Ez egy mennyei finom fahéjas csiga lett. A tészta recept már megvolt, de így ezzel a cukor, fahéj, vaj aránnyal, amit rögtönöztem, nagyon finom, kívül ropogós, belül puha lágy, ízes, zamatos fahéjas csigák lettek……és nem folyt ki a töltelék a tepsire se, csak pont annyira…hogy a csigák alján pici olvadt karamell legyen…:)
FAHÉJAS CSIGA RECEPT:
- 50 dkg liszt
- 7 dkg vaj/margarin
- 3 csapott evőkanál cukor + 1 zacskó vaníliás cukor
- 1/2 teáskanál só
- 1 bögre tej (2,5 dl)
- 1 db tojássárgája
- 1 csomag instant élesztő (7-9 g ) vagy 2,5 dkg friss élesztő
- töltelék:
- 5 dkg vaj (szobahőmérsékletű, lágy, ujjainkkal kenhető, de nem folyós)
- 15 dkg cukor vagy barna cukor – én nádcukrot használtam, vagy fele-fele barna és fehér cukor.
- 1 teáskanál fahéj
- kb. 1 dl tej a kész csigákra kanalazva, rögtön a sütőből kivéve (elhagyható)
FAHÉJAS CSIGA ELKÉSZÍTÉSE:
- A lisztet egy mély tálba teszem, a tetejére egy kis mélyedésbe szórom a 3 evőkanál cukrot és az instant élesztőt. A felmelegített, langyos tejet ráöntöm az élesztőre. ( friss élesztőt használva a langyos cukros tejhez morzsoljuk hozzá az élesztőt, kicsit felfut az élesztő és utána öntsük a liszthez. )A tálba teszem még az összes többi hozzávalót, a tölteléken kívül és összekeverem, dagasztom pár percig.
- Pihenni, keleszteni hagyom minimum 40-60 percet. Utána minimálisan lisztezett deszkán kinyújtom a tésztát nagyjából 40×40 cm-es nagyságúra. Az ujjaimmal elkenem a kinyújtott tésztán az 5 dkg vajat és megszórom a fahéjjal összekevert cukorral.
- Szorosan feltekerjük, és 2-3 cm vastagságú szeletekre vágjuk, egy éles késsel. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a fahéjas csigákat, egymáshoz nem túl közel. 15 percig még tovább pihennek a tepsiben, ezalatt előmelegítjük a sütőt 180°C-ra.
- 15 perc pihentetés után betesszük az előmelegített sütőbe és 180°C-on alsó-felső sütésnél kb. 25 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve még forrón, egy-egy teáskanál tejet locsolok a fahéjas csigákra, ezt rögtön magukba szívják és még finomabb lesz a végeredmény- de ez elhagyható.
A suliban uzsonnára vagy tízóraira gyümölcs, szendvics mellé is szuper házi nasi, a sok bolti cucc helyett..