Bármikor, bármilyen mennyiségben tudok tócsnit enni, vagy lapcsánkát ki, hogy mondja.
Imádom, a hagyományos krumplis változatot, de mostanában zöldséges tócsnit szoktam készíteni. Finom, ropogós, ízletes és olcsó, gyors finomság, akár gyors ebédnek.
Zöldséges cukkinis tócsni recept:
- 4 db közepesen nagy burgonya
- 1 db nagy répa kb 15 -20 dkg-os
- 1 db közepes cukkini
- 1-2 gerezd fokhagyma
- bors, ízlés szerint
- 1 teáskanál fűszerpaprika – elhagyható
- 1-2 teáskanál só, ízlés szerint
- 2 db tojás
- kb. 10-12 evőkanál liszt – lehet gluténmentes is, vagy zabkorpát, zabpelyhet is keverhetünk bele. (én kukorica liszt és zabpehely liszt keverékét valamint zabkorpát tettem bele)
- 2 evőkanál szezámmag ízlés szerint
Zöldséges tócsni elkészítése:
- Egy mélyebb, nagyobb tálban a zöldségeket a nagy lyukú reszelőn lereszeljük, és megsózzuk. Kicsit állni hagyjuk pár percig, majd a levét kinyomkodjuk.
- A kinyomkodott zöldségekhez hozzákeverjük a reszelt fokhagymát, sót ha kell még, borsot, lisztet és az egész tojásokat, valamint a szezámmagot. Összekeverjük a fakanállal.
- Olajat melegítünk egy serpenyőben, kb úgy mint egy bundáskenyér sütésénél.
- Kanállal közepes méretű halmokat helyezünk a serpenyőbe, amit a fakanál vagy evőkanál segítségével kicsit lelapítunk, hogy ne legyen a közepe túl vastag, így mindenhol ropogósra sül.
- Közepes lángon átsütjük ropogósra mindkét felét pár perc alatt.. Papírszalvétára tesszük. Tejföllel vagy magában fogyasztjuk. 🙂
Sütőben is lehet készíteni diétásabban. Én ilyenkor teszek a krumplis reszelékbe 1.2 evőkanál olajat és sütőpapírra teszem. Liszt nélkül, kókuszzsírral kikent muffin formába is lehet tenni.
Nyers reszelt burgonyából egy másik egyszerű, de nagyon finom ételt lehet készíteni: Sztrapacskát, a receptet itt érheted el.
Cukkinit kedvelőknek két gyors recept: rántott cukkini hasábok és tökös gofri recept.