Mint azt már az aszalt gyümölcsös rugelach receptemben írtam ez a sütemény az aprósütemények egyik királynője, sok más ismert aprósüti mellett mint pl. a hókifli, non plus ultra stb.
Egyik kedves rokonom ismertette és kóstoltatta meg velem ezt fantasztikus süteményt, melynek a receptjét el is kértem. Utána néztem az eredetének – zsidó sütemény, ami igen ismert és közkedvelt – és miután begyűjtöttem náhány doboz mascarponet ki is próbáltam többféle töltelékkel.
Most a nutellás, csokis rugelach receptjét osztom meg veletek. A krémsajttól és vajtól lesz isteni finom a tésztája amit megkenünk jó nagy adag krémes nutellával.
Amire ügyelni kell, hogy több órát, vagy inkább egy napot is pihenjen az összeállított tészta a hűtőben. A másik dolog, hogy vékonyra kell nyújtani a tésztát. mert úgy lesz isteni finom a süti.
Nem egy diétás desszert, de szerintem bármelyik ünnepen megállja a helyét ez a nutellás süti, én biztos többször el fogom készíteni karácsonykor.
Nutellás rugelach recept:
- tészta:
- 200 g krémsajt ( nekem mascarpone )
- 200 g lágy vaj
- 250 g liszt
- 100 g cukor
- 1/4 teáskanál só
- töltelék:
- 1 nagyobb üveg nutella
- tetejére:
- 1 db tojás
- csipet só
- 1-2 evőkanál tej
- készen porcukor ízlés szerint
Rugelach készítése:
- A tészta hozzávalóit robotgéppel összekeverem. Cipót formálok belőle és folpackba csomagolom és hűtőbe teszem minimum 6 órára vagy inkább egy éjszakára.
- A pihentetett tésztát két egyenlő részre osztom, az egyiket visszateszem a hűtőbe. A másik cipót pedig erősen lisztezett deszkán kör alakúra és vékonyra nyújtom.
- Megkenem pár evőkanál jól kenhető, szobahőmérsékletű nutellával, utána 16részre szeletelem, mintha pizzát szeletelnék. A legjobb eszköz ehhez a pizzavágó. Lassan vágjuk, hogy ne pöndörödjön fel a szelet. A szeletek szélesebb részéről indulva feltekerem a háromszögeket mint egy kiflit.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem a sütiket egymáshoz nem túl közel, utána lekenem a tetejüket a felvert tojásos tejjel. Előmelegítem a sütőt 170-180°C-ra és kb 25 perc alatt készre sütöm. Az első sütésnél figyeljük, tapasztaljuk ki az időt, hogy nehogy megégjen és nyers se maradjon. Majd a másik cipót is ugyanígy készítem el.
- Rácsra téve hűlni hagyom, porcukorral megszórva vagy anélkül tálalom.
Tipp:
- Ha esetleg elfogy a nutella menet közben, vagy többféle ízben szeretnénk elkészíteni, akkor megkenhetjük lekvárral, megszórhatjuk mandulával, dióval, darabolt aszalt gyümölcsökkel.
- Ha nem kapunk mascarponét, de szeretnénk hasomló ízvilágú sütit készíteni, akkor ajánlom az ecetes kifli receptet. Nagyon finom, porhanyós a tésztája annak is.
Ha imádod a nutellát, akkor itt egy egyszerű kelt tésztás recept, amit a hétköznapokban gyorsan elkészíthetsz. Finom, puha nutellás csiga. Vigyázat! Gyorsan elfogy…
Mascarponés áfonyás sajttorta recept bővebben>>
Nutellás süti leveles tésztából