Nagyon szeretjük a palacsintát mindenféle finomsággal töltve. A múltkor sok-sok különböző aszalt gyümölcsünk volt itthon és ebből jött a gondolat, hogy milyen finom lenne ha a szokásos túrós palacsintát gazdagítanánk vele. 

Jó döntés volt kipróbálni, nagyon finom lett így a túrós palacsinta! Egy kis mandulát összedaraboltam és megpörköltem, majd megszórtam vele a palacsintákat.. ez a kis mandula dobott még az ízek kavalkádján….de enélkül is igazi ízbomba….akár még egy kis friss gyümölccsel is lehet turbózni ha valaki szeretné. Érdemes elkészíteni, ha egy kicsit újítanál a szokásos ízeken…Akár vendégvárónak is tökéletes.

 

Túrós palacsinta recept, hozzávalók:

  • a palacsintához:
  • 200 g liszt
  • 500 ml tej és 100 ml ásványvíz ( vagy csak tej: 600 ml )
  • 1- 2 db tojás ( így is – úgy is működik, jó lesz a tészta)
  • 1 g só (kb 1/4 teáskanál)
  • 20 g cukor ( 2 csapott evőkanál)
  • vanília
  • 1 evőkanál olaj a tésztába
  • kevés olaj a palacsinta sütésnél kenőtollal kikenni a serpenyőt
  • a túrós, aszalt gyümölcsös töltelékhez:
  • 500 g túró
  • 4 enyhén púpos evőkanál tejföl
  • 100 g cukor ( 10 csapott evőkanál), csipet só
  • vanília, reszelt citromhéj
  • kb 120-150 g darabolt aszalt gyümölcs pl. szilva, sárgabarack darabolva, mazsola, vörös áfonya egészben. ( én kb 7 dkg szilvát és 7 dkg sárgabarack, mazsola , vörös áfonya keverékét tettem bele )
  • tetejére: kevés tört, pörkölt mandula, porcukor – opcionálisan

 




 

Túrós, aszalt gyümölcsös palacsinta elkészítése:

  1. Elkészítjük a hozzávalókból a palacsinta tésztát és kb 15 percet állni hagyjuk.- ez csak jót tesz neki ..
  2. Addig elkészítjük a túrós krémet. A túrót villával összetörjük, a nagyobb aszalt gyümölcsöket kisebb darabokra vágjuk és a tejföllel, cukorral, vaníliával, csipet sóval, reszelt citromhéjjal a túróhoz adjuk. Összekeverjük a krémet és amíg a palacsinták sülnek, addig a hűtőbe tesszük.
  3. Kisütjük a szokásos módon a palacsintákat és megtöltjük a túrós, aszalt gyümölcsös keverékkel.
  4. Ha szeretnénk, pár szem mandulát összetörünk és serpenyőben,kicsit megpirítunk, ezután a megtöltött palacsinták tetejére halmozzuk,. Porcukorral is meghinthetjük. – kezdhetjük ezzel is a folyamatokat , ha még melegen akarjuk tálalni a palacsintákat, hogy már csak rá kelljen szórni a mandulákat.

Kb. 13 db palacsinta lesz a megadott mennyiségből. Ezt a túrós tölteléket használom gyümölcsök nélkül a sima túrós palacsintához. is.

 

túrós palacsinta aszalt gyümölcsökkel

palacsinta

túrós palacsinta

palacsinta

 

túrós palacsinta