkrémet – májpástétomot. Egyszerű recept.
Tíz perc munkával kapunk egy nagy adag házi májpástétomot, amire rá lehet járni….ráadásul nincs telerakva tartósítószerrel, adalékanyagokkal, az íze pedig isteni.
A hétköznapokban általában csirkemájat használok hozzá, de alkalmanként kacsa-vagy libamájból is készítem.
Érdemes kipróbálni, lágy, jól kenhető, ízletes. Hűtőben eláll pár hétig is.
Házi májkrém/májpástétom recept:
- 500 g csirkemáj, vagy kacsa-libamáj
- 300 g kacsa vagy libazsír
- 1 normál teáskanál só ( ha valaki sósabban szereti másfél teáskanál )
- 2 gerezd fokhagyma egészben ( elhagyható, ha valaki nem szereti)
- kicsi bors
- (egyéb fűszerek ízlésnek megfelelően – én mást nem teszek hozzá)
Házi májkrém elkészítése:
- Megtisztítom a májat, és nagyobb darabokban hagyom. Megpucolok két nagyobb gerezd fokhagymát.
- Egy kisebb, mély lábosban elkezdem melegíteni a kacsazsírt és ahogy olvad már teszem is hozzá a májat és egészben a fokhagymákat. A sót nem tesszük hozzá.
- Készre sütöm alacsonyabb lángon a májat. Pár perc alatt megvan csirkemájnál. Kívül kicsit sült, belül is már átsült, de még omlós, puha állapotban kész is.
- Egy nagyobb aprítógépben még melegen összeaprítom pépesre a májat a fokhagymákkal, zsírral, sóval, borssal együtt. Beleöntöm egy mélyebb tálba és miután kihűlt hűtőbe teszem letakarva. Ha nem szeretnénk aprítani, akkor csak vegyük ki a fokhagymákat és a májat a zsírral öntsük egy mélyebb tálba és úgy hagyjuk kihűlni. Én nem szeretem használni a botmixert a pépesítésre, mert más lesz az állaga( szerintem kicsit nyúlós) , ezért csak aprítógépben pépesítem krémesre!! A végeredmény nagyon finom ízletes, nem fojtós, kellően lágy májkrém….Jó étvágyat hozzá!
2 Responses
Mit értesz aprítógépen (kontra botmixer)?
Villaval is össze lehet törni?
Szia, biztos villával is lehet, de könnyebb az aprítóval. Ha rákeresel a neten, hogy aprítógép látni fogod mire gondoltam. Nekem nagyobb teljesítményű van, tökéletesen dolgozik. Más, jobb lesz az állaga mint a mixerrel.