A tavalyi év nagy kenyérsütései közepette többféle kenyeret készítettem és így sor került az ír szódabikarbónás paraszt kenyérre is. Kellemes, belül puha állagú, kívül ropogós kenyér lett belőle, kicsit más mint a hagyományos kenyér.
Ha nincs élesztőnk, vagy időnk a kelesztéssel várni, nincs kedvünk boltba menni, akkor az ír szódás kenyér egy remek lehetőség, hogy friss, meleg kenyér kerüljön az asztalunkra. 5 perc alatt összeállítható és már süthetjük is.
Ír szódás kenyér recept:
- 500 g liszt
- 450 g kaukázusi kefir, kb 3,5 dl
- 1,5 teáskanál só
- 1 dl langyos víz
- 1 teáskanál szódabikarbóna
Ír szódás kenyér elkészítése:
- Minden hozzávalót egy mély tálban összekeverünk.
- Egy sütőtálra vagy tepsire sütőpapírt teszünk, enyhén belisztezzük és ráborítjuk a kenyérmasszát. Lisztes kézzel kicsit megformázzuk és egy késsel bevágjuk a kenyér tetejét keresztben.
- 190-200°C-ra előmelegített sütőben kb 30-35 perc alatt készre sütjük.
Még több kenyér recept.