A nyers kókuszgolyó vagyis kókuszos, gluténmentes datolyagolyó. Az alapreceptet Lénárt Gitta online nyersétel tanfolyamán kaptam, amit mindenki ízlésének megfelelőan alakított tovább. A datolya áztatását leszámítva a nyers, vegán kókuszgolyó az egyik leggyorsabban elkészíthető desszert és nem utolsósorban egészséges, persze csak mértékkel fogyasztva. Vitamindús, gluténmentes, gabonamentes csak növényi alapanyagokból áll. Ünnepi desszertnek is szuper, gyors megoldás.
A hagyományos keksz helyett itt most beáztatott, kimagozott datolyát használok vagy datolya – gesztenyeliszt kombinációt. Kakaópor és kókuszreszelék szükséges még az alaprecepthez. Lehet még turbózni darált mandulával, kesudióval. Magozott meggyet is lehet a közepébe helyezni. Variálható ízlésünknek megfelelően. Cukor nem kell hozzá, hiszen a datolya elég édes. Igazi energiagolyónak is nevezhetjük.
A datolyában nagy mennyiségben találhatóak B- vitaminok. Emellett C – vitaminban gazdag, valamint A-vitamint is tartalmaz. A rosttartalma is magas és még nagy mennyiségű kalcium, vas és magnézium is található benne. Lehet kapni jó minőségű magozott datolyát, aminek minden szeme finom édes, érett.
A gesztenyelisztes változat, mivel kicsit töményebb, ezért fontos, hogy legyen töltve, vagy szószként mellé tálalva nyers gyümölcs pl meggy, ami harmonizálja az ízeket. Gesztenyelisztről: Egy remek alapanyag. Egészséges, a búzalisztet teljesen helyettesíteni képes, vagy keverhetjük más lisztekkel. Jellegzetes az íze, tehát a gesztenyét kedvelőknek fog ízleni valószínűleg. Amit a gesztenyelisztről még tudni érdemes: a nyers kosztot kedvelőknek is szuper alapanyag, mivel csak 45-50°C-on szárítják 2-3 hétig, majd hántolják és a végén finomra őrlik. Az állaga hasonló a búzaliszthez. Rostban gazdag, alacsony a zsír – és kalóriatartalma miatt diétákhoz is megfelelő lehet. Édes íze miatt kevesebb cukrot kell használni a receptekhez. Olaszországban már régóta igen kedvelt lisztféle.
Mindannyian eszünk nyers ételeket gyümölcsöket, zöldségeket, különféle salátákat. Ha szívesen kipróbálnál új, izgalmas, egészséges nyers étel variációkat : nyers desszerteket, tortákat, komplett nyers főételeket, akkor szívesen ajánlom Lénárt Gittát, akinek a weboldalán, online tanfolyamain elsajátíthatod a nyers étkezést az alapoktól a felsőbb szintekig.
Nyers kókuszgolyó, datolyagolyó recept:
- 200 g datolya beáztatva
- 1 evőkanál cukrozatlan holland kakaópor
- 200-400 g kókuszreszelék ( 1-2 csomag )
- pár csepp vanília kivonat – elhagyható
Nyers kókuszgolyó, datolyagolyó variációk:
A leírt recepthez adhatunk még 1-2 maréknyi darált diót, mandulát, kesudiót.
Gesztenyelisztes változatnál 100 g. gesztenyeliszttel váltottam ki a kókuszreszelék egy részét. Rumaromát és magozott meggyet adtam még hozzá.
Készíthetjük téli, karácsonyi ízvilággal kakaóval vagy fahéjasan, reszelt narancshéjjal, darált dióban forgatva.
Nyers kókuszgolyó/ datolya golyó elkészítése:
- A kimért datolyát beáztatom. Annyi langyos vizet adok hozzá, hogy jól ellepje a datolyát. Időnktől függően, minimum 1-3 órát ázni hagyom, hogy jól felpuhuljon és könnyen turmixolható állagú legyen.
- A leszűrt, felpuhult datolyát turmixgépbe, vagy egy nagyobb aprítógépbe teszem és krémesre aprítom, ha picit rusztikusabb darabok is vannak benne az nem baj. Ha túl száraz a leszűrt áztatóléből még adok hozzá keveset.
- A krémes datolyához keverem a kakaóport, vaníliát, ha akarunk darált diót, kesudiót és utána adagolom hozzá a kókuszreszeléket fokozatosan. Menet közben keverjük, hogy megfelelő, jól formázható-e az állaga.
- Az elkészült masszából golyókat formázok ( meg lehet tölteni magozott meggyel ) és kókuszreszelékbe vagy darált dióba, csoki reszelékbe forgatom. Tálalásig hűtőben tárolom.
Recept ajánló: Sütőtök golyó gluténmentes recept. Diós –Narancsos datolyagolyó és Vegán répás datolyagolyó receptek.