omlós zsíros pogácsa

Omlós zsíros pogácsa

Finom, ízes, omlós zsíros pogácsa. Készen kapható sült zsírt használtam a tésztához és pár csipet őrölt fekete borssal is pikánsra fűszereztem. Egész köménymaggal igazán finom fűszeres pogácsákat készíthetünk, a köményt persze a tésztájába is tehetjük. Sajttal, lenmaggal megszórva is isteni. Ez a pogácsa inkább porhanyós fajta, mint légies. Sütés után több nappal is omlós marad, a zsírnak köszönhetően. Egy jó pohár bor, vagy kávé mellé remek házi sós süti, de sörkorcsolyának is szuper.

OMLÓS ZSÍROS POGÁCSA RECEPT

  • 55-60 dkg finomliszt
  • 20 dkg zsír
  • 1 kis doboz tejföl (175g)
  • 0,5 dl langyos tej 
  • 1 mokkáskanál cukor
  • 2,5 – 3 dkg élesztő, vagy egy tasak porélesztő
  • 2-3 teáskanál só – ízlés szerint
  • kevés bors – ízlés szerint
  • 1 db egész tojás + 1 tojássárgája
  • tetejére:
    • 1 tojásfehérje
    • köménymag, lenmag, sajt ízlés szerint

ZSÍROS POGÁCSA KÉSZÍTÉSE

  1. A hozzávalókat kimérjük, a lisztet egy nagyobb keverőtálba tesszük. A tejet langyosra melegítjük, beletesszük a pici cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt. A liszthez keverjük az összes hozzávalót, végül a tejben picit felfutott élesztőt. Az egészet jól összegyúrjuk, kicsit dagasztjuk kézzel vagy géppel, majd huzatmentes helyen, letakarva, 40-60 percig kelni hagyjuk.
  2. A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk és ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. A tetejét berácsozzuk késsel. Kisebb vagy közepes méretű pogácsa formával kiszaggatjuk a pogikat.
  3. A sütőt előmelegítjük 200°C-fokra. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a pogácsákat, megkenjük a lazán felvert tojásfehérjével és megszórjuk ízlés szerint köménymaggal, sajttal.
  4. Nagyjából 15-20 perc alatt, középső szinten, alsó-felső sütési módban, vagy a sütés első felében légkeverésnél, majd váltva alsó-felső sütésre, készre, ropogósra sütjük a zsíros pogácsákat.

 

További sós süti receptek >>

További pogácsa receptek >>

Szólj hozzá!