nyers zöldségkenyér recept

nyers zöldség kenyér

Már sokszor szerettem volna készíteni egy igazán egészséges kenyérpótlót. Láttam több külföldi videóban, magyar weboldalakon hogyan kell nagyjából elkészíteni.

Vegán, Liszt és gluténmentes recept. Szerintem amellett, hogy egészséges olcsó is. Az itthoni zöldségekből és darált lenmagból lett egy saját recept. (Általában tartok itthon darált lenmagot, csak megőrlöm az egész szemeket aprítógépben és kész isi pl. sós zabos kekszhez is használom az egész magok mellett.)

Finom ízű és remekül megfelelt kenyér helyett, főleg este…Mivel még nincs aszalógépem, ezért sütőben készítettem. Igazán tökéletesen aszalógépben készíthető.

Ha valóban egészségesen, nyersen akarjuk készíteni kb 40-45°C-ot kell választanunk, ez hagyományos sütőben sok-sok óra, ha nem ragaszkodunk ehhez, pusztán ahhoz, hogy zöldségből készüljön, akkor, 150-180°C-on is süthetjük folyamatosan ( akkor is több óra) Attól függően mennyire szeretnénk puhára vagy ropogósra a zöldséges kenyerünket, süssük tovább, vagy emeljük a fokozatot.

Többféle zöldségből készíthetjük kedvünk szerint megalkotva saját receptünket. Nekem az alábbi mennyiségből 2 nagy 40×40-es gáztepsi lett, tehát nyugodtan felezhető a mennyiség. Minél nyersebb, puhább annál kevesebb ideig tárolható. 

 

Nyers zöldség kenyér recept:

  • 350 g petrezselyemgyökér
  • 1 db kb 200 g-os sárgarépa
  • 1 és 1/4 bögre darált lenmag
  • 1-2 teáskanál só
  • bors, köménymag ízlés szerint
  • 1/4 bögre tökmag őrlemény
  • 2 evőkanál tökmag
  • 2 evőkanál szezámmag
  • víz, amennyitől nem túl száraz, de nem is nagyon folyékony, inkább sűrű állagú lesz

Nyers zöldség kenyér elkészítése:

  1. A zöldségeket hámozás, megmosás után egy nagyobb, mély tálban lereszelem a kis lyukú reszelőn. Kicsit ki is nyomkodom a levüket.
  2. Az összes többi hozzávalót kimérem, majd hozzáteszem a lereszelt zöldségekhez. Összekeverem és annyi vizet öntök hozzá, hogy kb tócsni sűrűségű massza legyen.
  3. 2 db 40×40 cm-es gáztepsire öntöm a masszát és egyenletesen elsimítom a tetejét.  (Jó ha minél vékonyabban, laposabban terül el.)
  4. Előmelegített sütőbe teszem, a bevezetőben leírtaknak megfelelően válasszuk ki a sütési hőmérsékletet, de az első 1 órában szerintem magasabb hőmérséklet is jó. Kisebb hőmérsékletnél támasszuk ki a sütő ajtaját egy fakanállal résnyire, hogy a sok gőz távozni tudjon. Mivel két tepsivel készült egyszerre, ezért cserélgettem őket alul-felül sütés közben. Akinek van aszalógépe, annak érdemes azt használnia.
  5. Amikor tetszésünknek megfelelő állagúra sült, akkor vegyük ki a tepsiket és rácson kicsit hagyjuk hűlni, majd szeleteljük fel a nyers zöldség kenyeret.
nyers zöldségkenyér recept

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük