MesiNasi - Sütemény és Könnyű Étel Receptek

nutellás rugelach

Nutellás rugelach

Mint azt már az első aszalt gyümölcsös rugelach receptemben írtam ez a sütemény az aprósütemények egyik királynője sok más ismert aprósüti mellett mint pl. a hókifli, non plus ultra stb. Nem olyan rég egyik kedves rokonom ismertette és kóstoltatta meg velem ezt fantasztikus süteményt, melynek a receptjét el is kértem. Utána néztem az eredetének ( zsidó sütemény , ami igen ismert és közkedvelt ) és miután begyűjtöttem náhány doboz mascarponet ki is próbáltam többféle ízben.

Most a nutellás, csokis rugelach receptjét osztom meg veletek. A krémsajttól és vajtól lesz isteni finom a tésztája amit megkenünk jó nagy adag finom, krémes nutellával. Amire ügyelni kell, hogy több órát, vagy inkább egy napot is pihenjen az összeállított tészta a hűtőben. A másik dolog, hogy vékonyra kell nyújtani a tésztát. mert úgy lesz isteni finom a süti. Nem egy diétás süti, de szerintem bármelyik ünnepen megállja a helyét én biztos többször el fogom készíteni karácsonykor.

Nutellás rugelach recept:

  • tészta:
  • 200 g krémsajt ( nekem mascarpone )
  • 200 g lágy vaj
  • 250 g liszt
  • 100 g cukor
  • 1/4 teáskanál só
  • töltelék:
  • 1 nagyobb üveg nutella 
  • tetejére:
  • 1 db tojás
  • csipet só
  • 1-2 evőkanál tej
  • készen porcukor ízlés szerint

Rugelach elkészítése:

  1. A tészta hozzávalóit robotgéppel összekeverem. Cipót formálok belőle és folpackba csomagolom és hűtőbe teszem minimum 6 órára vagy inkább egy éjszakára.
  2. A pihentetett tésztát két egyenlő részre osztom, az egyiket visszateszem a hűtőbe. A másik cipót pedig erősen lisztezett deszkán kör alakúra és vékonyra nyújtom. 
  3. Megkenem pár evőkanál jól kenhető, szobahőmérsékleű nutellával, utána 16részre szeletelem, mintha pizzát szeletelnék. A legjobb eszköz ehhez a pizzavágó. Lassan vágjuk, hogy ne pöndörödjön fel a szelet. A szeletek szélesebb részéről indulva feltekerem a háromszögeket mint egy kiflit.
  4. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem a sütiket egymáshoz nem túl közel, utána lekenem a tetejüket a felvert tojásos tejjel. Előmelegítem a sütőt 170-180°C-ra és kb 25 perc alatt készre sütöm. Az első sütésnél figyeljük, tapasztaljuk ki az időt, hogy nehogy megégjen és nyers se maradjon. Majd a másik cipót is ugyanígy készítem el.
  5. Rácsra téve hűlni hagyom, porcukorral megszórva vagy anélkül tálalom.

Ha esetleg elfogy a nutella menet közben, vagy többféle ízben szeretnénk elkészíteni, akkor megkenhetjük lekvárral, megszórhatjuk mandulával, dióval, darabolt aszalt gyümölcsökkel.

Szólj hozzá!