Aki szereti a kelt tésztás sütiket, annak érdemes kipróbálnia a klasszikus házi lekváros buktát. Kellemes baracklekvár illat lengi be a házat, mikor sül a bukta. Foszlós, puha tésztája gazdagon töltve házi lekvárral. Egy kiadós leves után finom második fogás, vagy desszert. Suliba, kirándulásra is vihetjük a hátizsákba. A recept egyszerű és könnyen elkészíthető.
A buktát tölthetjük lekvárral, túróval is. Érdemes sűrű házi lekvárt használni, ami nem folyik ki a buktából sütés közben. A tésztájából foszlós vajas kalácsot is készíthetünk. Legutóbb a tészta feléből kalácsot, a másik feléből labda buktát készítettem, a kis buktákat tortaformába helyezve sütöttem meg. A klasszikus bukta forma ugyan szebb, de ízre természetesen ugyanolyan finom volt ez is.
Lekváros bukta recept:
- 500 g finomliszt
- 70 g vaj vagy sütőmargarin
- 50 g cukor
- 5 g só
- 300 ml tej
- 1 db tojás
- 1 üveg lekvár ( közepes vagy nagyobb üveg )
- 1 csomag porélesztő (7-9g) , vagy 25 g friss élesztő
- tetejére:
- kb 50 g vaj a forma kikenéséhez
- a lekenéshez: 2-3 evőkanál tej, vagy 1 db egész tojás
Lekváros bukta elkészítése:
- A lisztet egy nagyobb keverőtálba teszem. A friss élesztőt a langyos, picit cukros tejben felfuttatom, majd a liszthez adom. (ha élesztőport használunk akkor a liszt tetejére szórom rá, majd ráöntöm a langyos tejet. ) A többi hozzávalót is hozzákeverem, a vajat olvadt, félig folyós állapotban. Az egészet géppel vagy kézzel jól kidagasztom pár perc alatt, utána konyharuhával, vagy frissentartó fóliával letakarva kelni hagyom 30-40 percet.
- A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra nyújtom. Kb 8×8 cm-es négyzetekre vágom. Mindegyik négyzetet megkenem sűrű lekvárral ,a négy szélénél összecsípem és kis labdát formálok belőle, majd vajjal kikent torta formába (24-26 cm-es ) teszem őket, az összecsípett felük kerüljön alulra. Ezután még tovább kelnek a tepsiben. kb 20-30 percig. Utána lekenem a tetejüket kevés tejjel, vagy tojással. Ebből a tészta mennyiségből 2 torta forma telik meg. ( Klasszikus formájúra is készíthetjük a buktákat, a négyzetekre helyezzük a lekvárt, feltekerjük óvatosan, hogy ne folyjon ki sütés közben. Egy nagyobb kb 40×40-es kivajazott tepsibe tegyük, majd ugyanúgy tovább kelesztjük őket. )
- A második kelesztés után, előmelegített sütőben kb 180°C-on szép barnára, készre sütöm kb 25-30 perc alatt.
További kelt tésztás receptek pl. kakaós és fahéjas csiga, túrós táska, virslis tekercs, pizzás csiga, pogácsák, kenyér,stb: itt