MesiNasi - Sütemény és Könnyű Étel Receptek

hókifli-gyors-süti

Hókifli – finom, omlós aprósütemény

Imádjuk a hókiflit családilag. Mivel nagy a család ezért kiadós mennyiséget kell készítenem. Igazi Karácsonyi aprósütemény. Az eredeti hókifli receptet is nagyon szeretem, de ilyen mennyiségnél nincs kedvem kézzel formázgatni a kis kifliket. Több hókifli recept alapján kísérleteztem ki, hogy melyik jól nyújtható, könnyen szaggatható és nem utolsó sorban nem keményedik meg a sütés után,

Hókifli hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 25 dkg cukor
  • 2 cs. vaníliás cukor (1 a tésztába egy a hempergetésnél a porcukorba)
  • pici só
  • 15 dkg darált dió
  • 2 tojás sárgája
  • 4 evőkanál tejföl
  • 1 citrom reszelt héja
  • + porcukor a kisült hókiflik hempergetéshez

Hókifli elkészítés:

  1. A vajat a liszttel elmorzsoljuk, majd beletesszük a többi hozzávalót. Összedolgozzuk, majd a hűtőben legalább 1/2 órát pihentetjük, hogy a vaj kicsit visszadermedjen.
  2. Utána kinyújtjuk kisujjnyi vastagságúra. Kicsit töredezhet nyújtás közben, de ügyesen kinyújtjuk. A szaggatásnál keletkező maradékok elkerülése miatt, kispohárral diós félholdakat “kifliket” szaggatunk, egymás után soronként.
  3. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem és 10-12 perc alatt 180°C –ra előmelegített sütőben készre sütöm. Figyeljük gyakran, nagyon könnyen odaég. Ha a csücskei már barnulnak akkor már biztosan jó. Pár percig hűlni hagyjuk, hogy megszilárduljanak. Utána kivesszük a tepsiből és még langyosan megforgatjuk a vaníliás porcukorban.

Nagyon sokáig eláll, egyre csak omlósabb lesz.

hókifli recept

Szólj hozzá!