Keresés
hidegen-sajtolt-feketekomeny-olaj - mesinasi

Mindig legyen otthon feketekömény olaj!

Sebtapasz, fájdalomcsillapító és sebfertőtlenítő – vannak dolgok, amikből mindig tartunk otthon, hiszen sosem tudhatjuk, mikor lesz szükség rájuk. Az konyhában vagy a gyógyszeres szekrényben azonban helye van a természetes eredetű olajoknak, tinktúráknak is, hiszen ezek olyan sokoldalúan felhasználhatóak, hogy a család minden tagja számára hasznosak lehetnek. A feketekömény olajhoz például emésztési problémák, gombás fertőzések, gyulladások vagy akár makacs köhögés esetén is nyúlhatunk.

Vissza a természetbe

Az utóbbi években egyre többet hallani a természetes gyógymódokról és a hagyományos növényi kivonatokról, amelyek évszázadok óta jelen vannak a népi gyógyászatban, most pedig reneszánszukat élik. Mert bár a modern orvoslás eredményeit senki sem vitatja, mára az is egyértelművé vált, hogy számos panaszt természetes gyógymódokkal és hatóanyagokkal is enyhíteni vagy kezelni lehet – ezt pedig sok esetben tudományos vizsgálatok is igazolják.

A természet gyógyszertárának gazdag kínálatában az egyik legértékesebb és legsokoldalúbb alapanyag a feketekömény olaj. Nem véletlenül nevezik sok helyen „az élet elixírjének”: a történelem során próféták, fáraók és gyógyítók egyaránt nagy becsben tartották. De mi is ez pontosan, mire használhatjuk, és mit mond róla a modern tudomány?

Mi az a feketekömény olaj?

A feketekömény (Nigella sativa) egy apró, illatos magokat termő növény, amely főként a Közel-Keleten, Dél-Ázsiában és Észak-Afrikában honos. A magokból hidegen sajtolással készül a sötét színű, enyhén fűszeres ízű olaj. A növényt már az ókori Egyiptomban is ismerték: a régészek például Tutanhamon sírjában is találtak belőle, ami jól mutatja, milyen nagyra értékelték ezt a csodatevő magocskát, ha az egyik legnagyobb hatalmú uralkodó túlvilági utazására is csomagoltak belőle.

Hogy a fekete köményt ilyen nagy becsben tartották, arra a tudomány ma már magyarázatot is tud adni: a magjából kisajtolt olaj különlegessége ugyanis, hogy egyszerre tartalmaz telítetlen zsírsavakat, vitaminokat, ásványi anyagokat és olyan aktív vegyületeket, amelyek gyulladáscsökkentő, antioxidáns és immunerősítő hatásukról ismertek.

Feketekömény a népi gyógyászatban

A feketekömény olaj évszázadok óta a népi gyógyászat egyik alapköve. Az arab világban létezik egy mondás, miszerint: „a feketekömény mindenre jó, csak a halálra nem”.

A mindennapokban a feketekömény olajat leggyakrabban légúti problémákra, köhögés, asztma, allergiás tünetek enyhítésére, valamint emésztési zavarok, puffadás, gyomorfájdalom kezelésére használják.

Külsőleg használva az olaj különféle bőrpanaszokat, például az ekcémát, aknét is képes kezelni, de a sebgyógyulást is elősegíti.

A jó minőségű feketekömény olaj megelőzésként vagy általános immunerősítésre is alkalmas, a szervezet ellenálló képességének fokozására, betegségek megelőzésére is alkalmazható.

Mit mond a tudomány?

Az utóbbi években a feketekömény olaj egyre nagyobb figyelmet kap a kutatóktól is. Számos tanulmány vizsgálta az összetevőit, köztük a legismertebb a timokinon, amely erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással bír.

A kutatások szerint a feketekömény olaj segíthet az immunválasz szabályozásában, így támogathatja a szervezet védekezőképességét, ígéretes eredményeket mutatott autoimmun kórképek és asztmás panaszok esetén, és hozzájárulhat a vércukorszint és a koleszterinszint normalizálásához.

Antimikrobiális hatását igazolja, hogy laboratóriumi körülmények között a feketekömény olaj gátolta bizonyos baktériumok és gombák szaporodását.

Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy bár az eredmények biztatóak, a feketekömény olaj nem helyettesíti az orvosi kezelést, inkább kiegészítő terápiaként érdemes használni.

Hogyan használhatjuk otthon?

feketekömény olaj sokoldalúságának köszönhetően számos módon beépíthető a mindennapokba.

Napi 1-2 teáskanál olajat be lehet venni önmagában, de sokan mézzel vagy joghurttal keverve fogyasztják, hogy enyhítsék az erőteljes ízét.

Külsőleg bőrápolásra, hajpakolásként vagy akár masszázsolajként is kiváló. Segíthet a száraz, irritált bőrön, valamint erősítheti a hajszálakat.

Bár kevésbé ismert, az olaj salátákra csepegtetve vagy mártásokhoz keverve is felhasználható. Fűszeres, kissé csípős íze különleges karaktert ad az ételeknek.

Mire figyeljünk a használat során?

Mint minden természetes készítmény esetében, a feketekömény olajnál is fontos a mértékletesség. Általában napi 1-2 teáskanál biztonságosnak tekinthető, de nagyobb mennyiségben gyomorpanaszokat okozhat. Terhes nőknek és szoptató anyáknak érdemes előbb az orvosukkal egyeztetni a használatáról.

Az is lényeges, hogy megbízható forrásból származó, hidegen sajtolt, tiszta olajat válasszunk, mert ezekben marad meg a legtöbb értékes hatóanyag.

Living Foods feketekömény olaja 100%-ban csíráztatott, BIO feketekömény magból készül. Ezzel az eljárással a passzív mag aktív állapotba kerül és olyan biokémiai folyamatok zajlanak le, amelyek során megnyílnak a tápanyagok, a vitaminok szintetizálódnak. Ezzel az eljárással kiiktathatóak az emésztést gátló folyamatok, és az olaj legmagasabb biológiai hasznosulás szintjére lép, vagyis a lehető legjobban felszívódik, és kifejti áldásos hatását.

A feketekömény olaj több, mint egy divatos „szuperélelmiszer”. Olyan kincs, amelyet a múlt népi gyógyászata már régóta ismert, és amelyet ma a tudomány is egyre inkább igazol. Legyen szó immunerősítésről, bőrápolásról vagy emésztési panaszok enyhítéséről, ez az apró magokból sajtolt olaj sokoldalúan támogatja az egészségünket.

Éppen ezért érdemes mindig tartani belőle otthon. Hiszen néha a legkisebb üvegben rejlik a legtöbb erő – és a feketekömény olaj pontosan ilyen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

fahéjas csiga recept
Édes sütemények
Mesi

Fahéjas csiga

Ez egy mennyei finom fahéjas csiga lett. A tészta recept már megvolt, de így ezzel a cukor, fahéj, vaj aránnyal, amit rögtönöztem, nagyon finom, kívül ropogós, belül puha lágy, ízes, zamatos fahéjas csigák lettek……és nem folyt ki a töltelék a tepsire se, csak pont annyira…hogy a csigák alján olvadt pici karamell legyen…:)

Tovább olvasom >
vajas pogácsa recept
Sós sütemények
Mesi

Vajas pogácsa

Nagyon finom pihe-puha, kívül mégis ropogós vajas pogácsa. Nem vittem túlzásba a hajtogatást….egyszer hajtogattam. Egyszerű recept, kelesztés után már süthető is. Szerintem nem lehet elrontani. A gyerekek 5 perc alatt elkapkodták és jól is tették, mert, frissen, melegen a legfinomabb. 🙂

Tovább olvasom >