Annyiféle kelt tészta receptet készítettem már, csokis kalácsot, brióst, kakaós-fahéjas csigákat, pogácsákat, kenyereket, csokis croissant, lángost, stb. .. de egyszerű fonott vajas kalácsot csak mostanában sütöttem. A receptben a számomra nagyjából szokásos liszt, folyadék arányt használtam.
A recept nagyon egyszerű és könnyen elkészíthető. A végeredmény pedig: elképesztően puha, lágy, vajas, foszlós kalács. A receptben leírt ízesítéssel akár önmagában vagy vajjal, lekvárral édesen és sós feltéttel Húsvéti kalácsnak is fogyaszthatjuk. Persze aki szeretné még sósabbra is készítheti a kalácsot. Másnap is nagyon puha marad és könnyen, szépen szeletelhető. Én a fotók készítésénél türelmetlenül, még melegében szeleteltem őket, kihűlve viszont tényleg nagyon szépen lehet szelni a kalácsokat.
A megadott mennyiségből vagy egy nagy vagy két kisebb kalácsot lehet készíteni, de akár 6-8 egész kicsi kalácsot is formázhatunk. Kenyérsütő formában vagy csak sütőpapírral bélelt nagyobb tepsire téve süthetjük a kalácsokat. Formában magasabb lesz.
A fonás technikát illetően pedig választhatunk a két – vagy hatszálas kalács variációk között kedvünkre és ügyességi szintünknek megfelelően. Én most az egyszerű háromszálas verziót választottam, bevallom még fejleszteni kell a fonás tudományomat… Aki bizonytalan a fonásokban, annak ajánlom pl. a youtube-on található kalácsfonást oktató videókat.
Sokan csak tojássárgáját tesznek a tésztába én egész tojást tettem, mint írtam így is nagyon puha még másnap is, de lehet két tojássárgát is használni….ez a recept nekem úgy tökéletes ahogy van, ettől nem térek el. Esetleg még a tej helyett tejszín és pici vaj variációt próbálom ki majd egyszer…
Fonott vajas kalács recept:
- 500 g liszt
- 300 ml tej
- 60 g vaj vagy sütőmargarin
- 50 g cukor ( 5 csapott evőkanál )
- 5 g só ( kb 3/4 csapott teáskanál )
- 1 db egész tojás ( vagy 2db tojássárgája )
- 25 g friss élesztő vagy egy csomag (7-9 g ) élesztőpor
- tetejére:
- + 1 db egész tojás a lekenéshez
Fonott vajas kalács elkészítése:
- A lisztet egy nagyobb keverőtálba teszem. A friss élesztőt a langyos, picit cukros tejben felfuttatom, majd a liszthez adom. (ha élesztőport használunk akkor a liszt tetejére szórom rá, majd ráöntöm a langyos tejet. ) A többi hozzávalót is hozzákeverem, a vajat olvadt, félig folyós állapotban. Az egészet géppel vagy kézzel jól kidagasztom pár perc alatt, utána konyharuhával, vagy frissentartó fóliával letakarva kelni hagyom 30-40 percet.
- Lazán átgyúrom kevés liszt hozzáadásával a megkelt tésztát és három vagy ha két kalácsot sütök akkor hat egyenlő részre osztom a tésztát. Kis bucikat formázok belőle. Majd hosszabb kb 40-45 cm-es szálakat nyújtok a kis bucikból. Majd háromszálas fonással elkészítem a kalácsot/ kalácsokat. Érdemes szorosan fonni, hogy szebb legyen az alakja. A kiválasztott formába sütőpapírt teszek és rá vagy belehelyezem a kalácsokat. Lekenem a tetejét kétszer a felvert tojással, majd ismét kelni hagyom a kalácsokat kb 15 percig.
- Előmelegítem a sütőt 170-180°C-ra, majd előmelegített sütőben, alsó-felső sütési módnál nagyjából 30-35 perc alatt készre sütöm a kalácsot/kalácsokat. ( Az én sütőm alul nem olyan jól süt ezért a sütési idő első felében légkeveréses módban, majd alsó-felső módban sütöm tovább, így sem szárad ki a kalács, de garantáltan alul is átsül. A sütési idő lerövidül légkeverésnél.) Az elkészült kalácsot sütőből kivéve hűlni hagyom.
5 Responses
Isteni a recept . Mióta rátaláltam ezt sütöm.Plusz vaníliás cukorral 🤤 Köszönöm ☺️
Köszi a visszajelzést 🙂 mi is nagyon szeretjük édesen vagy sósan is. 🙂
Szia! Ma megsütöttem ezt a kalácsot, szuperjó lett! Köszi a receptet, bekerült a gyűjteménybe! Szintén Mesi
Szia, köszi a visszajelzést, nagyon örülök, hogy ízlett a kalács és bevált a recept!
Sok receptet kiprobàltam màr! Nàlam ez az abszolút nyertes!👌😊