lekváros bukta recept

Lekváros bukta

Aki szereti a kelt tésztás sütiket,  annak érdemes kipróbálnia a klasszikus házi lekváros buktát. Kellemes baracklekvár illat lengi be a házat, mikor sül a bukta. Foszlós, puha tésztája gazdagon töltve házi lekvárral. Egy kiadós leves után finom második fogás, vagy desszert. Suliba, kirándulásra is vihetjük a hátizsákba.  A recept egyszerű és könnyen elkészíthető.

A buktát tölthetjük lekvárral, túróval is. Érdemes sűrű házi lekvárt használni, ami nem folyik ki a buktából sütés közben. A tésztájából foszlós vajas kalácsot is készíthetünk. Legutóbb a tészta feléből kalácsot, a másik feléből labda buktát készítettem, a kis buktákat tortaformába helyezve sütöttem meg. A klasszikus bukta forma ugyan szebb, de ízre természetesen ugyanolyan finom volt ez is. 

Lekváros bukta recept:

  • 500 g finomliszt
  • 70 g vaj vagy sütőmargarin
  • 50 g cukor
  • 5 g só
  • 300 ml tej
  • 1 db tojás
  • 1 üveg lekvár ( közepes vagy nagyobb üveg )
  • 1 csomag porélesztő (7-9g) , vagy 25 g friss élesztő
  • tetejére:
  • kb 50 g vaj a forma kikenéséhez
  • a lekenéshez: 2-3 evőkanál tej, vagy 1 db egész tojás

Lekváros bukta elkészítése:

  1. A lisztet egy nagyobb keverőtálba teszem. A friss élesztőt a langyos, picit cukros tejben felfuttatom, majd a liszthez adom. (ha élesztőport használunk akkor a liszt tetejére szórom rá, majd ráöntöm a langyos tejet. ) A többi hozzávalót is hozzákeverem, a vajat olvadt, félig folyós állapotban. Az egészet géppel vagy kézzel jól kidagasztom pár perc alatt, utána konyharuhával, vagy frissentartó fóliával letakarva kelni hagyom 30-40 percet.
  2. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra nyújtom. Kb 8×8 cm-es négyzetekre vágom. Mindegyik négyzetet megkenem sűrű lekvárral ,a négy szélénél összecsípem és kis labdát formálok belőle, majd vajjal kikent torta formába (24-26 cm-es ) teszem őket, az összecsípett felük kerüljön alulra. Ezután még tovább kelnek a tepsiben. kb 20-30 percig. Utána lekenem a tetejüket kevés tejjel, vagy tojással. Ebből a tészta mennyiségből 2 torta forma telik meg. ( Klasszikus formájúra is készíthetjük a buktákat, a négyzetekre helyezzük a lekvárt, feltekerjük óvatosan, hogy ne folyjon ki sütés közben. Egy nagyobb kb 40×40-es kivajazott tepsibe tegyük, majd ugyanúgy tovább kelesztjük őket. )
  3. A második kelesztés után, előmelegített sütőben kb 180°C-on szép barnára, készre sütöm kb 25-30 perc alatt.

További kelt tésztás receptek pl. kakaós és fahéjas csiga, túrós táska, virslis tekercs, pizzás csiga, pogácsák, kenyér,stb: itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

MesiNasi

Könnyen, gyorsan elkészíthető házias ízvilágú finomságok, amivel kényeztethetjük szeretteinket, vendégeinket és persze magunkat. 

Adó 1 Százalék