Hamarosan befordulunk az ünnepi hajrába, azaz nemsokára itt az ideje kiválasztani, hogy milyen sütit vagy sütiket készítünk karácsonyra, illetve az ünnepi időszakra. Azért azt mérlegeljük, hogy mennyire időigényes egy házi sütemény elkészítése, főleg, ha még nem igazán vagyunk rutinosak.
Karácsonykor a hagyományok szerint bejgli, zserbó és mézeskalács kerül az ünnepi asztalra. Hogy ki melyiket szereti, az ízlés kérdése, ahogy az is, hogy mikor kezdünk bele a sütik elkészítésébe. Van, aki már az ünnepek előtt nekiáll a sütésnek, ezzel megalapozva a karácsonyi készülődést. Nincs is jobb, mint amikor finom süteményillat lengi be az otthonunkat!
A méltán híres zserbó
A zserbó eredetét a mai napig viták övezik. Egy azonban biztos, mégpedig hogy Emile Gerbeaud-ról kapta a nevét. Talán nem is a legkönnyebben elkészíthető édességek egyike, ugyanis számtalan részletre oda kell figyelnünk, ha zserbót készítünk. Nézzük, mi a titka a tökéletes karácsonyi zserbónak!
Tészta tippek
Először is a liszt és a többi hozzávaló is legyen szobahőmérsékletű. Bármily meglepő, a zserbó tésztája zsírral lesz a legjobb, ezért margarin és vaj helyett használjunk minőségi zsiradékot. A tészta ettől lesz igazán lágy, omlós és puha. Fontos, hogy annyi egyenlő adagra osszuk szét az elkészített tésztát, ahány réteget szeretnénk sütni.
A nyújtáshoz enyhén lisztes deszkát használjunk, amelyen a tésztákból egyforma téglalapokat formázunk. Ezeket nyújtjuk majd a sodrófával, szép lassan, egyenletesen.
Lekvár
A klasszikus zserbó töltelékhez sárgabarack lekvárt használunk, és talán az a legjobb, ha nem is kísérletezünk mással. Egyszerűen a sárgabarack a legjobb töltelék összetevő, amely tökéletesen harmonizál a többivel!
Fontos, hogy a lekvár ne legyen túl folyós, tehát sütésre alkalmas lekvárt keressünk a boltokban! Osszuk el egyenletesen a tésztalapokon, azaz a széleken is ugyanolyan vastag legyen, mint középen.
Zserbó recept
A népszerű bejgli
A bejgli szintén tipikus karácsonyi süti, amiből a diós és a mákos a leginkább népszerű. Manapság a gesztenyés is bekerült a köztudatba, amely valóban nagyon ízletes! De hogyan legyen szuperfinom a bejglink? Íme néhány egyszerű tipp!
A bejgli tésztája
Nos, a bejgli tésztája sem könnyű eset, így a legjobb, ha már a sütést megelőző este előkészítjük. Fontos, hogy az élesztőt a tejben elég feloldani, nem kell felfuttatni, mert akkor kalács jellegű tésztát kapunk.
A hozzávalókat közepes keménységű tésztává gyúrjuk és ebből cipókat formázunk. Az elkészült cipókat fóliába csomagolva tegyük a hűtőbe, ahol reggelig pihennek.
Töltelék
A jó bejglinél legalább annyit nyom a latba a töltelék, mint maga a tészta. Egy átlagos rúd 20 dkg nyers tésztából jön ki, ehhez pedig 25 dkg töltelék dukál. Ez is lehet ízlés kérdése, ám a bejglinél elmondhatjuk, hogy a töltelék igen hangsúlyos szerepet kap.
A máktöltelék esetében jobb, ha nem használunk tejet, mert a túlságosan híg massza kifolyhat a bejgliből. Ezért a mákos töltelékbe inkább tegyünk lekvárt vagy kinyomkodott reszelt almát, így biztosan nem lesz száraz.
A diót elég késes aprítógépben durvára őrölni, vagy már eleve őrölve vásároljuk meg. A diótöltelék sütés közben megduzzad, ezért nem kell megijedni, ha először kevésnek tűnik a tésztára kent töltelék mennyisége.
Várjuk meg, amíg a főzött töltelék teljesen kihűl, mielőtt a művet összeállítjuk!
Márványos hatás
A némiképp titokzatos márványos hatást könnyű elérni! A nyers, betekert rudakat ecset segítségével egyenletesen kenjük be tojássárgájával vagy elkevert egész tojással.
Ezt először hagyjuk teljesen megszáradni lehetőleg egy hűvös helyiségben (de tehetjük a hűtőbe, vagy kirakhatjuk a teraszra, erkélyre is.
Diós és mákos bejgli
Ezután ismét le kell kenni, ám ezúttal csak tojásfehérjét használjunk, majd ismét tegyük hűvösebb helyre száradni.
Mézeskalács, ami nasinak is mindig jó
A mézeskalács amellett, hogy nagyon finom, remek apró figyelmesség lehet! Adhatjuk ajándékként, vagy ajándék mellé kiegészítő figyelmességként is.
A mézeskalács tésztáját nehéz elrontani, ráadásul számtalan recept, tipp kering arról, hogyan tökéletesítsük. Inkább a díszítés az, ami több figyelmet igényel.
A legfontosabb, hogy díszítés előtt mindig várjuk meg, amíg kellően megszikkad a tészta. A legjobb, ha a sütésre ráhagyunk egy napot, de ha nagyon sietősen kell elkészítenünk, akkor is pihentessük a tésztát legalább 5-6 órán keresztül.
A díszítéshez a máz tojásfehérjéből és porcukorból áll össze. Az állaga sűrű, egyrészt azért, hogy könnyen menjen vele a különféle formák, motívumok létrehozása, másrészt pedig ezt a masszát használják a mézeskalácsházak összeillesztésénél is, ezért jól jön, ha ragadós. A minták kitöltéséhez egy kis adagot enyhén felhígíthatunk.
Apropó mézeskalács ház!
A mézeskalács házikó is kedvelt dísze az ünnepeknek. A mézeskalács házikók hagyománya, elterjedése a Grimm testvérek ismert meséjének, a Jancsi és Juliska történetének köszönhető. A mese nyomán a németek körében elterjedt hagyománnyá vált a mézeskalács házikó készítése, amelyeket cukormázzal, különböző édességekkel és színes díszekkel egészítettek ki.
A német hagyomány igen gyorsan világszerte népszerűvé vált, mára pedig már a karácsonyi készülődés egyik kedvelt tevékenysége, különösen a gyerekek körében.
Rögtön omlós mézeskalács
Fotók: www.freepik.com