diós félhold

Diós félhold

Imádjuk a  diós aprósütiket. Mivel nagy a család ezért kiadós mennyiséget kell készítenem. Ez a diós félhold igazi Karácsonyi aprósütemény nagyon hasonlít a hókiflire, de ezt nem kézzel kell formázni, hanem nyújtható a tésztája, a receptje egyszerű. A klasszikus hókiflit is nagyon szeretem, de ilyen mennyiségnél nincs mindig kedvem kézzel formázgatni a kis kifliket. – pedig megéri, de idő hiányában ezt a receptet szoktam készíteni.

Ez a diós félhold  is nagyon finom, hozza a diós, vaníliás ízvilágot, látványra talán inkább kekszre hasonlít.  Ahogy írtam jól nyújtható, könnyen, tempósan szaggatható és  nem keményedik meg sütés után

Diós félhold recept:

  • 60 dkg liszt
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 25 dkg cukor
  • 2 cs. vaníliás cukor (1 a tésztába egy a hempergetésnél a porcukorba)
  • pici só
  • 15 dkg darált dió
  • 2 tojás sárgája
  • 4 evőkanál tejföl
  • 1 citrom reszelt héja
  • + porcukor a kisült hókiflik hempergetéshez

Diós félhold elkészítés:

  1. A vajat a liszttel elmorzsoljuk, majd beletesszük a többi hozzávalót. Összedolgozzuk, majd a hűtőben legalább 1/2 órát pihentetjük, hogy a vaj kicsit visszadermedjen.
  2. Utána kinyújtjuk kisujjnyi vastagságúra. Kicsit töredezhet nyújtás közben, de ügyesen kinyújtjuk. A szaggatásnál keletkező maradékok elkerülése miatt, kispohárral diós félholdakat „kifliket” szaggatunk, egymás után soronként.
  3. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem és 10-12 perc alatt 180°C –ra előmelegített sütőben készre sütöm. Figyeljük gyakran, nagyon könnyen odaég. Ha a csücskei már barnulnak akkor már biztosan jó. Pár percig hűlni hagyjuk, hogy megszilárduljanak. Utána kivesszük a tepsiből és még langyosan megforgatjuk a vaníliás porcukorban.

Nagyon sokáig eláll, egyre csak omlósabb lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük