Finom, ízes, omlós zsíros pogácsa. Készen kapható sült zsírt használtam a tésztához és pár csipet őrölt fekete borssal is pikánsra fűszereztem. Egész köménymaggal igazán finom fűszeres pogácsákat készíthetünk, a köményt persze a tésztájába is tehetjük. Sajttal, lenmaggal megszórva is isteni. Ez a pogácsa inkább porhanyós fajta, mint légies. Sütés után több nappal is omlós marad, a zsírnak köszönhetően. Egy jó pohár bor, vagy kávé mellé remek házi sós süti, de sörkorcsolyának is szuper.
OMLÓS ZSÍROS POGÁCSA RECEPT
- 55-60 dkg finomliszt
- 20 dkg zsír
- 1 kis doboz tejföl (175g)
- 0,5 dl langyos tej
- 1 mokkáskanál cukor
- 2,5 – 3 dkg élesztő, vagy egy tasak porélesztő
- 2-3 teáskanál só – ízlés szerint
- kevés bors – ízlés szerint
- 1 db egész tojás + 1 tojássárgája
- tetejére:
- 1 tojásfehérje
- köménymag, lenmag, sajt ízlés szerint
ZSÍROS POGÁCSA KÉSZÍTÉSE
- A hozzávalókat kimérjük, a lisztet egy nagyobb keverőtálba tesszük. A tejet langyosra melegítjük, beletesszük a pici cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt. A liszthez keverjük az összes hozzávalót, végül a tejben picit felfutott élesztőt. Az egészet jól összegyúrjuk, kicsit dagasztjuk kézzel vagy géppel, majd huzatmentes helyen, letakarva, 40-60 percig kelni hagyjuk.
- A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk és ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. A tetejét berácsozzuk késsel. Kisebb vagy közepes méretű pogácsa formával kiszaggatjuk a pogikat.
- A sütőt előmelegítjük 200°C-fokra. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a pogácsákat, megkenjük a lazán felvert tojásfehérjével és megszórjuk ízlés szerint köménymaggal, sajttal.
- Nagyjából 15-20 perc alatt, középső szinten, alsó-felső sütési módban, vagy a sütés első felében légkeverésnél, majd váltva alsó-felső sütésre, készre, ropogósra sütjük a zsíros pogácsákat.
2 Responses
Nincs alsó-felső lángom. Ilyenkor mi a helyzet?
Kedves Ágnes! Akkor csak a középső állásba kell tenni a tepsit a sütőben, hogy egyenletesen érjeba a hő,a megadott hőfokon.
Üdv: Mesi