Imádjuk a diós aprósütiket. Mivel nagy a család ezért kiadós mennyiséget kell készítenem. Ez a diós félhold igazi Karácsonyi aprósütemény nagyon hasonlít a hókiflire, de ezt nem kézzel kell formázni, hanem nyújtható a tésztája, a receptje egyszerű. A klasszikus hókiflit is nagyon szeretem, de ilyen mennyiségnél nincs mindig kedvem kézzel formázgatni a kis kifliket. – pedig megéri, de idő hiányában ezt a receptet szoktam készíteni.
Ez a diós félhold is nagyon finom, hozza a diós, vaníliás ízvilágot, látványra talán inkább kekszre hasonlít. Ahogy írtam jól nyújtható, könnyen, tempósan szaggatható és nem keményedik meg sütés után
Diós félhold recept:
- 60 dkg liszt
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 2 teáskanál sütőpor
- 25 dkg cukor
- 2 cs. vaníliás cukor (1 a tésztába egy a hempergetésnél a porcukorba)
- pici só
- 15 dkg darált dió
- 2 tojás sárgája
- 4 evőkanál tejföl
- 1 citrom reszelt héja
- + porcukor a kisült hókiflik hempergetéshez
Diós félhold elkészítés:
- A vajat a liszttel elmorzsoljuk, majd beletesszük a többi hozzávalót. Összedolgozzuk, majd a hűtőben legalább 1/2 órát pihentetjük, hogy a vaj kicsit visszadermedjen.
- Utána kinyújtjuk kisujjnyi vastagságúra. Kicsit töredezhet nyújtás közben, de ügyesen kinyújtjuk. A szaggatásnál keletkező maradékok elkerülése miatt, kispohárral diós félholdakat „kifliket” szaggatunk, egymás után soronként.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem és 10-12 perc alatt 180°C –ra előmelegített sütőben készre sütöm. Figyeljük gyakran, nagyon könnyen odaég. Ha a csücskei már barnulnak akkor már biztosan jó. Pár percig hűlni hagyjuk, hogy megszilárduljanak. Utána kivesszük a tepsiből és még langyosan megforgatjuk a vaníliás porcukorban.
Nagyon sokáig eláll, egyre csak omlósabb lesz.