Ha igazán könnyű, egészséges, vitamindús nyers ételre vágysz a tavaszi, nyári hőségben akkor készítsd el a vegán nyers lecsót. Nagyon egyszerű, pár perc alatt elkészíthető ebéd vagy vacsora. Érett, szép egészséges zöldségekre lesz hozzá szükség, valamint kevés beáztatott napraforgómagra, fűszerekre és egy erősebb turmix- vagy aprítógépre.
A nyerskonyhában a magvakat be szokták áztatni, hogy aktiválják a benne levő hasznos tápanyagokat és megkönnyítsék az emészthetőségüket. Áztatás során aktiválódik a fitáz enzim, ami lebontja a fitinsavat, mely gátolná a tápanyagok felszívódását. Érdemes tehát 4-8 órára beáztatni a napraforgómagokat mielőtt fogyasztanánk. Az áztatóvizet ne használjuk fel!
A nyers lecsó alapját a parikás, paradicsomos, hagymás saláta adja, a szaftosságot a finom paradicsomos szósz, a fúszeres kolbászt pedig a fűszeres, ropogós napraforgómag helyettesíti.
VEGÁN NYERS LECSÓ RECEPT
-
- magos feltét:
-
- pár maréknyi napraforgómag ( beáztatott )
-
- kis kanál füstölt paprika
-
- magyaros fűszer vagy ízlés szerinti fűszerek, kevés só
-
- magos feltét:
-
- szósz:
-
- 1 paprika ( tv vagy kápia )
-
- 2 közepes paradicsom
-
- 5-6 db aszalt paradicsom, lehet az olajos is lecsöpögtetve
-
- ( lehet kevés fűszeres napraforgó magot is tenni a szószba )
-
- szósz:
-
- saláta:
-
- 4 nagyobb paprika
-
- 2 közepes paradicsom
-
- kevés hagyma ( kisebb méretű hagyma fele )
-
- saláta:
VEGÁN NYERS LECSÓ ELKÉSZÍTÉSE
-
- A napraforgómagot előre 4-8 órával beáztatjuk, majd leöntjük róla az áztatóvizet, átmossuk. Hozzákeverjük a fűszereket, sót, a füstölt őrölt paprika remek ízt ad hozzá. Így összekeverve félretesszük.
-
- A szósz összetevőit kisebb darabokra vágjuk. Tegyünk hozzá kevés sót, vagy az előzőleg elkészített fűszeres magból egy keveset és turmixoljuk össze. Kóstoljuk, ha kell még sózzuk meg.
-
- A salátához szükséges paprikát, hagymát, paradicsomot vágjuk kisebb darabokra.
-
- Csak tálaláskor keverjük össze a szószot a salátával, magokkal, hogy megmaradjon roppanósnak, frissnek a paprika, paradicsom, ha előre készítjük, akkor hűtőben tároljuk. Tálaláskor tegyünk egy adag paprika salátát a tányérra, öntsük le annyi szósszal amennyivel szívesen fogyasztanánk és roppanós, ízes elemként szórjuk rá a fúszeres napraforgómagot.
Tipp: A fűszeres magokat és a szószt bármilyen más salátához remekül fel lehet használni.