nutellás croissant recept

Nutellás rugelach

Mint azt már az aszalt gyümölcsös rugelach receptemben írtam ez a sütemény az aprósütemények egyik királynője, sok más ismert aprósüti mellett mint pl. a hókifli, non plus ultra stb.

Egyik kedves rokonom ismertette és kóstoltatta meg velem ezt fantasztikus süteményt, melynek a receptjét el is kértem. Utána néztem az eredetének  – zsidó sütemény, ami igen ismert és közkedvelt – és miután begyűjtöttem náhány doboz mascarponet ki is próbáltam többféle töltelékkel.

Most a nutellás, csokis rugelach receptjét osztom meg veletek. A krémsajttól és vajtól lesz isteni finom a tésztája amit megkenünk jó nagy adag krémes nutellával.

Amire ügyelni kell, hogy több órát, vagy inkább egy napot is pihenjen az összeállított tészta a hűtőben. A másik dolog, hogy vékonyra kell nyújtani a tésztát. mert úgy lesz isteni finom a süti.

Nem egy diétás desszert, de szerintem bármelyik ünnepen megállja a helyét ez a nutellás süti, én biztos többször el fogom készíteni karácsonykor.

Nutellás rugelach recept:

  • tészta:
  • 200 g krémsajt ( nekem mascarpone )
  • 200 g lágy vaj
  • 250 g liszt
  • 100 g cukor
  • 1/4 teáskanál só
  • töltelék:
  • 1 nagyobb üveg nutella 
  • tetejére:
  • 1 db tojás
  • csipet só
  • 1-2 evőkanál tej
  • készen porcukor ízlés szerint

Rugelach készítése:

  1. A tészta hozzávalóit robotgéppel összekeverem. Cipót formálok belőle és folpackba csomagolom és hűtőbe teszem minimum 6 órára vagy inkább egy éjszakára.
  2. A pihentetett tésztát két egyenlő részre osztom, az egyiket visszateszem a hűtőbe. A másik cipót pedig erősen lisztezett deszkán kör alakúra és vékonyra nyújtom. 
  3. Megkenem pár evőkanál jól kenhető, szobahőmérsékletű nutellával, utána 16részre szeletelem, mintha pizzát szeletelnék. A legjobb eszköz ehhez a pizzavágó. Lassan vágjuk, hogy ne pöndörödjön fel a szelet. A szeletek szélesebb részéről indulva feltekerem a háromszögeket mint egy kiflit.
  4. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem a sütiket egymáshoz nem túl közel, utána lekenem a tetejüket a felvert tojásos tejjel. Előmelegítem a sütőt 170-180°C-ra és kb 25 perc alatt készre sütöm. Az első sütésnél figyeljük, tapasztaljuk ki az időt, hogy nehogy megégjen és nyers se maradjon. Majd a másik cipót is ugyanígy készítem el.
  5. Rácsra téve hűlni hagyom, porcukorral megszórva vagy anélkül tálalom.

Tipp:

  • Ha esetleg elfogy a nutella menet közben, vagy többféle ízben szeretnénk elkészíteni, akkor megkenhetjük lekvárral, megszórhatjuk mandulával, dióval, darabolt aszalt gyümölcsökkel.
  • Ha nem kapunk mascarponét, de szeretnénk hasomló ízvilágú sütit készíteni, akkor ajánlom az ecetes kifli receptet. Nagyon finom, porhanyós a tésztája annak is.

nutellás rugelach

Ha imádod a nutellát, akkor itt egy egyszerű kelt tésztás recept, amit a hétköznapokban gyorsan elkészíthetsz. Finom, puha nutellás csiga.  Vigyázat!  Gyorsan elfogy…

Mascarponés áfonyás sajttorta recept bővebben>>

Nutellás süti leveles tésztából

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

gyümölcsös muffin recept
Édes sütemények
Mesi

Gyümölcsös muffin

Egyszerű, gyors muffin alapreceptem, amit most gyümölcsökkel készítettem el. Nagyon finom, könnyű vaníliás, friss… Használhatunk friss vagy mirelit gyümölcsöket, vagy befőtteket is pl. meggy, barack .

Tovább olvasom >