Van egy jól bevált rögtön omlós mézeskalács receptem, amit nagyon egyszerű elkészíteni és pillanatok alatt el is fogy a fele még frissen, melegen….
Szerettem volna kipróbálni, újítani más receptet is, így esett a választásom Szoky mézeskalács receptjére. Nem bántam meg…igaz picit macerásabb, bár nagyon hasonló a saját receptemhez, de a mostaninál külön össze kell melegíteni a vajat és a mézet és úgy adni a liszthez, valamint mivel kicsit ragadós a tészta állaga, ezért tovább kell a hűtőben pihentetni nyújtás előtt. Utána már jól dolgozható tésztát kapunk….a végeredmény pedig, nagyon finom ízes, fűszeres, puha narancsos mézeskalács lesz. Díszíteni is lehet természetesen, én most a natúr változatot készítettem.
A nagy ünnepi sütés előtt már több nappal, akár egy-két héttel előre is elkészíthetjük a tésztát, ezzel is időt spórolva. A sütés napján, nyújtás előtt félórával érdemes kivenni a hűtőből a tésztát, hogy könnyebben lehessen dolgozni vele. Természetesen előre meg is süthetjük a mézeskalácsokat, hiszen jól zárható dobozban remekül eláll, még tovább puhul.
További karácsonyi sütemény receptek>>
Puha narancsos mézeskalács recept:
- 350 g liszt
- 120 g porcukor
- 120 g vaj
- 150 g méz
- 7 g szódabikarbóna
- 1 egész tojás
- 1 csipet só
- 1 narancs reszelt héja
- 1 teáskanál kakaópor
- fűszerek: 1-2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék én ezt használtam, vagy
- 1 mokkáskanál fahéj ( 3 g ), 1 csipet szerecsendió ( 0.7 g ), 2 csipet kardamom ( 1.5 g ), 1 csapott mokkáskanál őrölt szegfűbors ( 2 g ), 2 csipet őrölt gyömbér ( 1 g ), 1 csipet őrölt szegfűszeg ( 1 g ).
- Íróka: 250 g szítált porcukor, 1 db tojás fehérje, 1 teáskanál szűrt citromlé, víz
(duplázhatjuk, triplázhatjuk a mennyiségeket )
Mézeskalács készítése:
- A lisztet, porcukrot, szódabikarbónát összekeverjük. Ha nem kész fűszerkeveréket használunk, akkor a fűszereket összekeverjük egy tálkában.
- Egy kisebb edényben a mézet és a vajat közepes hőmérsékleten összemelegítjük 2-3 perc alatt. Elég csak annyira, hogy a vaj elolvadjon. Kicsit hűlni hagyjuk, majd hozzákeverjük a fűszereket, a narancs héját is belereszeljük, a fűszerek aromája, a narancs illóolaja így igazán kioldódik. Pár percig tovább hagyjuk hűlni a fűszeres, vajas-mézes keveréket.
- Ezután a felvert tojást hozzákeverjük a liszthez, majd a fűszeres mézes egyveleget is hozzáöntjük és kanállal összekeverjük jó alaposan. Kissé ragadós állagú tésztát kapunk, légmentesen fóliába csomagoljuk és hűtőben pihentetjük legalább 1,5–2 órán keresztül.
- Pihentetés után, a tészta nyújtásakor lisztezzük a deszkát és a sodrófa alatt a tésztát is. ( Ha több napig is állt a hűtőben a nyers tészta, akkor nyújtás előtt 1/2 órával vegyük ki, hogy ne legyen túl dermedt állagú. ) Nagyjából 2-4 mm vastagságúra nyújtsuk ki. Tetszés szerinti formákkal szúrjuk ki, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tegyük őket, nem túl közel egymáshoz.
- 175-180 °C fokos sütőben, alsó-felső sütési módnál 8-9 perc alatt készre sütjük a mézeskalácsokat. A kész, kihűlt mézeskalácsokat jól zárható dobozban tároljuk. Írókával díszíthetjük.
Íróka készítése:
A tojásfehérjéhez adjuk a citromlevet, majd elkezdjük felverni a robotgéppel. A porcukrot folyamatosan adagoljuk hozzá, erősebb fokozatra kapcsolva verjük tovább a tojásfehérjét szép, fényes állagúra. Erős állagú masszát kapunk a végén. Kevés, pár kanálnyi vízzel lazítva a masszát, megfelelő állagú (nagyjából sűrű tejföl állagú ) krémet kapunk a díszítéshez. Ha pedig még tovább hígítjuk vízzel akkor terülőmázzal dolgozhatunk a sütiken.