vajas fonott kalács húsvétra is

Fonott vajas kalács recept

Annyiféle kelt tészta receptet készítettem már, csokis kalácsot, brióst, kakaós-fahéjas csigákat, pogácsákat, kenyereket, csokis croissant, lángost, stb. .. de egyszerű fonott vajas kalácsot csak mostanában sütöttem. A receptben a számomra nagyjából szokásos liszt, folyadék arányt használtam.

A recept nagyon egyszerű és könnyen elkészíthető. A végeredmény pedig: elképesztően puha, lágy, vajas, foszlós kalács. A receptben leírt ízesítéssel akár önmagában vagy vajjal, lekvárral édesen és sós feltéttel Húsvéti kalácsnak is fogyaszthatjuk. Persze aki szeretné még sósabbra is készítheti a kalácsot. Másnap is nagyon puha marad és könnyen, szépen szeletelhető. Én a fotók készítésénél türelmetlenül, még melegében szeleteltem őket, kihűlve viszont tényleg nagyon szépen lehet szelni a kalácsokat.

A megadott mennyiségből vagy egy nagy vagy két kisebb kalácsot lehet készíteni, de akár 6-8 egész kicsi kalácsot is formázhatunk. Kenyérsütő formában vagy csak sütőpapírral bélelt nagyobb tepsire téve süthetjük a kalácsokat. Formában magasabb lesz.

A fonás technikát illetően pedig választhatunk a két – vagy hatszálas kalács variációk között kedvünkre és ügyességi szintünknek megfelelően. Én most az egyszerű háromszálas verziót választottam, bevallom még fejleszteni kell a fonás tudományomat… Aki bizonytalan a fonásokban, annak ajánlom pl. a youtube-on található kalácsfonást oktató videókat. 

Sokan csak tojássárgáját tesznek a tésztába én egész tojást tettem, mint írtam így is nagyon puha még másnap is, de lehet két tojássárgát is használni….ez a recept nekem úgy tökéletes ahogy van, ettől nem térek el. Esetleg még a tej helyett tejszín és pici vaj variációt próbálom ki majd egyszer…

Fonott vajas kalács recept:

  • 500 g liszt
  • 300 ml tej
  • 60 g vaj vagy sütőmargarin
  • 50 g cukor ( 5 csapott evőkanál )
  • 5 g só ( kb 3/4 csapott teáskanál )
  • 1 db egész tojás ( vagy 2db tojássárgája )
  • 25 g friss élesztő vagy egy csomag (7-9 g ) élesztőpor
  • tetejére:
  • + 1 db egész tojás a lekenéshez

Fonott vajas kalács elkészítése:

  1. A lisztet egy nagyobb keverőtálba teszem. A friss élesztőt a langyos, picit cukros tejben felfuttatom, majd a liszthez adom. (ha élesztőport használunk akkor a liszt tetejére szórom rá, majd ráöntöm a langyos tejet. ) A többi hozzávalót is hozzákeverem, a vajat olvadt, félig folyós állapotban. Az egészet géppel vagy kézzel jól kidagasztom pár perc alatt, utána konyharuhával, vagy frissentartó fóliával letakarva kelni hagyom 30-40 percet.
  2. Lazán átgyúrom kevés liszt hozzáadásával a megkelt tésztát és három vagy ha két kalácsot sütök akkor hat egyenlő részre osztom a tésztát. Kis bucikat formázok belőle. Majd hosszabb kb 40-45 cm-es szálakat nyújtok a kis bucikból. Majd háromszálas fonással elkészítem a kalácsot/ kalácsokat. Érdemes szorosan fonni, hogy szebb legyen az alakja. A kiválasztott formába sütőpapírt teszek és rá vagy belehelyezem a kalácsokat. Lekenem a tetejét kétszer a felvert tojással, majd ismét kelni hagyom a kalácsokat kb 15 percig.
  3. Előmelegítem a sütőt  170-180°C-ra, majd előmelegített sütőben, alsó-felső sütési módnál nagyjából 30-35 perc alatt készre sütöm a kalácsot/kalácsokat. ( Az én sütőm alul nem olyan jól süt ezért a sütési idő első felében légkeveréses módban, majd alsó-felső módban sütöm tovább, így sem szárad ki a kalács, de garantáltan alul is átsül.  A sütési idő lerövidül légkeverésnél.) Az elkészült kalácsot sütőből kivéve hűlni hagyom.
foszlós vajas kalács recept

7 Responses

  1. Isteni a recept . Mióta rátaláltam ezt sütöm.Plusz vaníliás cukorral 🤤 Köszönöm ☺️

  2. Szia! Ma megsütöttem ezt a kalácsot, szuperjó lett! Köszi a receptet, bekerült a gyűjteménybe! Szintén Mesi

  3. Megsütöttem. Elfogyott a lisztem, így az utolsó 1 evőkanálnyit teljes kiőrlésű liszttel pótoltam, hogy a leírt 500 gr meglegyen. Megéltem 56 évet, sütök, főzök rendszeresen, de még életemben ilyen finom foszlós, ropis kérgű, habpuha fonott kalácsot nem sütöttem!!! Ismét ezer köszönet, ezért a receptedért is!

    1. Kedves Katalin!
      Nagyon örülök, hogy bevált a recept és ilyen jól sikerült a kalács. Hálásan kööszönöm kedves soraidat és örülök, hogy szereted a receptjeimet! 🙂 Szép napot: Mesi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Édes sütemények
Mesi

Lekváros túrós süti

Házias lekváros túrós süti recept. Hétvégére süteménynek, vagy egy tartalmas leves mellé második fogásnak is tökéletes választás. Friss túróból és házi vagy jó minőségű bolti lekvárból érdemes készíteni.

Tovább olvasom >
tökmagos pogácsa
Sós sütemények
Mesi

Tökmagos pogácsa

Sokféle pogácsát készítettem már és itt volt az ideje, hogy itthon is kipróbáljam a tökmagos pogácsát, amit jobb cukrászdákban mindig is szerettem. A saját sajtos pogácsa receptemhez tettem hozzá durvára vágott és egész tökmagot ,és el is készült a finom, ropogós tökmagos pogi.

Tovább olvasom >