vajas fonott kalács húsvétra is

Fonott vajas kalács recept

Annyiféle kelt tészta receptet készítettem már, csokis kalácsot, brióst, kakaós-fahéjas csigákat, pogácsákat, kenyereket, csokis croissant, lángost, stb. .. de egyszerű fonott vajas kalácsot csak mostanában sütöttem. A receptben a számomra nagyjából szokásos liszt, folyadék arányt használtam.

A recept nagyon egyszerű és könnyen elkészíthető. A végeredmény pedig: elképesztően puha, lágy, vajas, foszlós kalács. A receptben leírt ízesítéssel akár önmagában vagy vajjal, lekvárral édesen és sós feltéttel Húsvéti kalácsnak is fogyaszthatjuk. Persze aki szeretné még sósabbra is készítheti a kalácsot. Másnap is nagyon puha marad és könnyen, szépen szeletelhető. Én a fotók készítésénél türelmetlenül, még melegében szeleteltem őket, kihűlve viszont tényleg nagyon szépen lehet szelni a kalácsokat.

A megadott mennyiségből vagy egy nagy vagy két kisebb kalácsot lehet készíteni, de akár 6-8 egész kicsi kalácsot is formázhatunk. Kenyérsütő formában vagy csak sütőpapírral bélelt nagyobb tepsire téve süthetjük a kalácsokat. Formában magasabb lesz.

A fonás technikát illetően pedig választhatunk a két – vagy hatszálas kalács variációk között kedvünkre és ügyességi szintünknek megfelelően. Én most az egyszerű háromszálas verziót választottam, bevallom még fejleszteni kell a fonás tudományomat… Aki bizonytalan a fonásokban, annak ajánlom pl. a youtube-on található kalácsfonást oktató videókat. 

Sokan csak tojássárgáját tesznek a tésztába én egész tojást tettem, mint írtam így is nagyon puha még másnap is, de lehet két tojássárgát is használni….ez a recept nekem úgy tökéletes ahogy van, ettől nem térek el. Esetleg még a tej helyett tejszín és pici vaj variációt próbálom ki majd egyszer…

Fonott vajas kalács recept:

  • 500 g liszt
  • 300 ml tej
  • 60 g vaj vagy sütőmargarin
  • 50 g cukor ( 5 csapott evőkanál )
  • 5 g só ( kb 3/4 csapott teáskanál )
  • 1 db egész tojás ( vagy 2db tojássárgája )
  • 25 g friss élesztő vagy egy csomag (7-9 g ) élesztőpor
  • tetejére:
  • + 1 db egész tojás a lekenéshez

Fonott vajas kalács elkészítése:

  1. A lisztet egy nagyobb keverőtálba teszem. A friss élesztőt a langyos, picit cukros tejben felfuttatom, majd a liszthez adom. (ha élesztőport használunk akkor a liszt tetejére szórom rá, majd ráöntöm a langyos tejet. ) A többi hozzávalót is hozzákeverem, a vajat olvadt, félig folyós állapotban. Az egészet géppel vagy kézzel jól kidagasztom pár perc alatt, utána konyharuhával, vagy frissentartó fóliával letakarva kelni hagyom 30-40 percet.
  2. Lazán átgyúrom kevés liszt hozzáadásával a megkelt tésztát és három vagy ha két kalácsot sütök akkor hat egyenlő részre osztom a tésztát. Kis bucikat formázok belőle. Majd hosszabb kb 40-45 cm-es szálakat nyújtok a kis bucikból. Majd háromszálas fonással elkészítem a kalácsot/ kalácsokat. Érdemes szorosan fonni, hogy szebb legyen az alakja. A kiválasztott formába sütőpapírt teszek és rá vagy belehelyezem a kalácsokat. Lekenem a tetejét kétszer a felvert tojással, majd ismét kelni hagyom a kalácsokat kb 15 percig.
  3. Előmelegítem a sütőt  170-180°C-ra, majd előmelegített sütőben, alsó-felső sütési módnál nagyjából 30-35 perc alatt készre sütöm a kalácsot/kalácsokat. ( Az én sütőm alul nem olyan jól süt ezért a sütési idő első felében légkeveréses módban, majd alsó-felső módban sütöm tovább, így sem szárad ki a kalács, de garantáltan alul is átsül.  A sütési idő lerövidül légkeverésnél.) Az elkészült kalácsot sütőből kivéve hűlni hagyom.
foszlós vajas kalács recept
 

2 válasz

  1. Isteni a recept . Mióta rátaláltam ezt sütöm.Plusz vaníliás cukorral 🤤 Köszönöm ☺️

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

MesiNasi

Könnyen, gyorsan elkészíthető házias ízvilágú finomságok, amivel kényeztethetjük szeretteinket, vendégeinket és persze magunkat. 

Adó 1 Százalék