fahéjas csiga recept

Fahéjas csiga

Ez egy mennyei finom fahéjas csiga lett.  A tészta recept már megvolt, de így ezzel a cukor, fahéj, vaj aránnyal, amit rögtönöztem, nagyon finom, kívül ropogós, belül puha lágy, ízes, zamatos fahéjas csigák lettek……és nem folyt ki a töltelék a tepsire se, csak pont annyira…hogy a csigák alján pici olvadt karamell legyen…:)

FAHÉJAS CSIGA RECEPT:

  • 50 dkg liszt
  • 7 dkg vaj/margarin
  • 3 csapott evőkanál cukor + 1 zacskó vaníliás cukor
  • 1/2  teáskanál só
  • 1 bögre tej (2,5 dl)
  • 1 db tojássárgája
  • 1 csomag instant élesztő (7-9 g ) vagy 2,5 dkg friss élesztő
  • töltelék:
  • 5 dkg vaj (szobahőmérsékletű, lágy, ujjainkkal kenhető, de nem folyós)
  • 15 dkg cukor vagy barna cukor – én nádcukrot használtam, vagy  fele-fele barna és fehér cukor.
  • 1 teáskanál fahéj
  • kb. 1 dl tej a kész csigákra kanalazva, rögtön a sütőből kivéve (elhagyható)

FAHÉJAS CSIGA ELKÉSZÍTÉSE:

  1.  A lisztet egy mély tálba teszem, a tetejére egy kis mélyedésbe szórom a 3 evőkanál cukrot és az instant élesztőt. A felmelegített, langyos tejet ráöntöm az élesztőre. (  friss élesztőt használva a langyos cukros tejhez morzsoljuk hozzá az élesztőt, kicsit felfut az élesztő és utána öntsük a liszthez. )A tálba teszem még az összes többi hozzávalót, a tölteléken kívül és összekeverem, dagasztom pár percig.
  2. Pihenni, keleszteni hagyom minimum 40-60 percet. Utána minimálisan lisztezett deszkán kinyújtom a tésztát nagyjából 40×40 cm-es nagyságúra. Az ujjaimmal elkenem a kinyújtott tésztán az 5 dkg vajat és megszórom a fahéjjal összekevert cukorral.
  3. Szorosan feltekerjük, és 2-3 cm vastagságú szeletekre vágjuk, egy éles késsel. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a fahéjas csigákat, egymáshoz nem túl közel.  15 percig még tovább pihennek a tepsiben, ezalatt előmelegítjük a sütőt 180°C-ra.
  4. 15 perc pihentetés után betesszük az előmelegített sütőbe és 180°C-on alsó-felső sütésnél kb. 25 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve még forrón, egy-egy teáskanál tejet locsolok a fahéjas csigákra, ezt rögtön magukba szívják és még finomabb lesz a végeredmény- de ez elhagyható.

A suliban uzsonnára vagy tízóraira gyümölcs, szendvics mellé is szuper házi nasi, a sok bolti cucc helyett..

fahéjas csiga készítése

fahéjas csiga

Nutellás croissant recept

Kakaós csiga recept,  kelt tészta receptek

Túrós táska recept

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük