ropogós rántott tök

Ropogós rántott tök

A főzőtök egyik legízletesebb felhasználása a rántott változat. Egyszerű, de nagyon finom ropogós rántott tök. Akár magában, vagy mártogatóssal pl. tartármártással is könnyű snack. Főételként is tálalhatjuk pl. salátával, zöldséges rizs, vagy burgonyapüré körettel. Nagyon kiadós. Húsmentes, vegetáriánus recept.

Akár olajban, akár sütőben is süthető, persze az ízélmény más, viszont diétásabb sütőben készítve. Mi most ropogós bundában, olajban sütve készítettük.

Ropogós rántott tök recept:

  • 1 db közepes méretű főzőtök
  • 2-3 db tojás
  • 1-2 tányérnyi liszt
  • 1-2 tányérnyi zsemlemorzsa
  • pár evőkanál lenmag
  • kb. 1 bögrényi natúr kukoricapehely durvára törve
  • olaj a sütéshez

Rántott tök elkészítése

  1. A tököt meghámozzuk, megmossuk, kettévágjuk hosszában és kivájjuk a belső magos részét. és felszeleteljük nem túl vastagra, kb 0,5-1 cm közötti szélességűre.
  2. Közvetlen bundázás előtt sózzuk meg a szeleteket.
  3. Hagyományosan bepanírozzuk a tököt. Először lisztbe forgatjuk a tök szeleteket, majd a tojásba ( sót tegyünk a tojásba ), végül a házi zsemlemorzsa mixbe.
  4. Előmelegített, bő olajban, közepes hőmérsékleten ropogósra sütjük mindkét oldalukat. Ha vastagabb szeleteket vágunk, akkor fedővel félig lefedve süssük, hogy közben puhuljon, párolódjon a tök, míg kívül ropogós lesz.
  5. Papírszalvétára tesszük a kisült tököt, hogy lecsöpögjön a felesleges olaj. Tetszés szerint körettel vagy nélküle, frissen melegen tálaljuk.

Tipp: sütőben sütve tegyünk a szeletek alá sütőpapírt, és a tetejét kicsit spricceljük meg olajjal. Előmelegített sütőben, félkészen megfordítva a tök szeleteket, süssük meg mindkét oldalát.

> (opens in a new tab)” rel=”noreferrer noopener” class=”rank-math-link”>Rántott cukkini hasáb>>

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük