A maradék kalács ihlette meg ezt a villámgyors máglyarakást. Nem kell az almát előpárolni, vagy reszelni hozzá. Én „egyszintes” verziót készítettem, mivel sütiben a gyerekeim így jobban megeszik, ha nem olyan vastag az almás réteg. Tényleg pár perc alatt összedobható ez a finomság.
Tudom, tudom nem ez a legszebb süteményem, de gyors nasinak hétköznap tökéletes volt.
Máglyarakás recept:
- 200 g szikkadt kalács
- 3 egész tojás és 2 fehérje
- 3 dl tej
- 3 db közepes méretű alma, nem túl savanyú
- 5-6 evőkanál cukor + 1 vaníliás cukor
- barack lekvár kb 5-6 evőkanál
- pici vaj a tál kikenéséhez
- aki akar szórhat rá diót az almákra, nekem nem volt itthon
- fahéj ízlés szerint
Máglyarakás gyorsan:
- Kivajazok egy nagyobb, ovális jénai tálat, majd a normál, nem túl vastagra szelt kaláccsal kirakom. Nekem pont belefért, a képen majd látható.
- A 3 db tojássárgáját a 3 dl tejjel, 1 evőkanál cukorral és a van. cukorral jól összekeverem és ráöntöm a kalács szeletekre, hogy mindegyikre jusson.
- Amíg a kalács magába szívja a tejet, addig levágom az almák héját és vékonyan felszeletelem, majd a kalácsokra terítem. 1-2 evőkanál cukrot egy kis fahéjjal az almákra szórók. (Aki diót is tesz bele, most szórja rá.)
- Kb. 180°C-on elősütöm az almás kalácsot, hogy egy kicsit elősüljön, párolódjon az alma. kb 10 perc – azért nézegessük a sütőt.
- Amíg sül, az 5 db tojásfehérjét 3 evőkanál cukorral habosra felverem robotgéppel. Kiveszem a tálat a sütőből és megkenem a félig sült almákat a baracklekvárral és utána ráteszem a tojáshabot.
- A sütőben tovább sütöm, amíg a teteje kicsit megbarnul, pár perc alatt, de figyeljük, hogy ne égjen meg. Kihűlve szebben lehet szeletelni. 🙂
Érdemes kipróbálni az igazi klasszikus almás sütemény recepteket.