vegán nyers lecsó recept

Vegán nyers lecsó recept

Ha igazán könnyű, egészséges, vitamindús nyers ételre vágysz a tavaszi, nyári hőségben akkor készítsd el a vegán nyers lecsót. Nagyon egyszerű, pár perc alatt elkészíthető ebéd vagy vacsora. Érett, szép egészséges zöldségekre lesz hozzá szükség, valamint kevés beáztatott napraforgómagra, fűszerekre és egy erősebb turmix- vagy aprítógépre.

A nyerskonyhában a magvakat be szokták áztatni, hogy aktiválják a benne levő hasznos tápanyagokat és megkönnyítsék az emészthetőségüket. Áztatás során aktiválódik a fitáz enzim, ami lebontja a fitinsavat, mely gátolná a tápanyagok felszívódását. Érdemes tehát 4-8 órára beáztatni a napraforgómagokat mielőtt fogyasztanánk. Az áztatóvizet ne használjuk fel!

A nyers lecsó alapját a parikás, paradicsomos, hagymás saláta adja, a szaftosságot a finom paradicsomos szósz, a fúszeres kolbászt pedig a fűszeres, ropogós napraforgómag helyettesíti.

VEGÁN NYERS LECSÓ RECEPT

     

      • magos feltét:

           

            • pár maréknyi napraforgómag ( beáztatott )

            • kis kanál füstölt paprika

            • magyaros fűszer vagy ízlés szerinti fűszerek, kevés só

        • szósz:

             

              • 1 paprika ( tv vagy kápia )

              • 2 közepes paradicsom

              • 5-6 db aszalt paradicsom, lehet az olajos is lecsöpögtetve

              • ( lehet kevés fűszeres napraforgó magot is tenni a szószba )

          • saláta:

               

                • 4 nagyobb paprika

                • 2 közepes paradicsom

                • kevés hagyma ( kisebb méretű hagyma fele )

          VEGÁN NYERS LECSÓ ELKÉSZÍTÉSE

             

              1. A napraforgómagot előre 4-8 órával beáztatjuk, majd leöntjük róla az áztatóvizet, átmossuk. Hozzákeverjük a fűszereket, sót, a füstölt őrölt paprika remek ízt ad hozzá. Így összekeverve félretesszük.

              1. A szósz összetevőit kisebb darabokra vágjuk. Tegyünk hozzá kevés sót, vagy az előzőleg elkészített fűszeres magból egy keveset és turmixoljuk össze. Kóstoljuk, ha kell még sózzuk meg.

              1. A salátához szükséges paprikát, hagymát, paradicsomot vágjuk kisebb darabokra.

              1. Csak tálaláskor keverjük össze a szószot a salátával, magokkal, hogy megmaradjon roppanósnak, frissnek a paprika, paradicsom, ha előre készítjük, akkor hűtőben tároljuk. Tálaláskor tegyünk egy adag paprika salátát a tányérra, öntsük le annyi szósszal amennyivel szívesen fogyasztanánk és roppanós, ízes elemként szórjuk rá a fúszeres napraforgómagot.

            Tipp: A fűszeres magokat és a szószt bármilyen más salátához remekül fel lehet használni.

            További vegán receptek >>

            Vélemény, hozzászólás?

            Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük